Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Elismerte a jogsértő állapotokat a kerepesi iskola

Elismerte a kerepesi általános iskola igazgatója és a polgármester, hogy jogsértő módon elkülönítették a roma gyerekeket az intézményben - mondta a Független Hírügynökségnek Borovszky Tímea, az oktatási minisztérium integrációs titkárságának vezetője hétfőn.
Az Oktatási Hivatal (OH) szabálysértési, az önkormányzat fegyelmi vizsgálatot folytat majd le a személyes felelősség megállapítására. A kerepesi vezetés azonban fellebbez a bírság összege miatt.

Az Oktatási és Kulturális Miniszitériumban hétfőn tartották azt a megbeszélést, amelyen a szaktárca négy képviselője, Kerepes alpolgármestere és polgármestere, az önkormányzat oktatási bizottságának vezetője, valamint az érintett iskola igazgatója is részt vett. Arról tárgyaltak, hogy a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben feltárt törvénysértő állapotokat hogyan lehet orvosolni - mondta Borovszky Tímea. A legnagyobb előrelépésnek a titkárság vezetője azt tartotta, hogy az egyeztetésen elismerte a kerepesi általános iskola igazgatója és a polgármester, hogy jogsértő módon elkülönítették a roma gyerekeket az intézményben. Másrészt nyitottak voltak azokra a javaslatokra, amelyek az iskola pedagógiai módszereinek megújítását és a lemaradt gyerekek felzárkóztatását célozzák - tette hozzá.

Az oktatási minisztérium integrációs titkárságának vezetője hangsúlyozta: nagyon fontos az iskola elavult pedagógiai módszereinek megújítása, ijesztő adatok árulkodnak ugyanis erről. Példaként kiemelte: az utóbbi négy évben felére csökkent a tanulók létszáma, a tanulmányi eredményük is jelentősen leromlott. Az intézményben végzett diákok csak szakmunkás és szakképző iskolákban tudtak továbbtanulni. Érdemes megjegyezni, hogy a körülbelül ezer kerepesi gyerekből, csak háromszáz jár ebbe az iskolába - fogalmazott.

A minisztérium segítséget nyújt az iskolának a megújuláshoz: a pedagógusok számára integrációs képzést tartanak, valamint vállalják a mentorálást. Azoknak a gyerekeknek, akik csak hetente kétszer járhattak az iskolába, segítik a felzárkózást.

Az Oktatási Hivatal szabálysértési eljárást folytat majd a személyes felelősség megállapítására. A kerepesi önkormányzat pedig a jövő héten fegyelmi bizottságot állít fel ugyanezért. Az egymillió forintos felügyeleti bírság összege miatt azonban fellebbeznek - tájékoztatott Borovszky Tímea.

Az Oktatási Hivatal még január végén kezdeményezett vizsgálatot az ügyben, és február elején kétszázezer forintos pénzbírság megfizetésére kötelezte az intézményt. Az iskola ugyanis egy fegyelmi tárgyalás után hat ötödikes roma diákot "kizárt az oktatásból". Ez azt jelentette, hogy nem vehettek részt azokon az órákon, amin korábban. "E" osztálynak nevezték őket, és csak hetente kétszer, kedden és csütörtök délután járhattak be, egyéni tanrend szerinti foglalkozásokra. Ezt követően újabb bírságot rótt ki az Oktatási Hivatal a kerepesi iskolára. Az OH 800 ezer forint megfizetésére kötelezte az intézményt, mivel a vizsgálat szerint megsértették az egyenlő bánásmód követelményét a roma diákokkal szemben.

Olvasóink írták

  • 1. péter g. 2008. február 25. 20:52
    „"A hatalom 1 millió forint felügyeleti bírsággal sújtotta a kerepesi iskola fenntartóját, amiért kísérletet tett a magyar gyerekeket terrorizáló, túlkoros , tolvaj és rabló kolompársöpredék megrendszabályozására. Vagyis az állam teljes súlyával a deviáns bűnözők mellé állt!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia a börtönben - húsz embernél talátak drogot

Húsz embernél találtak kábítószert a rendőrök és a börtönőrök a Hajdú-Bihar Megyei… Tovább olvasom