Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Elhalasztja az EU a magyaroknak nyújtott hitel aktuális felülvizsgálatának lezárását

Elhalasztja az Európai Bizottság a Magyarországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtás újabb, sorrendben ötödik felülvizsgálatának lezárását - közölték szombat este Brüsszelben.
Eszerint az unió végrehajtó testületének küldöttsége - szoros együttműködésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkatársaival - lefolytatta a Magyarország számára nyújtott uniós pénzügyi segítségnyújtás ötödik felülvizsgálatát július 6. és 17. között.

Az EU-küldöttség üdvözölte az új kormány elkötelezettségét a 2010-es, a GDP 3,8 százalékát kitevő költségvetési hiánycél elérése mellett, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt idén az ezt meghaladó hiányhoz vezető folyamatok ellensúlyozása érdekében. Ugyanakkor a küldöttség megállapította: a magyar kormánynak számos kérdésben több időre van szüksége, hogy további pontosítással szolgáljon. Emiatt elhalasztották a felülvizsgálat lezárását, és egyúttal arról is határoztak hogy helyes lenne egy későbbi időpontban folytatni a tárgyalásokat - olvasható a brüsszeli közleményben.

"Magyarország visszatért a gazdasági növekedési pályára, és mára az egyik legalacsonyabb a költségvetési hiánya az Európai Unióban. Üdvözlöm a hatóságok elkötelezettségét a 2010-es költségvetési hiánycél mellett" - nyilatkozott Olli Rehn, gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős EU-biztos. Szerinte "ugyanakkor a túlzott költségvetési hiány jövő év végéig történő kiigazítása nehéz döntéseket igényel, különösen a kiadásokkal kapcsolatban. Emellett biztosítani kell a kiszámítható környezetet a hazai és a külföldi befektetők számára egyaránt."

Az EU-küldöttség áttekintette a magyar gazdasági helyzetet, és üdvözölte, hogy a kivitel erős növekedése nyomán a bruttó hazai termék várhatóan 0,6 százalékkal fog nőni az idén, szemben a korábbi, stagnálást jósló előrejelzéssel. Jövőre a növekedés várhatóan legalább 2,5 százalékra gyorsul.

A brüsszeli állásfoglalás szerint hasznos megbeszélések zajlottak az új magyar kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiről. Az EU-küldöttség hangsúlyozta, hogy a költségvetési konszolidáció folytatása alapvető fontosságú az államadósság mérséklése, a finanszírozási feltételek javítása és a fenntartható gazdasági növekedés szempontjából, valamint a magyar közpénzügyek hitelességének növelése érdekében is. Emellett megállapította a delegáció, hogy az idei első félévi, az eredetileg vártnál rosszabb költségvetési folyamatokat követően számos lépés történt azok ellensúlyozására, ide értve jelentős bevételnövelő, illetve megtakarítási intézkedéseket.

"Ugyanakkor ezek a kiigazító lépések valamivel elmaradnak a szükségestől, és jellemzően átmeneti jellegűek, emiatt a kormánynak növelnie kell az erőfeszítéseket a fenntartható, 2011-ben 3 százalék alatti költségvetési hiány elérése érdekében. Míg a tervezett pénzügyi szektorra kivetett különadó hozzájárulhat a rövidtávú költségvetési kötelezettségvállalások teljesítéséhez, a(z Európai Bizottság) szolgálatai úgy ítélik meg, hogy ez az adó a jelenlegi formában a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. A küldöttség emiatt sürgette a kormányt, hogy gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét" - áll az uniós dokumentumban.

A brüsszeli bizottság szerint a pénzügyi szektor stabilitását megszilárdította a pénzügyi felügyeleti rendszer megerősítése. Míg a szerkezeti átalakítások iránti elkötelezettség más területeken is tetten érhető - ide értve a közlekedési és az egészségügyi szektort -, a küldöttség megállapította, hogy ezekkel kapcsolatban a kormány további pontosítást jelenleg nem tud nyújtani - tették hozzá Brüsszelben.

Az Európai Bizottság szerint "további, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetők, és azok az uniós joggal is ellentétesek lehetnek. A küldöttség tovább sürgette a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a központi bank, illetve annak működésének teljes függetlenségét. A küldöttség úgy ítélte meg, hogy a kormányzattal további tárgyalások szükségesek, emiatt helyes a felülvizsgálat lezárását elhalasztani, és az egyeztetéseket egy későbbi időpontban folytatni".

Az uniós illetékesek úgy találták, hogy Magyarországon kielégítő előrehaladás történt a pénzügyi szektorban, és némi előrelépés tapasztalható a költségvetési felügyeletben is. A küldöttség azonban számos aggasztó lépést is tapasztalt, így például a kincstárnoki rendszert felváltó költségvetési felügyelői rendszer késedelmes bevezetését. A tömegközlekedési szektort érintő szerkezeti átalakításokkal kapcsolatban - amik a tervezett költségvetési megtakarítást alapozhatták volna meg - a küldöttség azt tapasztalta, hogy a tervezett intézkedéseket jórészt elhalasztották, kivéve az év eleji áremeléseket.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2010. július 18. 22:25
  „Ha elértük, hogy ne csak diktáljanak, de tárgyaljanak velünk, az már fél siker...A fejlett gazdaságú országokban nehezen tudják elhitetni a saját választóikkal az éppen regnáló kormáyok, hogy a "szegény" családtagok " megsegítésénél már csak az a rosszabb, ha ezek a szegények csődöt mondanak és a problémáik netán maguk alá temethetik az Uniót!
  Meg aztán kínos lenne ám az is, ha kiderülne: meztelen a király! Hogy a legfejlettebb gazdaságú országok gazdasági eredményeit nem csak a munkájuk színvonala, gazdaságossága, szervezettsége alapozta meg, hanem a gyarmatosítás, a neokolonializmus, az utóbbi időkben pedig a kiszolgáltatottak spekulatív eladósítása, kvázi tönkretétele! És hogy ennek haszonélvezői nem csak a pénzmágnások, hanem az űberelt népek is voltak, akik 3x, 7x akkora fizetésért dolgoztak-dolgoznak, mint teszem azt a magyar...Amikor már lassan nincs kit gyarmatosítani, az eladósításnak is van határa, akkor már egy kicsit más szelek fújnak...Tárgyalni kell...vagy megvásárolni a politikusokat. Hát akkor csak tárgyaljanak, még ha lassan jönnek is az eredmények!”
 • 4. achilleus 2010. július 18. 14:10
  „3. hozzászólás studyfy 2010.07.18. 13:19
  Most akkor mit is kellene csinálnOM? Nem lenne szabad megemlítenEM, hogy a szocik jobban tennék, ha nem vádaskodnának. Nem ÉN tárgyalok az IMF-el, hanem a kormány. Amit én itt saját véleményként előadok, annak semmi hatása sem lesz sem a forint árfolyamára, sem a tőzsdeindexre ;-)
  - Amúgy pedig vélhetően egyetértünk.”
 • 3. studyfy 2010. július 18. 13:19
  „achilleus, a szocik"remek" munkájának köszönhetően van egy kialakult helyzet. Ezt kell megoldani az újonnan választott kormánynak. Mivel ezt nemzetközi hitelek nélkül nem megy, ezért szükség van az IMF-el és az EU-val történő egyeztetésre. Ilyen tárgyalások után közös nyilatkozatot szoktak kiadni. Most olyan messze voltak a tárgyaló partnerek elképzelése, hogy külön-külön mondják el véleményüket. Dicsérhetnénk a kormányt, hogy kiállt a nemzetközi tőkével szemben a magyar nép érdekeiért. Csak ennek vannak komoly hátul ütői: a nemzetközi pénzpiac azonnal reagál és az ország monetáris helyzete tovább süllyed. Pillanatok alatt megint a szakadék szélénél találhatjuk magunkat és megint tele szájjal ordíthatjuk, hogy Gyurcsány elqurta. De kit érdekel ez külföldön? Senkit. Itthon meg megfőlünk a saját levünkben.”
 • 2. achilleus 2010. július 18. 12:39
  „1. hozzászólás Lutetia 2010.07.18. 10:54
  Hát erre a hozzászólásra futotta kedves Lutetia. Bravó.
  Ja, a cikket el is tetszett olvasni? Nem úgy néz ki.”
 • 1. Lutetia 2010. július 18. 10:54
  „Hát, erre futotta a három nap alatt összebarkácsolt gazdasági programból. Bravó, Fidesz, bravó, kedves választók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezzel az öt számmal viheti el a milliókat

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait. Vegye elő a szelvényt és nézze meg? Vajon Ön nyerte a… Tovább olvasom