Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

Kolontár - Elkészültek szombat estére annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontárt akarják megvédeni a szakemberek egy esetleges újabb vörösiszap-lavinától - mondták el szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójának a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.
Szakemberek szerint jó esély van a megsérült ajkai zagytározó újabb gátszakadásának elkerülésére, a falun keresztül ívelő védőgát biztonsági okokból épül - mondták a szakemberek az MTI helyszínen lévő tudósítójának az épülő védmű közelében.

Bár a hétfő délután beomlott gátszakasz északi oldalán péntek éjjelre újabb repedések keletkeztek, szakértők úgy vélik, "ha az időjárás is kegyes lesz", jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást, ugyanis a szombat délutáni mérések azt mutatták, a repedés sokkal kisebb mértékben nőtt, mint amekkorával számoltak.

Orbán Viktor kormányfő szombat kora reggel, miután a kabinet több tagjával megtekintette az ismét megsérült ajkai zagytározót, azt mondta: az újabb repedés 7 centiméteres.

A műszaki szakemberek este az MTI tudósítójak azt mondták: ha a zagytározón a sérülés továbbra is csak lassú mértékben növekszik, esetleg megáll, akkor egy "szarkofágot" építenek a tározó köré. Arra a kérdésre, hogy ez mennyi időt venne igénybe, illetve mennyibe kerülne, egyelőre nem tudtak válaszolni. Megjegyezték, még az is kérdés, hogy a költségeket a tározót üzemeltető cég vagy az állam viselné-e.

Szombat estére már elkészültek annak a védőgátnak az alapozásával, amellyel Kolontár akarják megvédeni. Közlésük szerint a gát biztonsági okokból épül, és már modellezték, hogy egy esetleges gátszakadásnál miként áramlana a hétfői lavinánál sűrűbb állagú vörösiszap, amely a mérések szerint félmillió köbméter lehet.

Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

A védmű építéséhez le kellett dózerolni egy lakást, amely a polgármesteri hivatal szomszédságában állt. A házat hétfőn elöntötte az ajkai tározóból kizúduló vörösiszap, tulajdonosa beleegyezett az épület megsemmisítésébe. A biztosítótársasággal az építés kivitelezői felvették a kapcsolatot, és már alá is írták a szerződést, hogy a település "védett részén" épülő lakóparkban kap új lakást.

A 400 méter hosszú, 20 méter széles és 4-5 méter magas építmény alapozásához 50 centiméter mélyen legyalulták a talajt, a sáros földet és a lebontott épület romjait elszállították. A gát aljára geotextíliát fektettek, arra földréteget tettek, majd egy kőből épített prizmát építenek, amelyet földdel befednek. A hullámtörő gát képes elvezetni a sűrűbb állagú iszapot, és annak esetleges folyását a szakemberek már tudnák szabályozni - közölték a szakemberek.

Az MTI tudósítója szombat sötétedéskor a faluban azt látta, hogy a munkagépek folyamatosan dolgoznak, teherautók hordják a földet, és mivel a gátépítés éjjel-nappal zajlik, az ehhez szükséges világítás szerelését is megkezdték. A gát tervezése hajnalban kezdődött, már lefejtették a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket.

Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetjének több tagja szombat hajnalban megtekintette az újból megsérült tározót, és a kormányfő az MTI tudósítójának úgy nyilatkozott: reális veszély áll fenn egy gátszakadásra, ezért két és fél nap alatt végezni kell a védőgát építésével, hogy a zagytározóból esetleg kizúduló félmillió köbméternyi iszap ne tudja elönteni a falut.

Védőgáttal óvnák Kolontárt az újabb iszapáradattól. Galéria: MTI

A kiürített településen rendőrök járőröznek, őrzik a hátrahagyott értékeket. A lakók csak a gát megépítése után térhetnek vissza.

A hétfői vörösiszap-lavinának hét halálos áldozta van, egy ember eltűnt, másfél százan megsérültek a lúgot tartalmazó anyagtól. A katasztrófában mintegy 300 ház sérült meg, több megsemmisült, csaknem 40 utca lett hosszabb-rövidebb ideig járhatatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 9-i KENÓ-játékban a következő… Tovább olvasom