Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt Bálint Ágnes

Elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg egy nappal 86. születésnapját követően - olvasható az írónő hivatalos honlapján.
Bálint Ágnes volt a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós-műsorkészítés egyik megalapozója, a televíziózás hőskorának meghatározó egyénisége, számtalan közkedvelt mesesorozat, hangjáték, mese és meseregény írója, fordítója.

1922. október 23-án született a Fejér megyei Adonyban. 1958-ban lépett be az újonnan alakult Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályára, ahol szerkesztő-dramaturgként kis híján harminc évig, 1986-os nyugdíjba vonulásáig dolgozott. A TV hőskorában munkatársaival, Kelemen Endrével, Rockenbauer Pállal és Tarbay Edével alakították ki a magyar gyermek- és ifjúsági tévéműsorok kereteit. Bálint Ágnes a meseműsorok alapjait teremtette meg. Az ő ötlete alapján született meg a Tévé-maci, és a Cicavízió monoszkópja. A naponta jelentkező, kezdetben a tévébemondók által felolvasott esti meséket lassan felváltotta apró bábjelenetekkel. 1961-ben havonta egy-egy félórában jelentkezett a Mi újság a Futrinka utcában című bábsorozat, ezt követte a Mazsola, szintén bábsorozat, több folytatásban.

Bálint Ágnes Böbe babával.
Bálint Ágnes Böbe babáékkal.

A bábfilmek után következtek a rajz-, majd papírkivágásos mesesorozatok, mint a Kukori és Kotkoda és a Frakk. 1968-ban indította útjára a Kuckó-t, amely az első környezetvédő műsorként a gyerekek természet- és sportszeretetét kívánta kibontakoztatni. Az ő nevéhez fűződik a Magyar Népmesék első csokorba gyűjtése, vagy a Vízipók, csodapók sorozat. Mesesorozataiért és a Kuckó című műsoráért számos alkalommal kapott nívódíjat. Kevésbé ismert az 1988-ban újszerű technikával, a Karsai pantomim együttes, Kern András és Kútvölgyi Erzsébet közreműködésével készült Szimat Szörény című sorozat Utolsó meseregénye a Vízitündér, Vízimanó 2000-ben jelent meg. 1998-ban Vecsés díszpolgárává választották, 2000-ben Szent Imre díjat kapott, szülőfaluja pedig Adonyért emlékéremmel tüntette ki.

Olvasóink írták

 • 11. egyszeru polgar 2008. október 26. 11:15
  „Nem egy generacio emlikszik meseire. Hihetetlen, de a napokban jutott eszembe eppen a Futrinka utca. Jo lenne, ha felujitanak a meseket, mert tanulsagosak es kedvesek. Nem feltetlenul kell elfelejteni azt ami nem uj, de remek!
  Koszonettel es tisztelettel emlekezunk Balint Agnesre.Nyugodjek bekeben!”
 • 10. levelin 2008. október 25. 18:07
  „Békés pihenést!
  A lányom a z ő meséit szerette a legjobban.”
 • 9. utopia 2008. október 25. 17:32
  „Nyugodjon békében!
  Mazsola meséi még mindig ott vannak a könyvespolcomon, lányom is imádta, pici unokahúgommal is sikerült a mai rajzfilm csatornák ellenére megszerettetni a meséit. Remélem, ha majd lesz unokám neki is olvashatom a meséit!”
 • 8. ÉN" 2008. október 25. 11:08
  „Nagyon szerettem a meséit..nyugodjon békében!”
 • 7. lolaszeged 2008. október 25. 01:35
  „Nagyon sajnalom! :((”
 • 6. GPS 2008. október 24. 20:28
  „"A meséket nem feledjük, minden este újra kezdjük.
  És ha a világ más lesz, köszönjük ezt Bálint Ágnes."

  Isten nyugosztaljon, nagyon hiányozni fogsz!”
 • 5. békeffy 2008. október 24. 20:11
  „Nagy veszteség... A meséin nőttem fel, s lettem azzá, aki vagyok... Csak annyit tudok mondani: köszönöm teljes szívemből! Nyugodj békében, mesélj az angyaloknak is úgy, ahogy nekünk!”
 • 4. keresztespók 2008. október 24. 20:00
  „Az életünk része volt a gyermek nevelésben.
  Fiamat a Vízipók, csodapók sorozat szellemében neveltük fel. (azt hiszem , hogy sikerült.).csodálatos ÍRÓnő volt.
  NYUGOGJÉK BÉKÉBEN ÉS AZ ÁLOMVILÁGÁBAN,mert az csodálatos!!!!!!!!!!!!”
 • 3. TELSTAR 2008. október 24. 19:59
  „Nyugodjék békében. Ő igazán értett a gyerekek nyelvén, csakúgy, mint Csukás István, Janikovszki Éva és még egy páran...”
 • 2. kisbuta 2008. október 24. 18:52
  „Szegény. Sajnálom. Nyugodjék békében! Ő biztosan nem csinált volna ilyen-olyan szörnyes rajzfilmeket, mint a Dragon Ball, meg digimon, meg ezek a mai kor állat és baromságai. Az ő kora már sajnos nem jön vissza.”
 • 1. naca 2008. október 24. 18:33
  „Mellbevágó egy ilyen hír. Szinte természetes, hogy egy ilyen nagyszerű ember él, alkot, az életünk része. Aztán szembesülni kell a valósággal. Pedig elég magunkra nézni, negyvenesekre. Mi felettünk is eljárt az idő, de soha nem lehet elfelejteni a mesék hőskorát. Mi ezeken nőttünk fel, Tévé Maci, Böbe baba, Cica Mica, Morzsi és a Futrinka utca. És még lehetne sorolni. Sok ilyen alkotóra lenne szükség és talán jobb lenne, ha a mai gyerekek is ilyen meséket néznének. Köszönjük a nagyszerű életet és nyugodjék békében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csótányok áradata Kecskeméten

Csótányok árasztottak el egy kecskeméti utcát. Az ott élők hiába irtják a bogarakat, mégsem tudnak… Tovább olvasom