Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Elhagyjam a süllyedő hajót?

Győrött dolgozom és mostanában nem megy olyan jól a vállalatnak. Tudom, ez nem újdonság, de engem mégis ez foglalkoztat leginkább. Bár az én munkám egyelőre biztosnak tűnik, a cégnél már megkezdték a leépítéseket. Mi most a legjobb megoldás: várjam ki, míg esetleg engem is elküldenek, vagy sürgősen keressek állást magamnak?
G. Kálmán

Bármit is mondjon vagy tegyen a vezetés a nehéz helyzet megoldása érdekében, bármennyire is biztosnak tűnik a helyzete, önt mindig a saját és a családja létbiztonsága kell, hogy vezesse. Néhány fontos tényezőt figyelembe kell vennie mielőtt dönt: marad és kivár, vagy haladékta-lanul elhagyja a süllyedő hajót.

1. Milyen az esély a gazdasági bajokból való kilábalásra? Vajon a cég mostani, nehéz helyzete csupán időszakos vagy tartós? Lehet, hogy a vállalat komoly lépéseket tesz a helyzet jobbra fordítása érdekében, de az is lehet, hogy csak növelni próbálja a hagyományos termékei értékesítését, nem véve tudomást arról, hogy a piac már rég nem tart rájuk igényt.

2. Milyen módon bonyolítja le a cége a leépítéseket? Ha nagyvonalú és gáláns végkielégítése-ket fizetnek, érdemes kockáztatni és kivárni a vihar elülését. Végül is, nagy vesztenivalója nincs. Ha azonban a munkáltató reménytelenül sóher, nincs értelme, hogy várjon. Ha ezek a dolgok eddig elkerülték a figyelmét, rákérdezhet régebbi kollégáinál, hátha ők odafigyeltek az elbocsátási procedúrákra.

3. Van-e már a tarsolyában valamilyen alternatív megoldási lehetőség? Ha van már állásajánlata, mérlegelnie kell az ezzel kapcsolatos feltételeket. Milyen jövedelemre számíthat ott? A váltás előrelépést jelent-e a pályafutása szempontjából, vagy ezzel a „leállósávba" hajt? Követel-e az új állás az ön vagy családja részéről bizonyos áldozatot?

Bár ez kicsit durván hangzik, amikor arról kell dönteni, hogy menjen vagy maradjon, nyugodtan hagyja figyelmen kívül a cége iránti hűséget. Ugyanis a leépítéseknél a legritkább esetben veszik tekintetbe, hogy valaki hány évig dolgozott hűségesen. Szinte az összes elbocsátott azt mondta, hogy százszor megbánta, amiért a saját és családja anyagi biztonságát a cég iránti hűség miatt kockáztatta.

Ha ön valóban a saját érdekeit és a családja biztonságát tartja szem előtt, akkor ne hűséges legyen, hanem kitartó és bátor! Csak így teremtheti meg az anyagi biztonságot magának és szeretteinek.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom