Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt Polgár László

Elhunyt vasárnap délután Polgár László operaénekes.
A basszistát életének hatvannegyedik évében, váratlanul érte a hálál a svájci Zürich városában. Bartók hősének, a Kékszakállú hercegnek világszerte elismert életre keltőjét a Magyar Állami Operaház Budapest saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Az 1947. január 1-jén született Polgár László a világ legismertebb operaházaiban szerzett elismerést különlegesen mély basszusával. A Grammy-díjas operaénekes 1991 óta volt a Zürichi Opera tagja, és egy ideje megbecsült tanára a ház tekintélyes stúdiójának.

Hangját a kritikusok sötét árnyalatokban gazdagnak és bársonyosnak tartották. Az operairodalom számos basszusszerepében nyújtott emlékezetes alakítást. Ezek közé tartozott Mozart A varázsfuvola című művének Sarastro szerepe, Verdi Don Carlos című operájának II. Fülöpje, az olasz komponista Rigoletto című darabjának Sparafuciléje, valamint Wagner Parsifaljának Gurnemanz szerepe. Világszerte nagy sikerrel énekelte Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának címszerepét.

Polgár László a szegedi zsinagógában.
Polgár László a szegedi zsinagógában.

Pályafutása során fellépett többek között a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Los Angelesben, Firenzében, Bolognában, illetve rendszeresen szerepelt a bécsi Állami Operaházban.

Egy alkalommal úgy fogalmazott, a sokat méltatott bársonyos hangját születésével kapott ajándéknak tartja, megjegyezve: a tehetség önmagában kevés, és megvan az a veszélye, hogy az embert ellustítja. A sikeres pályához a tehetségen és szorgalmon kívül a szerencsét is nélkülözhetetlennek tartotta, az állandó megújulás híve volt.

A délnyugat-magyarországi Somogyszentpál faluban született Polgár László a Budapesti Zeneművészeti Főiskola elvégzése után 1973-tól a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. 1991-ben fogadta el a Zürichi Operaház felkérését, és a társulat tagja lett.

Rangos szakmai kitüntetések mellett 1990-ben megkapta a Kossuth-díjat. 1997-ben beválasztották a magyar halhatatlanok közé. 1999-ben elnyerte a Grammy-díjat a Kékszakállú herceg vára 1998-ban kiadott CD-jén nyújtott teljesítményéért. Budapesten legutóbb 2010. június 28-án, az évadzáró-nyárköszöntő gálaesten lépett fel a Magyar Állami Operaházban.

Olvasóink írták

 • 5. Szögedi 2010. szeptember 20. 10:35
  „Vannak olyan emberek akik egyszerűen nem mehetnek el. Ikonok akik hatalmasat alkottak ebben a világban. Ilyen volt a Polgár. Nagyon nehéz elhinni és beletörődni. Csatlakozom hoppá hoz. Ennek a cikknek a címlapon kellene lennie. Óriási fényképekkel. Rengeteg szegedi koncerten szabadtéri előadáson nyújtott felejthetetlen alakításokat. Akár Kékszakállúként akár a zsinagógás koncerteken. Mesterkurzusai is emlékezetesek, sorolhatnánk.
  Hangja örökké él bennünk, velünk tovább...”
 • 4. sajtkukac 2010. szeptember 20. 09:00
  „Megint elment egy magyar nagyság, aki külföldön megbecsültebb volt, mint itthon. Sajnálom, szegényebb lett a világ egy hanggal, hiányozni fog.”
 • 3. Hoppá 2010. szeptember 20. 08:10
  „Megérdemelt volna legalább egy arcképet a cikk mellé. Elképesztő, hogy még ez alatt a cikk alatt is B Nagy László arcképét kell látni. Értem és a kampányt, de ez már enyhén szólva is túlzás.”
 • 2. novaklaszlo56 2010. szeptember 19. 23:55
  „Fiatal ember volt..., ezen a pályán a legérettebb korban, amikor már nem csak az istenadta tehetsége, hanem az élettapasztalatai is megjelennek a színpadon...
  Évek óta tanított is, és mennyi mindent reméltünk még tőle!
  Szerintem a műfaj, világviszonylatban is egyik legnagyobb előadó művésze volt.

  :(”
 • 1. deszkás 2010. szeptember 19. 21:48
  „Nyugodj békében kedves katona haver.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: az ország problémáinak gyökere az élősködés

Az ellenzéki politikus megítélése szerint leginkább a politika és a politikusok élősködnek a magyar embereken. Tovább olvasom