Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Elhunyt Bakonyi Károly szőlőnemesítő

Bakonyi Károly munkássága 1947-től kötődik a mai Pannon Egyetemhez. Több általa nemesített szőlőfajta vált külföldön is keresetté, a cserszegi fűszeres közismerten Európa-hírű lett.
Szerda délután, életének 89. évében elhunyt Bakonyi Károly, a magyar szőlőnemesítés neves szakembere, az Európa-szerte ismertté vált cserszegi fűszeres nemesítője - tudatta Keszthely önkormányzata pénteken az MTI-vel.

Több szakmai kitüntetésben részesült, köztük a nemesítők legmagasabb elismerését jelentő Fleischmann Rudolf-díjban. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést 80. születésnapja alkalmával kapta meg.

Szülőhelye Csopak, továbbá Keszthely és Cserszegtomaj is díszpolgári címmel fejezte ki megbecsülését. Két alkalommal kapta meg a Zala megyei Alkotói díjat, 2009-ben pedig a Balatoni Szövetség Balaton-díjával is kitüntették.

Szakkönyvek, publikációk, egyetemi jegyzetek szerzőjeként, társszerzőjeként gazdagította a szakirodalmat. Kiváló tudományos eredményei mellett jelentős szakmai és közéleti munka is fémjelzi életútját. Hosszú idő óta meghatározó volt a szőlő- és borkultúra népszerűsítésében, borversenyek rendezésében, zsűrik tagjaként, borfesztiváli események szereplőjeként.

Bakonyi Károlyt Keszthely városa és a Pannon Egyetem saját halottjának tekinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guinness-rekordkísérlet a dohányzás ellen

Az egyszerre azonos helyen a legtöbb égő cigarettát elnyomók Guinness-rekordját kísérlik meg a… Tovább olvasom