Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ellentétes pártelnöki vélemények

Szögesen ellentétben áll egymással, ahogy a Magyar Szocialista Párt és a Fidesz megyei elnöke látja a belpolitikai helyzetet.
„ A bizalmi szavazással a bizonytalan helyzet alkotmányosan megoldódott. Az országnak olyan kormánya van, amely stabil parlamenti többséggel bír, így végrehajthatja programját. Ezt azért is mondom, mert az ellenzék kiszedeget részeket a konvergenciaprogramból az intézkedések közül, és hevesen bírálja azokat, csak egyet nem mond: mit kellene helyette csinálni? Bár Orbán Viktor a múlt héten üzletemberek előtt azt legalább elismerte, hogy megszorításokra van szükség” – nyilatkozta a Kisalföldnek Molnár Csaba. A szocialisták megyei elnöke a Fidesz mindennapos tüntetéseiről elmondta: demokratikus országokban a politikai vitákat a parlamentben vívják, s ha valaki azt gondolja, hogy utcai harcokkal, ribillióval kell küzdeni, az nem demokrata. „Alkotmányos és politikai szempontból veszélyesnek tartom a mostani folyamatot, mert a következő években-évtizedekben emiatt sokan úgy gondolhatják, hogy ha nem tetszik a kormány, lehet balhézni” – tette hozzá.
A politikus rossz politikai kabarénak minősítette a Fidesz stratégiáját, hogy kivonul az ülésteremből, ha Gyurcsány Ferenc beszél. „A képviselőket azért választották meg, hogy dolgozzanak az Országgyűlésben. Aki nem jár be, nem teljesíti képviselői esküjét. Olyan az egész, mint egy politikai homokozó, ahol az óvodások hajhuzigálással töltik az időt.” Molnár Csaba károsnak nevezte, hogy egyre-másra zárt körben elhangzott beszédek szivárognak ki, mert ez egyrészt munka közben korlátozza az őszinte beszéd lehetőségét, másrészt olyan munkaanyagok, ötletek kerülnek napvilágra, amelyek még korántsem véglegesek. Szerinte Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter „titkos” beszédében nem volt több információ, mint hogy az európai uniós pénzek felosztásának a felelőssége az áprilisi választás alapján a kormányé, ugyanis Magyarországot Brüsszel egy régiónak tekinti.
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megyei elnöke, Szakács Imre egészen másként látja a helyzetet, amely nagyon megviselte. „Bevallom, amikor meghallgattam az őszödi beszédet, az első gondolatom az volt, hogy írok egy levelet Szili Katalin házelnöknek, amelyben jelzem, hogy nem vagyok hajlandó egy teremben tartózkodni Gyurcsány Ferenccel, és ezt tekintse igazolt távollétnek. Ezek után teljesen érthetőnek tartom a frakció döntését a kivonulásról – úgy látszik, mások is így gondolkodtak.” Szerinte hihetetlenül cinikus az az előre megfontolt hazugságáradat, hogy az MSZP nagy jólétről, dübörgő gazdaságról, pannon pumáról beszélt, miközben meghamisította a számokat.
A jobboldali politikus a múlt pénteki bizalmi szavazást megdöbbentő színjátéknak tartja: ott volt a kormánypárti képviselők tarkójánál a párt teljes fegyverarzenálja, így persze mindenki – még a korábban vacilláló Jánosi György is – igent mondott. „Megértem azokat, akik a Kossuth téren és szerte az országban tüntetéseken tiltakoznak. Gyurcsány Ferenc megbukott, vele nem, csak egy új, hitelesebb politikussal mehet tovább az ország. Talán csak Afrikában, Dél-Amerikában és Kínában fordulhatna elő, hogy egy ilyen eset után a kormányfő nem mond le” – magyarázta.
Szakács Imre különösen elképesztőnek tartja Lamperth Mónika nyilvánosságra került beszédét. „A miniszteri esküben benne van, hogy tisztségét pártatlanul, az ország érdekét szem előtt tartva köteles ellátni. Hát hol vannak ezek az eskük ilyenkor?” – kérdezte.
A kiutat mindketten másban látják. Molnár Csaba szerint a Fidesznek vissza kellene hívnia az embereit az utcáról, és a politikai problémákra a parlamentben kellene a választ keresnie. Szakács Imre ezzel szemben úgy gondolja, Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom