Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Elkészült a patikai hitelprogram

Giró-Szász András szerin az évi 60 millió gyógyszerész-beteg találkozó egyértelművé teszi, hogy a betegellátásban és így az ország egészségpolitikájában is kiemelt szerepet töltenek be a gyógyszerészek.
A kormány megtárgyalta és elfogadta a többségi gyógyszerészi tulajdon elérését segítő patikai hitelprogramról szóló előterjesztést - jelentette be a kormányszóvivő csütörtökön a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András az mondta, a magyarországi gyógyszertárakban történő évi 60 millió gyógyszerész-beteg találkozó egyértelművé teszi, hogy a betegellátásban és így az ország egészségpolitikájában is kiemelt szerepet töltenek be a gyógyszerészek. Felidézte, hogy a kormány megalakulása után bevezette a patikaalapítási moratóriumot, beszüntette a patikaliberalizációt. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júliusi, a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott tárgyalásának nyomán pedig megállapodtak: Magyarországnak egyértelmű érdeke az, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: a Magyarországon működő 2330 közforgalmú gyógyszertár közül jelenleg 352-ben nincs meg az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdon, 487 gyógyszertár esetében pedig még a 25 százalékos arányt sem érik el. Kiemelte: a cél az, hogy az elmúlt években kereskedelmi tevékenységgé vált gyógyszerellátás ismét a szakemberek, a gyógyszerészek kezébe kerüljön. Ennek érdekében a kormány - más intézkedések mellett - előírta azt is, hogy a már meglévő gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

Ehhez a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítenék a patikusok többségi tulajdonrészhez jutását. A hitelprogram keretében ez év júliusától 2016 végéig igényelhetnek támogatást a gyógyszerészek tulajdonjoguk növeléséhez.

Az államtitkár kifejtette: az államilag kamattámogatott hitelkonstrukciót azok vehetik igénybe, akik magánszemélyként vásárolnának tulajdonrészt. Ehhez az állam 6,7 százalékos hitelt ajánl, amelyhez 3,7 százalékos kamattámogatást nyújt, így a gyógyszerésznek 3 százalék kamatot kell fizetni. Abban az esetben ha valaki vállalkozóként akar patikai tulajdonrészt vásárolni, ott az állam megelőlegezi a tulajdonrészt, amelyet a patikusnak öt év elteltével három részletben kell visszafizetnie.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy tavaly júliusban a kormányfővel folytatott tárgyaláson három témában születette megállapodás. Az egyik, hogy a 2013-ra tervezett gyógyszerkasszát, a támogatások összegét vizsgálja felül a kormány. A másik, hogy a gyógyszertárak árrésveszteségének pótlására, illetve szolgáltatásának fejlesztésére 2013. január elsejétől bevezetik a szolgáltatási díját, a harmadik pedig, hogy a kormány kedvező konstrukcióval segíti a gyógyszertár-tulajdonosi program végrehajtását.

A gyógyszerészi kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormány mostani döntésének értelmében elmondható, hogy a tavaly nyári megállapodás lényegében mindhárom témát tekintve eredménnyel zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Répássy: csökkenhet a bíróságok leterheltsége

Törvényjavaslatot terjeszt csütörtökön a parlament elé az igazságügyi tárca a büntetőeljárások… Tovább olvasom