Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Elfogták a szökött rabot

Állampolgári bejelentésre fogták el tegnap Tamás Imre Zoltánt, aki december elsején szökött meg a Budapesti Katonai Ügyészségről. A bejelentőnek még karácsony előtt kifizetik az egymillió forintos nyomravezetői díjat. A rendőröket is pénzjutalomban részesítették.
A szökött foglyot Budakalász és Üröm között kapták el biciklizés közben. Bozsó Zoltán, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója beszámolója szerint 9 óra 2 perckor kapták a bejelentést arról, hogy Budakalász és Üröm között egy férfi kerékpározik „sapkaszerűen feltűrt símaszkban”. A szolgálatot teljesítő pomázi járőrök – akik fiatalok, idén, illetve tavaly végeztek tanulmányaikkal – a helyszínre siettek egy rendészeti szakközépiskolai hallgatóval. Az Üröm felé tartó személy borostásabb és soványabb volt, mint a róla közreadott fotó, vélhetően nem ápolt körülmények között töltötte az elmúlt napjait. A bejelentést követő huszadik percben bilincsben volt a férfi.
Streleczky József, a Tamás Imre Zoltán elfogásában részt vevő rendőr őrmester elmondta: a férfit társa felszólította arra, hogy igazolja magát. Ekkor kerékpárjával az ellenkező irányba menekülni kezdett. Streleczky megfordult a rendőrautóval, felvette az igazoltatásra kiszállt kollégáját és a férfi után eredtek. Melléértek a kocsival, ekkor a férfi egy bozótos terület felé vette az irányt, majd később ismét az út felé menekült. A rendőrök megpróbálták az út menti füves árokba szorítani a szökevényt, de az akció közben megfeneklett a járőrautó. Végül Streleczky kiugrott a kocsiból és lerántotta a kerékpárról a férfit. Ekkor Tamás Imre Zoltán a kerékpáron levő nejlonzacskó felé nyúlt, amelyet Streleczky megfogott és elhajított. Később kiderült: a szatyorban volt a lopott fegyver, csőre töltve. „Nem volt ideje reagálni” – fogalmazott Streleczky, hozzátéve, hogy odaértek a társai is és testi kényszert alkalmazva megbilincselték a férfit.
„ Most megfogtatok, jók voltatok” – idézte fel Tamás Imre Zoltán szavait a férfi elfogásában részt vevő másik rendőr őrmester. Hajdú Attila hozzátette: a körözött személy végig azt kiabálta: „nem csináltam semmit”, de ekkor már felismerték, hogy ő a keresett fogoly.
Streleczky és Hajdú kitért arra is, hogy Varga Krisztián rendészeti szakközépiskolai tanuló is segítségükre volt a férfi elfogásában. A három rendőr beszámolt arról is: csak akkor tudatosult bennük az, hogy veszélyben voltak, amikor már megbilincselték a szökevényt.
Négy bűncselekmény – lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, súlyos testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak és fogolyszökés – miatt indítanak eljárást Tamás Imre Zoltán ellen. Mindezért halmazati büntetésül 12 évet is kiszabhat rá a bíróság. Még vizsgálják, volt-e segítője a férfinak. Az, hogy civil ruhája, kerékpárja volt, utalhat erre. A fogolynál egy lopott személyigazolványt is találtak.
Tamás Imre Zoltán, akit a december elsején a Fő utcai katonai ügyészségre vittek, megtámadta a mosdóban az őt kísérő őrt, akinek súlyos sérüléseket okozott, majd elmenekült. A szökött rab magával vitte az őt kísérő őr Parabellum típusú maroklőfegyve-

rét és két tárban 28 lőszert. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom