Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Elfogták a romák elleni támadások gyanúsítottjait

Egy debreceni szórakozóhelyről állítottak elő hat férfit pénteken hajnalban, közülük négyet délutánra már őrizetbe vettek.
Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte: DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására. A rendőr-főkapitány úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.

Az altábornagy hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik a fő prioritásnak a romák elleni támadásokban.

Bencze József közölte azt is: mivel a rendőrség saját nyomozati módszerével jutott a gyanúsítottak nyomára, a kitűzött 100 millió forintos nyomravezetői díjat nem fizetik ki.

Az egyesített nyomozás adatai alapján a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Sólyom László köztársasági elnök gratulált a rendőrség szakszerű és eredményes munkájához. Az államfő szerint a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a letartóztatások - amelyekben az alapos gyanú szerint a Magyar Köztársaság elsőszámú közellenségeit kerítette kézre a rendőrség - remélhetőleg véget vetnek "ennek a borzalmas ámokfutásnak". A miniszterelnök közleménye szerint azonban a nyomozás sikere és a gyilkosok elfogása nem enyhíti a gyászt, amit az értelmetlenül elvesztett áldozatok miatt az ország érez.

A miniszterelnök szerint a megkönnyebbülés mellett figyelmeztetni kell arra is, hogy elejét vegyük az önbíráskodásnak: "gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz" .

Úgy fogalmazott: "van okunk a bizakodásra és a megkönnyebbülésre, de a kisebbségeket fenyegető, a köztársaság rendjét és a polgárok biztonságát veszélyeztető elvakult, radikális bűnözők elleni küzdelmet folytatni kell". Mint írta, minden felelős pártnak és politikusnak, valamennyi demokratikus meggyőződésű embernek van dolga abban, hogy Magyarországon rend és biztonság legyen.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő az ország roma közösségének nevében köszönetet mondott a nyomozó szerveknek, kiemelve az ORFK és az NNI munkatársainak munkáját. Azt mondta, hogy az országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóját hallgatva okkal lehet abban bízni, hogy a valódi tetteseket fogták el. Hozzátette, reméli, hogy a felháborodást látva az igazságszolgáltatás elmegy a „demokrácia végső határáig" és a lehető legkeményebb büntetést szabja ki az elkövetőkre.

Makai István, a fővárosi cigány önkormányzat elnöke szerint az ország roma lakosságának az elfogás megnyugvást adott, de véleménye szerint most arra van szükség, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás véglegesen pontot tegyen az ügy végére. A roma vezető az MTI-nek nyilatkozva megköszönte a nyomozó hatóságok munkáját.

Ifj. Kozák János, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese az mondta: a romák elleni gyilkosságsorozat is rávilágított arra, hogy a többségnek és a kisebbségnek elkerülhetetlenül össze kell fognia, s a szélsőségeket, a szélsőséges szervezeteket ki kell rekeszteni a társadalomból.

Kozák János hangsúlyozta, hogy teljes mértékben osztják az államelnöknek a csütörtöki ünnepi beszédében megfogalmazott véleményét, miszerint "a kisebbségben nem ellenséget, hanem értéket kell látni", s a cigányság felemelkedésének útja az integráció, ám ebben a többségnek és kisebbségnek egyaránt tennivalói és kötelességei vannak. Az OCÖ megfontolja, hogy levélben kérje Sólyom Lászlót egy országos cigány kerekasztal összehívásának kezdeményezésére, amelyen a parlamenti pártok is képviseltetnék magukat.

Az MSZP azt várja el a magyar igazságszolgáltatástól, hogy a valódi bűnösökkel szemben elmegy a magyar jogrend legvégső határáig. Lendvai Ildikó a párt elnökének közleménye szerint az MSZP azt várja el, hogy az igazságszolgáltatás olyan ítélettel sújt le az elkövetőkre, amellyel példát statuál mindenki számára, akinek a gondolatait, vagy a tetteit kirekesztő, gyilkos indulatok irányítják; a roma közösségtől pedig türelmet és bizalmat kérnek.

A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a terrorelhárító szolgálat segítségével elfogták a hat halálos áldozatot követelő, romák ellen elkövetett támadások feltételezett elkövetőit, és megköszönte a rendőrség áldozatos munkáját.

Az ORFK Teve utcai székháza előtt körülbelül háromszázan követeltek eredményeket a rendőrségtől a romagyilkosságok ügyében. Fotó: Huszti István / Index
Az ORFK Teve utcai székháza előtt körülbelül háromszázan követeltek eredményeket
a rendőrségtől a romagyilkosságok ügyében. Fotó: Huszti István / Index

A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség.

Nyírpilisi támadásuk után fogták el a gyanúsítottakat

A romák elleni támadás-sorozat feltételezett gyanúsítottjait nyírpilisi fegyveres támadásuk után fogták el csütörtökön éjjel - értesült az MTI pénteken.

Az MTI úgy tudja: a támadók a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára. A kiérkező rendőrök rövid üldözás után fogták el a hat gyanúsítottat.

A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

Rendőrségi kronológia

A Nemzeti Nyomozó Iroda az MTI-nek pénteken megerősítette, hogy elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak. Összeállítás azokról - a cigányok ellen elkövetett - támadásokról, amely ügyében a NNI ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.

2008. július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. szeptember 5-én a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

2008. november 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra. A támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. április 22-én Tiszalökön este lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette.

2009. augusztus 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán hajnalban fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos sérüléssel kórházban ápolják.

Olvasóink írták

222 hozzászólás
 • 222. baro 2009. augusztus 23. 19:24
  „remélem hogy meg fogják kapni a megérdemelt büntetésüket nem az ittalényeg hogy lövöldöztek hanem az hogy gyerekeket öltek
  --------
  --------”
 • 221. kispekő 2009. augusztus 23. 13:07
  „Laci Papának!
  Véletlen tudom,hogy mit jelent a pozitiv diszkrimináció!
  De hidel papa ez jelen pillanatban a magyar jogrendszerben csak levean irva de nem alkalmazzák,job ha tudod. Hid el én ezekkel tisztában vagyok mert nem egy élményem volt a munka hejemen,én magyar vagyok és nem egy roma jött a munka hejemre méghozzá jó szakemberek és tiz roma munkaválaló közül egyet sem vettek föl másnap jött egy hozánk hasonló fehér ember azt élből fölvették,ez a pozitiv diszkrimináció.”
 • 220. Mike3 2009. augusztus 23. 13:00
  „gyorsan sikerült ráhúzni valakikre az ügyet. most kiderült, hogy mindent ők követtek el. a felsorolásból hiányzik az a tétel, hogy valaki bakson csúnyán nézett a kis kajli restás dzsekszon-ra. szerintem ezek is ők voltak. az kiderült már, hogy melyikük adta ki a feketeterepjáróhangot? :)”
 • 219. karcsi0321 2009. augusztus 23. 11:11
  „Eza piszkos kizsákmányoló kormány nemtud rendettenni akkor ezeknek az embereknek kell rendettenni,a cigányokmeg, necsak ajogaikról pofázzanak hanem a kötelességükrőlis, nemtudom őket sajnálni,acigányságból 0/02%normális többi sepredék indiába telepiteném őket odavalók”
 • 218. seawasp 2009. augusztus 23. 10:42
  „"A Szabad Demokraták Szövetsége üdvözölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a terrorelhárító szolgálat segítségével elfogták a hat halálos áldozatot követelő, romák ellen elkövetett támadások feltételezett elkövetőit, és megköszönte a rendőrség áldozatos munkáját."

  Ez jó!
  Éppen az SZDSZ szabadította ránk a gondokat, a Kuncze-féle megélhetési bűnözés fogalmával! :-(”
 • 217. seawasp 2009. augusztus 23. 10:34
  „A képet nézve, azt hittem a szénbányászok tüntetnek! :-D”
 • 216. seawasp 2009. augusztus 23. 10:31
  „209. magyarok
  ...remélem szét lesz kurva a náci se..ük a benti cigányok által!!!!!

  Igyekezz be, mert a részed ott vár! - idióta! :-(”
 • 215. garbon 2009. augusztus 23. 08:51
  „Csínjával bánni a hírrel nehogy MÓR II legyen belőle.”
 • 214. polarbear 2009. augusztus 22. 18:24
  „moderálva durva”
 • 213. xxx666 2009. augusztus 22. 10:39
  „magyarok te nem vagy igaz magyar ember,ha azt a nép csoportot véded akik naponta követnek el tucatjával büncselekményeket,nem tudnak be illeszkedni a társadalomba nem is akarnak kis koruktól az agresszivítás van beléjük nevelve,semmi közük nem volt szerintem ezeknek az állítólagos tetteseknek a dologhoz színjáték az egész!”
 • 212. garbon 2009. augusztus 22. 10:27
  „Nehogy mór II legyen belőle.”
 • 211. scire 2009. augusztus 22. 09:27
  „Az off-olásban igazad van,részemről téma lezárva.”
 • 210. scire 2009. augusztus 22. 09:23
  „209. hozzászólás magyarok 2009.08.22. 09:13

  Azt a részét el tudod fogadni,hogy az elítéltek aránya 50-50%(magyar/roma)?
  A lakosságnak pedig jóindulattal 10%-a roma.
  No comment.”
 • 209. magyarok 2009. augusztus 22. 09:13
  „scire, ez egy hülyeség, tudod mért? azért mert ha van benn 12.000 ember összesen a börtönben akkor úgy válogathatod megkérdezésüket, hogy olyan arány jöjjön ki amit te magad akarsz... Ezt valami hülye idióta beteg elme találta ki, amúgy hazugság!
  honecker601!
  Azért nem a cigányok bűncselekményeiről beszélünk most, mert ez a cikk nem erről szól, és azért sem mert ha ők követnek el bűncselekményt akkor őt szidják és nem azokat akik a cigányokat irtják, akkor most miért kellene arról beszélni??? Különben is, azzal, hogy te a másik oldalt hozod fel, még nem mented fel ezeket a rassz barmokat <moderálva durva>”
 • 208. magyarok 2009. augusztus 22. 09:07
  „moderálva durva”
 • 207. scire 2009. augusztus 22. 08:41
  „http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-256976

  Kis olvasnivaló.”
 • 206. honecker601 2009. augusztus 22. 08:22
  „Kedves DM! És fajvédő hozzászólók!
  Mikor lesznek felsorolva ugyanígy a cigányok által elkövetett bűncselekmények, időrendben, kis leírással? Gondolom, hogy sohasem, mert akkor egy egész újságot kellene rászánni! Ugyanis a cigányok 1 hét alatt több bűncselekményt követnek el, mint ami ebben a hírben 1 év alatt fel van sorolva!
  Ezen tessék elgondolkodni, liberális majmok! És utána lehet minden fajvédőnek egy-egy ilyen családot befogadni magához, hogy megtapasztalja a cigányok nagyszerű életvitelét, példás beilleszkedését a társadalomba és dolgos mindennapjait!”
 • 205. bespin 2009. augusztus 22. 08:05
  „159. Zejko, rosszul tudod , nem Gabika, Zsoltika.”
 • 204. liongate 2009. augusztus 22. 07:36
  „moderálva”
 • 203. liongate 2009. augusztus 22. 07:35
  „Csak a pozitív diszkriminációért azokat kellene felelősségre vonni,akik megteremtették,nem pedig egymás nyakának ugrani!!!!!!!!Mindenhol van barbár és normális ember is!!Nem kellene lesüllyedni!
  A másik meg,inkább írjon valaki helytelenül igazat,mint helyesen embertelen baromságokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
222 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico: Szlovákia nem engedi be területére Sólyom Lászlót

Példátlan és a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlan és kimenthetetlen lépésnek… Tovább olvasom