Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Elie Wiesel: ki kell állni az emberi jogok mellett

A Nobel-békedíjas aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon "a szélsőséges hangok egyre hangosabbak".
Ki kell állni az emberi jogok mellett, mert az utóbbi évtizedekben nem javult számottevően a helyzet ezen a téren - mondta Elie Wiesel, Nobel-békedíjas író az első hivatalos magyarországi látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A máramarosszigeti születésű, az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort megjárt író megjegyezte: amióta megkapta a Nobel-díjat - majdnem napra pontosan 23 éve Oslóban -, alig változott valamit az emberi jogok megítélése és tiszteletben tartása. Példaként említette Iránt, ahol - mint mondta - sok ezer embert ér hátrányos megkülönböztetés. A mi feladatunk, hogy felemeljük a szavunkat, szóljunk az érdekükben és minden üldözött érdekében - hangsúlyozta.

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon "a szélsőséges hangok egyre hangosabbak". Kiemelte: ennek nem lenne szabad megtörténnie, kellene egy határ, amit nem lenne szabad átlépni. Az egész társadalomnak ki kellene kötnie, hogy a rasszista, antiszemita megnyilvánulások nem elfogadhatóak - tette hozzá.

Szólt a köztársasági elnöknél, Sólyom Lászlónál csütörtökön tett látogatásáról is, amelynek során kérte, hogy hozzanak törvényt Magyarországon is a holokauszt tagadása ellen. Ha más országokban létezik és alkotmányos, akkor ennek a jogszabálynak Magyarországon is léteznie kell - mondta.

Kérdésre válaszolva a Nobel-békedíjas író közölte: a kirekesztő, a kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltő beszéd elleni jogszabály is szükséges. A Magyarországon élő többi kisebbség azonban nem szenvedett annyit, mint a zsidóság, egyikkel sem fordult elő, hogy "gyűlöletkeltő szavakból kiindulva majdnem teljesen elpusztították őket".

Véleménye szerint az antiszemitizmusra és a holokausztra az a legjobb válasz, hogy a vallási vezetők és a hívek "emelt fővel, büszkén építik és megerősítik a hagyományokat". Nem szabad engedni a külső nyomásnak, hogy a zsidóság elveszítse identitását, hanem át kell venni azt a lelkesedést, amit a Chábád Lubavics mozgalom és az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) mutat.

Elie Wiesel arról is beszámolt, hogy a Bajnai Gordon miniszterelnöknél folytatott szerdai megbeszélésen szóba hozta a holokauszttal kapcsolatos, 65 éve nem kutatható iratokat, amelyeket szerinte elérhetővé kell tenni a szakemberek számára. Megemlítette, hogy Moszkvában van mintegy 45 ezer kartonnyi, a magyar holokausztra vonatkozó iratanyag, amelyhez a magyar kutatók csak körülményesen, oda kiutazva tudnának hozzáférni. Az író ezért felajánlotta az ennek lefénymásolására szükséges 20 ezer dollárt, hogy legalább fénymásolt formában Magyarországra kerülhessenek az akták.

Szólt arról is, hogy az idén jelenik meg az 53. könyve. A köteteket mindig franciául írja, mert a párizsi Sorbonne egyetemen tanult filozófiát, miután felszabadultak a koncentrációs táborok. A francia ezzel igazából elfoglalta a magyar helyét az anyanyelvek tekintetében. Kitért arra, hogy soha nem kezdi el a következő munkáját az előtt, hogy leadta volna a nyomdába az előzőt.

Az MTI kérdésére elmondta: a közelgő hanuka nem játszott szerepet abban, hogy közvetlenül a zsidó ünnepi napok előtt jött Magyarországra, ez csak véletlen egybeesés. A Chábád Lubavics mozgalom meghívásának azonban - mivel nagyon jó kapcsolatot ápolnak - nem tudott nemet mondani, és az Egyesült Államokban tartott egyetemi óráitól függően most szerdán és csütörtökön volt ideje a látogatásra. Ennek kapcsán örömének adott hangot, hogy Magyarországon "eljött a zsidóság reneszánsza".

Elie Wiesel 1928-ban született a romániai Máramarosszigeten, ortodox zsidó családban. Tizenöt évesen deportálták, szülei és húga nem élték túl a borzalmakat. 1948-tól tanult a Sorbonne-on filozófiát, majd újságíróként dolgozott. Esszéi, novellái és drámái elsősorban az európai zsidóság kiirtásáról szólnak. Ő használta először mai értelemben a holokauszt kifejezést.

1986-ban Nobel-békedíjat kapott, nem sokkal ezután feleségével megalapították az Elie Wiesel Alapítványt az Emberiségért, ennek a mai napig elnöke. 1978 és 1986 között a nemzetközi holokauszt-emlékbizottság elnöke volt. Művei: Az éjszaka, A hajnal, Az eskü, Egy meggyilkolt zsidó költő testamentuma, Minden folyó a tengerbe siet.

A 2004-ben alakult EMIH az MTI-hez eljuttatott összegzésében úgy fogalmaz: elsődleges céljának azt tartja, hogy "a magyar zsidóságnak azt a kilencven százalékát karolja fel, mely már nemzedékek óta semmilyen módon nem kötődik gyökereihez". Mint írták, a szervezet egy "új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a status quo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással". Az EMIH megalakulásával újból teljes lett a magyar zsidóság három irányzata: a neológ (Mazsihisz), az ortodox és a status quo (EMIH) - áll a közleményben.

A Chábád Lubavics mozgalom 1989-től működik Magyarországon, célul tűzve ki a zsidó vallási és kulturális hagyományok felelevenítését, megismertetését a hívekkel. Szociális segítségnyújtással, könyvkiadással, felnőtt- és gyermekoktatással is foglalkoznak.

Olvasóink írták

 • 8. KolompárRómeó 2009. december 11. 22:27
  „Azt hallottam a kiejtésén, hogy nagyon Rigó-utcás angol dialektet nyomott. De ha tud magyarul, akkor miért nem úgy siránkozott?”
 • 7. dodó 2009. december 11. 17:45
  „5. hozzászólás chris77-nek egy "remek emberről"

  "...Foglaljuk össze hát mindazt, amit a ,,holocaust"-cápáról tudunk.

  Elie Wiesel nem azonos az ,,A-7713"-as auschwitzi fogollyal. Az egy másik Wiesel, aki 1913-ban született. Ez bizonyított tény. Ha azonos lenne vele, akkor most 96 éves lenne. Elie Wiesel tehát elorozta az ,,A-7713"-as számot.
  Elie Wiesel édesapja születési dátumát, illetve megközelítőleges életkorát sem tudja. Ezzel szemben a Yad Vashem adatbázisa szerint édesapja és annak testvére, Mendel 1943-ban meghalt. Wiesel tehát nem mond igazat, amikor azt állítja: 1945. január 27-én halt meg Buchenwaldban az édesapja, Shlomo Wiesel.

  Elie Wiesel azt állítja, hogy édesanyját és húgát Auschwitzban elégették. Róluk a Yad Vashem-ben semmilyen adat nem található.

  Érdekes történet ez. Adva van egy ember, akit a ,,holocaust-emlékezet" atyjaként tartanak számon. Aki állandóan az emlékezés fontosságáról beszél. Ugyanakkor ez az ember éppen a saját szüleiről, testvéréről felejtkezik meg. Ha valaki elolvassa a ,,holocaust"-cápa terjedelmes önéletírását, akkor sem tud meg például semmi konkrétumot a szülőkről. Wiesel óvatosan kerüli a születési dátumokat, a konkrét adatközléseket. Van is oka az óvatosságra.

  Igaza van Grüner Miklósnak: Elie Wiesel személyazonossága kétséges. Nem az, akinek állítja magát. Lehetséges, hogy őt is Wieselnek hívják, lehetséges, hogy éppen Franciaországból deportálták, ki tudja? Csak éppen nem azonos az ,,A-7713"-as fogollyal. Kicsoda hát ez az ember?
  Még nem tudom. Csak annyit tudok, hogy alapos munkával gyártott magának egy hihetőnek tűnő családfát. Sok névvel, helyszínnel. Konkrétumok nélkül. Egyet viszont bizton állíthatok: aki sem az apja, sem az anyja születési dátumát nem ismeri - az meg sem születhetett.

  Megkérhetné valaki Elie Wieselt, hogy kenetteljes szavak helyett végre cselekedjen. Sűrítse egy lapra a sűrítenivalót. Addig ugyanis a ,,holocaust-misztérium" főpapja maga is misztérium: a történelem felett lebeg. Állítólagos lágerélményeivel együtt. Mindenesetre nyomozok tovább, s remélem, talán Grüner Miklós is a segítségemre lesz. Hogy kiderüljön végre cáfolhatatlanul: Elie Wiesel maga a ,,holocaust-tagadás".
  Falusy Márton”
 • 6. M@M 2009. december 11. 12:56
  „chris!
  Inkább te tájékozódj részletesebben! Több helyen rákerestem erre a bizonyos Elie-re, ahány annyi félét ír! Szóval Elie bácsi jó nagy kamuzó! Még az sincs tisztázva pontosan, mikor és hol született, nem beszélve a nevéről! Piszok jó üzleti szellem szorult bele az biztos, mert agyon kereste magát a holokauszt üzlettel, ami nagyrészt neki tulajdonítható, mint virágzó üzleti vállalkozás. Még a saját hitsorsosai is sokan ellene vannak, mert annyira messzire ment a ferdítéssel!”
 • 5. chris77 2009. december 11. 09:28
  „dodó!
  A cikket nem Elie Wiesel írta. Ha utánanézel, akkor rá fogsz jönni, hogy 1944-ben deportálták őt a családjával együtt. Tehát nem ártana, ha odafigyelnél a részletekre, mert ezzel fognak cikizni a tájékozottabb emberek.
  Röhej, hogy a Népszabiból tájékozódsz :-) És ez alapján ítélsz el egy remek embert. Ez a te szegénységi bizonyítványod.”
 • 4. dodó 2009. december 10. 21:54
  „Ma olvastam a Népszabiban, a címoldalon, hogy Elie-t 15 évesen, 1945-ben hurcolták el a magyar katonák Máramarosszigetről, akkori otthonából.
  Na most van az a dolog Kedves Elie, hogy a deportálások 1944. nov. 11-én leálltak, meg az is necces, hogy Máramarossziget 1945-ben már rég fel volt szabadítva a szovjetek által.
  Majd azért az ilyen részletekre figyeljél már egy kicsit, mert Te ugyan hazamész a zsidók őshazájába, Amerikába, de mi itt maradunk és ezzel fognak cikizni a holokauszt(TM)tagadók.”
 • 3. M@M 2009. december 10. 21:08
  „dodó!
  enyje-benyje! Még jó ,hogy időben elolvastam az írásodat! Holnapra úgy is kitörülik!
  Hát hogy lehetsz ilyen csúnya anti Wiesel??? Ilyet leírni egy igazmondó, becsületes, őszinte emberről???”
 • 2. dodó 2009. december 10. 20:23
  „"Amint azt már megszokhattuk, a látszat kedvéért még mindig Magyarországnak hívott gyarmat héber urai bizonyos időközönként ellátogatnak kis hazánkba, hogy emlékeztessék az alattvalókat, kinek szolgálnak, s bölcs iránymutatásukkal szabják meg a tartomány további sorsának alakulását. Ilyenkor kormány és parlamenti ellenzék versengve csúszik hason a kenyéradó gazda előtt, hűségét és alázatosságát bizonyítva, s szorgos meaculpázások közepette lesik alázattal az új parancsokat.

  Így történt most is: tegnap Elie Wiesel, a holokauszt-ipar egyik megalapítója méltóztatott Judapestre fáradni, hogy megszemlélje, hogy áll az antifasiszta küzdelem ügye (és semmiképpen sem az országfelvásárlásé, valamint a cionista cenzúra bevezetéséé vagy a Gárda felszámolásáé, természetesen). Nosza, fideszes vezénylettel knesszetté is változtatták rögvest az Országházat, bizonyítva, pillanatokba telik majd az átalakítás, ha az elszaporodó palesztinok által sanyargatott tel-avivi kormányzat hivatalosan is áthelyezné székhelyét a felvásárolt ország fővárosába, és bűnbánóan hallgatták a vezetőség szavait az osztály-, khmm, a rasszizmus elleni harc további fokozásának fölötte szükséges voltáról. Wiesel bácsi pedig, a várakozásoknak megfelelően, irányt is mutatott: börtönbe azokkal, akik uralmunk vallási-ideológiai alapjának, az ún. holokausztnak bármelyik tételét meg merik kérdőjelezni!"”
 • 1. KolompárRómeó 2009. december 10. 19:35
  „Áj em Wiesel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán nem akar kampányt március 15. előtt

A pártelnök szerint a listaállítással kapcsolatban sincs ok a kapkodásra. Tovább olvasom