Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elkészült az első magyar szélerőmű-park

Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében; a 12 erőműből álló 24 megawatt teljesítményű létesítményre 36 millió eurót - közel 9 milliárd forintot - fordított a beruházó Energy Corp Hungary (ECH) spanyol-magyar vegyes kft.
Hoffmann László, a beruházó Energy Corp Hungary (ECH) spanyol-magyar vegyes kft ügyvezető igazgatója szerint 48 megawatt teljesítményű parkot szándékoztak létesíteni a magyar-osztrák határ közelében, s ennek megfelelően alakították ki az infrastruktúrát. Azonban csak 24 megawattra kaptak engedélyt a Magyar Energia Hivataltól. Hoffmann László azonban bízik benne, hogy az energia hivatal referenciaként kezeli az elkészült parkot, és a cég engedélyt kap a fejlesztés folytatásához.

Mostanra 12 szélerőművet állítottak fel. A kivitelezésben 8 millió euró értékű munkát magyar alvállalkozók végeztek. A széltornyok 78 méter magasak, rotorjuk 90 méter átmérőjű. A 12 géptől évente 52 ezer megawattóra termelést várnak. A beruházás megtérülési ideje 10-13 év. A park várhatóan legalább három évtizeden keresztül termeli az elektromos áramot üzemanyagköltség nélkül.

A megújuló energiát a mosonmagyaróvári alállomáshoz juttatják, onnan kerül az országos hálózatra. A megtermelt energiát 13 évig köteles átvenni az állam által kijelölt kereskedő cég.

A park próbaüzeme jövő év első napjaiban indul, a kereskedelmi üzemet pedig várhatóan februárban kezdik. A létesítmény teljes egészében magánberuházásból valósult meg. A gazdasági kormányzat a társaság benyújtott pályázatát a KIOP-forrásra elutasította.

Az ECH Kft.-t 2001-ben alapította két spanyol szakmai befektető cég, az Acciona Eólica CESA S. L., és a GEHC Energias Renova bles S. L. , valamint a magyar LG Energia Kft. Az Acciona a világ legnagyobb független szélerőműves cége: 3 ezer megawattos kapacitású szélerőművel rendelkezik. Tőzsdei cég, a világ több mint 60 országában van érdekeltsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom