Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Elhalasztja május 30-i demonstrációját a VDSZ

Elhalasztja május 30-ára a Parlament elé meghirdetett demonstrációját a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) arra hivatkozva, hogy a tervek szerint Orbán Viktor kormányfő aznap találkozik a fegyveres és rendvédelmi testületek érdekképviseleteivel. A VDSZ készültségben várja a miniszterelnöki egyeztetés eredményét.
A VDSZ szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért halasztja a vegyipari ágazat jövő hétfőre a Parlament elé szervezett demonstrációját, hogy a hangosan tiltakozó tömeg "ne zavarja a miniszterelnök és a fegyveres testületek tárgyalását". Az ágazati szakszervezet szerint Orbán Viktor "véletlenül" a vegyipari akció napjára időzítette a megbeszélést azt követően, hogy vegyészek bejelentették demonstrációs szándékukat.

A VDSZ leszögezte: a szakszervezetek készenlétben maradnak, de "udvariasan kivárják a miniszterelnöki egyezkedést, mert annak eredménye minden ágazatra hatással lehet".

A közlemény idézi Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki kijelentette, tervüktől nem állnak el, az akciót a tárgyalás eredményétől függően tovább szervezik, és várják a csatlakozni kívánó szervezetek, civil mozgalmak jelentkezését. Az ágazat vezetője azt is elmondta, hogy a VDSZ ismét levelet küld a kormányfőnek, amelyben azt követeli, hogy a miniszterelnök a vegyészeket - és valamennyi munkavállalót - is tekintse tárgyalópartnernek, hallgassa meg őket.

A szervezet vezetője szerint az ágazatnál és a többi csatlakozó szakszervezetnél is eddig ritkán látott készülődés folyik, félő, hogy egy újabb jól időzített, ám csak időhúzásra alkalmas, látszat tárgyalás minden eddiginél nagyobb indulatokat gerjeszt, "elérkezhet a pillanat, amikor a tömeget nem lehet visszatartani". Székely Tamás úgy vélte, az álkérdőívek ideje lejárt, a szakszervezeteket partnereknek kell tekinteni, mert a miniszterelnök európai kollégái Lisszabontól Szófiáig ezt teszik.

A VDSZ május 23-án jelentette be, hogy demonstrációt hirdet május 30-ára a Parlament elé, ezen a szakszervezet a kedvezményes nyugdíjak megvonása, a Munka törvénykönyve tervezett változtatásai és az érdekegyeztetés megszüntetése ellen kívánt tiltakozni.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány keddi ülése után jelentette be, hogy a jövő héten Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter együtt tárgyal majd a rendvédelmi érdekképviseletek delegáltjaival és a parancsnoki kar vezetőivel.

"A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság" kedden este jelezte, hogy a kormány kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést; koncepció részleteiről szóló szermélyes egyeztetés Orbán Viktor miniszterelnök, az országos parancsnokok bevonásával, május 30-án lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a benzin ára

Bruttó 4 forinttal csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi árát szerdán a Mol… Tovább olvasom