Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Elképzelés nélkül mozogtak a rendőrök az MTV-székháznál

A rendőrségi jelentés szerint a rendőri csaptok mindenféle elképzelés nélkül mozogtak szeptember 18-ról 19-re virradó éjszaka az MTV-székháznál, parancsnokaik hiába kértek erősítést. A jelentés tartalma összevág a média híreivel.
Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfő este közzétette vizsgálatának eredményét arról, mi történt szeptember 18-án a tévé-székház ostromakor. Ennek ismeretében jóindulatúnak tűnik saját megfogalmazásuk, hogy szakszerűtlen volt akkor, ott a rendőrség munkája.

A rendőrök kőhajításnyi távolságnál nem is igazán tudtak közelebb menni a TV-székház elfoglalására törekvő tüntetőkhöz. Azon túl, hogy kevesen és ők is egy részben tapasztalatlanok voltak, nem volt mivel válaszoljanak, mikor megdobálták őket, némelyiküknek még sisakjuk sem volt.

A belső vizsgálat megállapította, hogy a csapatok mindenféle elképzelés nélkül mozogtak azon az éjszakán, sem terv, vagy egy árva grafikon, ütemterv nem készült, mert a TV-székház ostromára senki nem számított. A város más pontjain, ahol modellezték a várható eseményeket, ott nem történt semmi komoly. Rendfenntartó egységek azonban voltak ott is, senki nem küldte őket időben a Szabadság térre, pedig volt rá példa, hogy ezt ők maguk kérték. A jelentés fő megállapítása éppen ez, senki sem koordinálta a csapatok mozgását. Az egységek egymásról sem nagyon tudtak, annak ellenére próbáltak együttműködni a többi rendőrrel, még alakzatba is rendeződtek hajnali egy óra előtt, de a tüntetők kemény magja – körülbelül 50 ember – elsodorta őket, ekkor foglalták el a székházat.

Az egységek ugyanakkor sokszor egymást is zavarták, például könnygázzal is próbáltak rendet tenni ott, ahol némely rendőrnek nem volt gázálarca, vagy a vízágyúval saját egységüket támadták hátba.

A csapatok vezetői a zárt láncú rádióhálózatokon kértek segítséget, erősítést, de érdemi választ sem nagyon kaptak. Az egységparancsnokok természetesen tudták, hogy semmi esélyük koordináció nélkül a rendteremtésre, ezért egyikőjük a jelenlévő civil ruhás alezredest kijelölte helyszínparancsnoknak, aki kétszer körbejárta az épületet, majd nem vette át az irányítást. Egy másik alezredes a Rendészeti Biztonsági Szolgálat székházában ezzel egy időben televízión követte az eseményeket, feletteseitől ő is kért erősítést, választ sem kapott.

A rendőrök kicsivel kevesebb mint 400-an voltak, a negyede kommandós, akiket azonban késve indítottak a helyszínre. Ennél többen nem is nagyon lehettek volna. A hajnali országos mozgósítás előtt a laktanyában csak néhány tucatnyi bevethető rendőrt találtak, riadót azonban senki sem rendelt el.

Ha a tanúkihallgatáson a székház előtt készült felvételek megtekintésén, illetve az események modellezésén alapuló vizsgálatot összevetjük saját éjszakai műsorainkkal, akkor elmondható, hogy a megállapítások valós esemény feldolgozáson alapulnak. Időrendben tökéletesen egymásra vetíthetők a hírek és a jelentés tartalma.

A jelentés szigorú hangnemben mondja ki, hogy tervszerűtlenül, együttműködés, azaz vezető nélkül próbáltak rendet tenni. A parancsok sokszor egymásnak ellentmondóak voltak, ezzel együtt a maximumot nyújtották a rendőrök: amennyire lehetett, helyt álltak és semmi törvénytelen sem történt.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom