Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Eljárás öt tagállam ellen a belsőpiaci szabályok miatt

Az Európai Bizottság öt tagállam ellen eljárást indított, amiért ezek az országok nem ültették át előírásszerűen a nemzeti jogrendszerbe a belsőpiaci szabályokat. A renitensek: Olaszország, Finnország, Franciaország, Ciprus és a Cseh Köztársaság. Görögország ügyében az EU megszüntette az eljárást - írja az EU hivatalos weboldala.
Olaszország - kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A Bizottság újabb, kiegészített kifogásoló véleményt küldött Olaszországnak azzal az olasz törvénnyel kapcsolatban, amely szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló biztosítóknak mindenféle biztosítást kell árulniuk valamennyi olasz régióban. A Bizottsághoz több panasz is érkezett ez ügyben. Egy részük az ellen tiltakozik, hogy a tarifaszabályok előírásai ellen tiltakozik. A Bizottság egyetért a panaszt tevőkkel: véleménye szerint a tarifák szabályozása ellentétes a szabad tarifaalkotási elvvel, amit egy EU-direktíva szabályoz. Ugyanakkor Brüsszel szerint egyetlen szolgáltatót sem lehet kényszeríteni szerződések kötésére, ez ellentmond a szolgáltatások szabad biztosításának elvével.

Az EU 2005 októbere óta küldözgeti figyelmeztetéseit az olaszoknak. Az olasz hatóságok válasza szerint a szabályokra azért van szükség, hogy biztosítsák annak lehetőségét, hogy minden autós az összes olasz régióban biztosításhoz juthasson. A Bizottság elismeri, hogy a fogyasztóvédelem fontos, de nem annyira hogy egy alapelvet sértsen. Az olasz hatóságoknak két hónapjuk van válaszadásra.

Finnország - transzferbiztosítás és transzfermatrica

A Bizottság Finnországot is figyelmeztette, az országba vitt vagy átvitt autók biztosításával kapcsolatos szabályozás miatt. Ha egy magánszemély, aki állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik Finnországban, harmadik országba Finnországon keresztül szeretne vinni, vagy importál egy autót, akkor a finn előírások szerint kötelező transzfer-biztosítást kell kötnie, attól függetlenül, hogy az autóra egy másik országban már kötöttek-e biztosítást. Az autóra helyezett matricának kell jeleznie e biztosítás meglétét.

A finn rendszer megengedi, hogy a járműveket az országban használhassák anélkül, hogy adót fizessenek vagy hogy nyilvántartásba vegyék azokat. A Bizottság szerint a regisztráció országából kivitt biztosítás - normális körülmények között - érvényes marad. A finn hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni.

Görögország - kötelező tagság

A Bizottság lezárta az ügyet Görögország ellen, amit azért indított, mert a görög törvények kötelezően előírták, hogy az autós biztosítóknak be kell lépniük a Görög Nemzeti Biztosítók Szövetségébe. A Bizottság szerint ez a kötelező tagság ellentmond a Nem-Élet Biztosításokról szóló direktívának. Mivel a görögök időközben új törvényt fogadtak el, mely eltörölte a kötelező tagságot, az eljárást megszüntették.

Franciaország - közmunkák ellenőrzése

A Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött Franciaországnak egy bírósági döntés alkalmazásával kapcsolatban. Az Európai Bíróság 2005. október 25-én született döntése szerint az a törvény, amely egy bizonyos típusú szolgáltatási szerződést egy kizárólagos, francia jogi személyekből álló csoportnak tesz elérhetővé, nem felel meg a közbeszerzésekre vonatkozó EU-előírásokat.

A Bizottság most arra figyelmeztet, hogy, a francia hatóságok nem teljesítették teljes egészében a Bíróság döntéséből rájuk háruló feladatokat.

Ciprus és Cseh Köztársaság - cégtörvény

A Bizottság öt hivatalos figyelmeztető levelet küldött Ciprusnak azt kérve, hogy kapjon tájékoztatást a cégtörvények alkalmazásával kapcsolatban, azok ugyanis a Bizottság szerint nem teljesen ültetik át a joggyakorlatba az uniós rendelkezéseket. Ugyancsak értesítést küldött Brüsszel arról, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a ciprusi főváros piaci törvényeit, hogy azok nem összeférhetetlenek-e az EU szabályokkal.

A Bizottság a Cseh Köztársaság hatóságait jelentéstételre kéri a felvásárlásokról szóló törvény alkalmazásával kapcsolatban, amely az EU szerint ellentmond az unió hasonló szabályozásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom