Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Elindult a digitális földi sugárzás

A Duna Tv két csatornájával megindult hétfőn délután fél hatkor a MinDig TV elnevezésű új, digitális földi sugárzás. Az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban nem sikerült egyelőre megegyezni.
A Duna Tv két csatornájával megindult hétfőn délután fél hatkor a MinDig TV elnevezésű új, digitális földi sugárzás. Előfizetési díj nélkül a Duna Tv HD, a Duna II Autonómia SD formátumban fogható. Az Antenna Hungária már előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval, az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban nem sikerült egyelőre megegyezni, úgy tudni a két kereskedelmi csatorna a bírósághoz fordul. Sőt, az RTL az Alkotmánybírósághoz fordul a digitális átállást kötelezővé tévő törvény kapcsán.

Hétfő délután fél hatkor a Duna Tv és a Duna II Autonómia sugárzásával elindult a digitális földi sugárzás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomásokon csaknem 60 százalékos lefedettséggel. Az egyszerű tetőantennával és dekóderrel kiegészítve fogható MinDig TV annak a körülbelül egymillió embernek a legfontosabb, akiknél nincs sem kábelszolgáltatás, sem egyedi műholdas vételre lehetőség - például azért, mert nincs pénzük a havi több ezer forint előfizetési díjra. A digitális földfelszíni tévézés esetében az Antenna Hungária (AH) célja az, hogy minél több kódolatlan, vagyis ingyenesen vehető műsor kerüljön fel a hálózatra.

Az Antenna Hungária hétfő esti közleménye szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Magyar Televízióval és kereskedelmi csatornákkal a platformra történő felkerülésükről. A társaság abban bízik, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás további csatornákkal bővülhet az elkövetkező hetekben.

A két legnagyobb kereskedelmi csatornával, az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban egyelőre nem sikerült megegyezni. Sajtóhírek szerint az ügy a bíróságon folytatódik. A csatornák dolgát nehezíti, hogy ha előfizetési díj nélküli sugárzást választanának az AH hálózatán, akkor szembe kell nézniük a kábelszolgáltatók fenyegetésével. Ezek ugyanis a nézőktől beszedett előfizetési díjból fizetnek a tévéknek. Tóth András, az AH kommunikációs vezetője ezeket a híreket nem kívánta kommentálni. Közleményében annyit írt, hogy világossá vált: a MinDig Tv platformra való csatlakozási döntéseiket megnehezíti, hogy az új médiatörvény hiányának következményeképpen a társaságok működését illetően nincs világos szabályozás az új digitális korszakra vonatkozóan.

A mostani analóg földfelszíni sugárzás 2011. december 31-én megszűnik, pontosabban akkor kapcsolják le az utolsó területeken az adást. A folyamatos leállásnak azonban feltétele a megfelelő digitális lefedettség és ellátottság.

Olvasóink írták

 • 8. horvathi 2008. december 02. 16:31
  „flexsnake = Győzike és Bea asszony + népi zenekara”
 • 7. flexsnake 2008. december 02. 14:15
  „Nézzétek a dunatévét kockafejek.Az embereknek kikapcsolódás kell arra meg jó a kereskedelmi adó.Naná hogy nem akar ingyenes szaron lenni.Kereskedelmi és nem közszolgálati.”
 • 6. abdul66 2008. december 02. 12:02
  „Remélem a retekklub és a telaviv2 rövidesen elhúz országunkból.”
 • 5. horvathi 2008. december 02. 09:59
  „Ezek után a T-kábel mikor illeszti végre a programcsomagjába a Duna II Autonómia TV csatornáját?”
 • 4. klj_54 2008. december 02. 08:47
  „Bocs, de a két szemetet sugárzó kulturellenes "csatornát" én már rég kitakarítottam volna az éterből!
  Semmilyen értéket nem közvetítenek, legfeljebb az igénytelenségét.”
 • 3. polgár 2008. december 02. 04:28
  „A rtl klub és a tv2 félti a pénzét.
  A végén még nem tudják folytatni az előfizetői pénzekből a győzikét és az afrikai sztárokat...
  De rossz lesz nekünk.”
 • 2. efje 2008. december 02. 02:39
  „A digitalis atallas nem csak nalunk hanem az egesz vilagon zajlik. Nyugaton mar evek ota lehet latni kulonbozo csatornakat tucatszamra a legnezettebbek mellett zenei, filmes adokkal egyutt. A sportadokat nem lehet ingyen nezni. Sok orszagban, mint pl. Kenya, malajzia, finnorszag mar ott tartanak hogy mindezt mar mobilon is lehet elvezni. El vagyunk maradva ilyen teren. A ket rivalis ado nyilvan nagyot kaszal jelenleg es mindenbe beleharap ami a poziciojat fenyegeti. 1 millio ember ha atkapcsol azert megis csak sok nekik. Igy majd a kisebbek is odafernek a vajuhoz. Jobb lesz mindenkinek. Addig is nezzuk a Duna tv-t HD-ben!”
 • 1. belabacsi 2008. december 01. 22:09
  „az RTL Klubbal és a TV2-vel azonban nem sikerült egyelőre megegyezni, Hála Istennek!nem is kell az a 2 külföldi ado ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanár és katona a pedofíliával gyanúsítottak között

18 embert gyanúsított meg a rendőrség pedofil képek, filmek használatával. A gyanúsítottak között… Tovább olvasom