Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Eljárás Budaházy ellen, fegyelmi egy rendőrnek

Félmillió forintot ajánlott fel Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány minden március 15-i rendzavaró kézre kerítéséért.

A Molotov-koktéllal, illetve kővel dobáló emberekről készült felvételeket a rendőrség a honlapján közzéteszi - hangzott el a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján. A Blaha Lujza téri rendezvény után kialakult utcai zavargások egyik okozója a rendőrök szerint Budaházy György, aki beszédben buzdította az embereket, hogy vonuljanak a Művészetek palotájához. Ellene gyülekezési joggal való visszaélés miatt eljárást indítanak a rendőrök. Ezen kívül kezdeményezték a Fővárosi Főügyészségen, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlete miatt másik eljárás is induljon ellene.

A nemzeti ünnepen 11 személyt állitottak elő a fővárosban

Bencze József országos főkapitány keddi tájékoztatóján elmondta: országosan 1257 rendezvényt, 7500 rendőr biztosított a 15-i hétvégén. A biztosításban főleg vidéken 4000 polgárőr segített. 15 fokozott kockázatú és 21 kiemelt kockázatú esemény volt. Budapesten a megelőző fokozott ellenőrzési akcióval sikerült 11 embert előállítani, akik közbiztonságra veszélyes eszközöket birtokoltak, illetve nem tudták igazolni magukat.

Bencze József elmondta azt is, hogy a rendőrök 18 könnygázgránátot lőttek ki szombat este. Minden intézkedés a biztosításoknál és tömegoszlatásoknál, törvényes, szakszerű és arányos volt. Az állami és önkormányzati illetve civil megemlékezéseken kettő kivételével minden rendben zajlott. A Fővárosi Önkormányzat Március 15-e téren rendezett ünnepségét megzavarók közül két garázdát fogtak el. Később, a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvénye után 9 embert fogtak el. Garázdaság miatt indul ellenük eljárás. Az esti zavargások előtt vonulásra buzdító Budaházy György ellen gyülekezési joggal való visszaélés miatt indul eljárás. Ezen kívül kezdeményezték a Fővárosi Főügyészségen, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlete miatt másik eljárás is induljon ellene.

A Molotov-koktélos támadásban résztvevők után félmillió forintot fizetnek a nyomravezetőnek

Tóth Gábor, budapesti főkapitány a tájékoztatón bejelentette: a Blaha Lujza téri és a Március 15-e téri rendezvény alatt és után történt rendzavarások résztvevőiről közzéteszik a felvételeket. Minden, a Molotov-koktélos támadásban és kődobálásokban résztvevő ember után a nyomravezetőnek félmillió forintos díjat fizetnek ki. A 18 rendőrségi dokumentáló csoport és az újságírók felvételeit külön nyomozócsoport vizsgálja. Folyamatosan fogják közzétenni az általuk kiválasztott felvételeket, amiken a törvénysértően viselkedők láthatóak. Tóth Gábor azt mondta, két esetben indított vizsgálatot rendőrök ügyében. Az egyik televízióban az utcán azonosító jel nélkül nyilatkozó civil ruhás nyomozó - a BRFK akció osztály tagja - fegyelmit kap, mert viselnie kellett volna a nyakába akasztott rendőrigazolványt.

A második vizsgálatot az alvó rendőrök és a főpolgármester koszorúját lerúgó férfi ügyében indította Tóth Gábor. A HírTV stábja egy kisbuszban alvó rendőröket vett fel kamerával. A tévétársaság szerint, miközben a rendőrök aludtak és a stábot igazoltatták, valaki lerúgta a Március 15-e téren Demszky Gábor főpolgármester koszorúját. A rendőrség a HírTV-től helyreigazítást kér, mert álláspontjuk szerint a rendőrök nem hibáztak, törvényes pihenőidejüket töltötték vezetői utasításra. A koszorút lerúgó férfit pedig igazoltatták, erről rendőri jelentés is készült. A férfi ellen egyébként eljárás is indult. Budapesten 3000 rendőr biztosította a bejelentett 94 rendezvényt. A különfeladat összesen 60 millió forintba került. 9 rendőr és 8 civil sérült meg könnyebben, az esti zavargásokban a rendőrség eszközeiben 8 millió forintnyi kárt okoztak a garázdálkodók.

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az MSZP

Az MSZP frakció nevében ötpárti egyeztetéseket kezdeményezett kedden Bárándy Gergely szocialista képviselő, a demonstrációkon rendzavarók hatékonyabb büntetése érdekében - jelentette be a honatya kedden Budapesten.A témában Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere a múlt héten benyújtott egy törvénymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy az utcai randalírozáson kapott személyeket akár ki is tilthassanak egy területről, illetve utcai gyülekezésből. Az ellenzéki polgármester azonban vasárnap átdolgozásra visszavonta javaslatát. A

z Országgyűlés előtt van ugyanakkor az a Bárándy Gergely álltal szintén a múlt héten benyújtott javaslat, amely a garázdaság büntetését szigorítaná, ha fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el azt, illetve ha több más súlyosító körülményből (például csoportos vagy felfegyverzett elkövetés, a köznyugalom súlyos megzavarása) több együtt is megállapítható. Bárándy emellett szeretné megszüntetni annak lehetőségét, hogy egyazon helyre és időpontra többen is bejelenthessenek területfoglalási igényt.

A Fidesz nem támogatja a gyülekezési törvény szigorítását

A szocialista politikus kedden azért fordult Répássy Róbert (Fidesz), Rubovszky György (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) frakcióvezető-helyettesekhez és Herényi Károly (MDF) frakcióvezetőhöz, hogy "ne fusson kisstílű politikai viták miatt zátonyra ez a mindenki számára fontos ügy." A Független Hírügynökség kérdésére Bárándy elismerte, hogy gyorsabb és egyszerűbb lett volna, ha Rogán Antal nem vonja vissza javaslatát és az ötpárti egyeztetést a törvény parlamenti vitájában lefolytathatták volna. Az MSZP egyébként támogatja a polgármester módosítását, ellentétben a Fidesszel. Répássy Róbert ugyanis korábban úgy nyilatkozott: sem a gyülekezési törvény szigorítását nem támogatja a Fidesz, sem pedig a büntető jogszabályok olyan tartalmú módosítását, amely korlátozná a békés gyülekezéshez való jogot.

Olvasóink írták

 • 7. miracle 2008. március 19. 20:50
  „Ha nem lennének a Budaszarházi-félék, akkor nem lennének zavargások. Nagy különbség.
  A fidesz-MKP-t ugyanúgy szapulják pl a szócsövükön a kuruttyinfo nevű szennylapon.”
 • 6. Kapuvári 2008. március 19. 17:19
  „Ha nem lenne gyurcsány,nem lennének a zavargások!ezt már egy elsős is észreveszi!akinek kéne az miért nem veszi észre?a nyakkendős bűnözés több kárt okoz az országnak,mint egy-két kuka felgyújtása, az ellen senkisem tiltakozik!kifordított egy világ ez!Budaházi se hülye! a vezérek mikor harcoltak a frontvonalban?”
 • 5. catre 2008. március 19. 16:26
  „4. Na ez a demagógia!”
 • 4. Cseter János 2008. március 19. 15:40
  „Ha ez a Bárándi féle familia értene az igazságszolgáltatáshoz, akkor az öregnek nem kellett volna lógó orral kivonúlni a győri bíróságról és az inasára kenni a hibáját. A fiatalabbik pedig még ma is igazságügyi miniszter lehetne. a Legfiatalabbnak pedig még van mit tanúlnia.
  Persze aki ma tejbe vajba fürdik, nem nyomorog mert e rendszer Őket nen fossza meg a javaitól a szekértolása miatt az ma fantáziál! Mi az az pár autó a (biztositókinak)fövárosban amit a valóban elítélendők megsemmisítettek ahhoz képest amit e kormánykoalíció tett ebben az országban? Persze aki rest csak a nyálát veri az nem is képes, azt felfogni! Utána járni meg vékkép nem képes! Az ilyeneknek felesleges elmondani a szétvert jól működő üzemeket gyárakat és a mezőgazdaságot.”
 • 3. colomano 2008. március 19. 09:38
  „Budaházi egy féreg.
  Felbújtja a tömeget, s amikor az megindul, akkor ő lelép.”
 • 2. miracle 2008. március 19. 08:15
  „Inkább hallgattál volna.
  Szerinted Budaszarházi az ért a kormányzáshoz? Szerinted mi történne, ha Budaszarházi miniszterelnök ellen merészelne tüntetni valaki? 500 halott vagy ezer?
  Remélem a te autódat is felgyújtják, a te kirakatod is betörik majd egyszer a békés tüntető elvbarátaid, aztán akkor majd nem leszel ilyen lelkes.
  Kettős mérce, mi?”
 • 1. matriné 2008. március 19. 07:41
  „Már megint erőlködnek derék rendőreink a Budaházi ellen? Vajon valóban bűn, ha ilyen Bugaházi félék le akarják váltani ezt a kormánykoaliciót? Hisz valójában nem is érteneik a kormányzáshoz!
  Immár hat éve ez bizonyítják! Egyedűl a Npé nyuzás ami jellenziő tevékenységüket. Persz a haza értékeinek kiárusításán szétveretésén kívül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen két évet kapott Kőbánya volt alpolgármestere

Jogerősen két éves börtönbüntetést kapott Kaszab Csaba volt kőbányai alpolgármester. A Fővárosi… Tovább olvasom