Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Elkezdődött az MSZP frakcióülése

Elkezdődött az MSZP frakcióülése szombat délelőtt, amelyen a képviselők megvitatják és várhatóan megállapodnak azokról a törvénymódosító javaslatokról, amelyek Gyurcsány Ferenc október elsején meghirdetett hét pontja alapján készülnek.
Elkezdődött az MSZP frakcióülése szombat délelőtt, amelyen a képviselők megvitatják és várhatóan megállapodnak azokról a törvénymódosító javaslatokról, amelyek Gyurcsány Ferenc október elsején meghirdetett hét pontja alapján készülnek. A frakcióülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tart bevezetőt, majd a hét ponthoz kapcsolódó javaslatokat kidolgozó munkacsoportok vezetői tartanak vitaindítót. A frakcióülést a Képviselői Irodaház első emeletén tartják, az újságírók oda nem mehetnek fel.

Az MTI információi szerint vita a képviselői összeférhetetlenség ügyében várható, a kormány javaslatát ugyanis több ponton módosítaná az indítvánnyal foglalkozó munkacsoport. Ettől függetlenül azonban az MTI-nek név nélkül nyilatkozó frakciótagok arra számítanak, megegyeznek az ülés végére. Az ülésre érkező Botka László, Szeged polgármestere újságírók előtt úgy fogalmazott: érdemi vitát vár a képviselői összeférhetetlenséggel kapcsolatban és arra számít, hogy kompromisszum születik. Arra nem tért ki, mit tartana elfogadható végeredménynek.

Horváth Csaba, aki főpolgármester-helyettes is, hangsúlyozta: a képviselők összeférhetetlenségének szabályozása jó elgondolás, de garantálni kell az önkormányzatok érdekérvényesítésének lehetőségét. A frakcióülésen részt vesz Kondorosi Ferenc, az "Új rend" programjáért felelős kormánybiztos, aki az MTI-nek nem tudta megmondani, hogy a összesen hány törvénymódosító javaslat születhet a miniszterelnök hét pontja alapján. A képviselőcsoport ülésén megjelent Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter is.

A távirati iroda információi szerint nyitott kérdés még az, hogyan lehet meghatározni a politikától független civil szervezet fogalmát, erre is megoldást kell találni még. Megvitatják azt is, hogyan lehetne a Fidesz javaslatait is beépíteni a módosításokba. Elképzelhető, hogy a kormánytagoknál rendszeresen vizsgálják majd a vagyongyarapodás dinamikáját.

Az MTI információi szerint az utolsó magas szintű politikai egyeztetés pénteken délelőtt volt a koalíciós pártok és a kormány között, amelyen részt vett Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Draskovics Tibor, az államreformért felelős tárca nélküli miniszter.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását célzó javaslatait. Hét pontból álló javaslata tartalmazza az új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotását, a pártok ifjúsági szervezetei "felemás helyzetének" megszüntetését. Ezen túlmenően nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmek lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen vállalnak a magyarok közül önkéntes munkát

Tíz emberből átlagosan három vesz részt közösségi munkában az Unióban, itthon azonban jóval kevesebb… Tovább olvasom