Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Elkészült Pécs vizuális terve

A pécsi önkormányzat felkérésére elkészítette a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány tervezőcsoportja a város vizuális arculatának tervét. Ennek lényege az, hogy egységes színvilág mentén újulna meg Pécs városképe. A terv nem része az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projektnek, de számos eleme beépíthető 2010-ig a programba.
Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ez egyebek mellett azt jelenti, hogy megújulnak a közterei. A tervezőcsoport olyan rendszert alakított ki, ami abban segíthet, hogy akár részleteiben vagy teljes egészében megújulhasson Pécs, akár 2010-ig is - mondta a Független Hírügynökséget Miskei László, az Alapítvány elnöke.

A vizuális koncepcióterv visszaállítja azt a színvilágot, amely annak idején elsősorban a történelmi városmagot jellemezte. Emellett arra is figyeltek a tervezőcsoport tagjai, hogy a vizuális elemek segítségével megteremtsék az átjárást a múlt emlékei és a kortárs építészeti munkák között.

A Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány elnöke szerint ma már csak egyetlen lehetőség van arra, hogy egy város komplex módon megújuljon: ha megvalósítják a vizuális egységét. Számos tanulmány szól arról, hogy a színek milyen hatással vannak az emberek teljesítőképességére, hangulatára. Éppen ezért az sem mindegy, hogy egy város, mint vizuális egység, milyen színkoncepció mentén valósul meg - mondta Miskei László.

Arra a kérdésünkre, hogy Pécs városának vizuális újragondolása mekkora anyagi ráfordítást igényel, az Alapítvány elnöke azt mondta: erre nincs pontos válasz. A tervezőcsoport úgy készítette el a koncepciót, hogy részterületekben is lehessen gondolkodni.Pécs városának önkormányzata dönti el, hogy egyszerre alakítják -e ki a régi-új városképet, vagy részletekben újítják meg a köztereket - tette hozzzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választást tartanak vasárnap Hajdúban és Szabolcsban

Két településen is tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap: a Szabolcs-Szatmár-Bereg… Tovább olvasom