Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Elkészült a jövő évi költségvetési javaslat

Szerdai ülésén véglegesítette a 2009. évi költségvetési törvényjavaslatot a kormány, s a jövő héten benyújtja azt az Országgyűlésnek - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.
Veres szerint jövőre alapvetően egyensúlyi pályán lesz a költségvetés. A hiányt 3,2 százalékra tervezik, az inflációt 4,3 százalékra várják, a bruttó bérek és a nettó átlagkeresetek egyaránt 6,8 százalékkal nőhetnek. A kormány három területre összpontosítja a kiadások bővülésének lehetőségét: a nyugdíjak 5,6 százalékkal, a családtámogatás 4,3 százalékkal növekedhet, és 7,60 milliárd forint jut az uniós támogatások saját forrására.

A jövő évi költségvetést is a konzervatív jelzővel illette a pénzügyminiszter, amelynek következtében például a hiányra vagy a gazdaság növekedésére vonatkozó adat - hasonlóan az elmúlt két évihez - jobb lehet, mint amit a törvény rögzíteni fog. A kormány mindenesetre azzal számol, hogy a gazdaság - egyértelműen külső okok miatt - mérsékeltebben fog növekedni, a 3 százalék kisebb mérték, mint amivel korábban számoltak. Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) értéke átlépi a 29 ezer milliárd forintot.

2009-ben a cél a megszerzett egyensúly tartása, kismértékű bővülés mellett - mondta Veres. Az egy keresőre jutó reálbér 2,4 százalékkal növekedhet, s a jóléti kiadásokban nem számolnak csökkentéssel. A társadalombiztosítási alapok nem lesznek deficitesek - jelentette ki a pénzügyminiszter. Annyiban fordulatnak szánja a jövő évet a kormány, hogy az adósságállomány ismét csökkenni fog.

A központi költségvetési szerveknél nem lesz újabb elbocsátási hullám, ami azonban nem jelenti azt, hogy több pénzből gazdálkodhatnak. Néhány területtől eltekintve összességében nominálisan is kisebb fejezeti kiadásokkal számol a kormány, mint idén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány

1,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött szerdai ülésén a kormány - derül ki a Szociális… Tovább olvasom