Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ellentmondó hírek a kivégzésről

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot pénteken a Szaddám Huszeinre kirótt halálos ítélet végre-

hajtásáról: iraki kormányilletékesek szerint egy hónapon belül nem várható a kivégzés, ugyanakkor egy iraki bíró szerint legkésőbb szombaton kivégzik a volt elnököt, egy iraki parlamenti képviselő pedig pénteken úgy nyilat-

kozott, az exdiktátorra kiszabott halálos ítélet végrehajtása két idő-

pontban képzelhető el: még szombaton pirkadatkor, az íd al-adha muszlim ünnep kezdete előtt vagy csütörtökön, közvetlenül az ünnep után.
Az iraki igazságügy-minisztérium egyik illetékese pénteken úgy vélekedett, hogy január 26-a (a fellebbezés elutasításától számított 30 nap letelte) előtt nem végzik ki a halálra ítélt Szaddám Huszein iraki exdiktátort. Az iraki tisztviselő cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint az amerikai erők átadták az elítéltet az iraki kormány őrizetébe. Egy kabinetminiszter szerint egy vallási ünnep, az íd al-adha késlelteti az ítélet végrehajtását, a Szaddám idejében elfogadott iraki büntető törvénykönyv ugyanis tiltja a kivégzéseket vallási ünnep idején.
Egy iraki bíró állította ugyanakkor, hogy legkésőbb szombaton kivégzik Szaddám Huszein volt iraki elnököt, akit védői szerint az amerikaiak már átadtak az iraki kormány őrizetébe. Munír Haddád, a volt diktátor halálos ítéletét megerősítő fellebbviteli bíróság tagja pénteken kijelentette: „Szaddámot ma vagy holnap kivégzik. Minden előkészület megtörtént.” Haddád, aki az igazságszolgáltatás képviselőjeként maga is jelen lesz a kivégzésen, a sajtónak nyilatkozva azt is hozzátette, hogy nem lát okot a halasztásra.
Az AFP Ammánból Szaddám egyik ügyvédjét idézve azt jelentette, szombat hajnalban végzik ki a megbuktatott elnököt. A Reuters egyik péntek esti bagdadi jelentése szerint, amelyet iraki forrás közlésére alapozott, azt írta, hogy a kivégzés „órákon belül” történik meg. Közben egy bagdadi amerikai szóvivő megerősítette, hogy Szaddámot továbbra is egy amerikai irányítás alatt lévő börtönben tartják fogva, egyúttal közölte, hogy a helyzetében bekövetkező bármilyen változást biztonsági okok miatt titokban tartják. A Fehér Ház nem volt hajlandó érdemben kommentálni a kivégzés időpontjáról szóló híreket. „Ez az iraki nép ügye, mi csak megfigyelők vagyunk” – mondta Scott Stenzel szóvivő.
Az elítélt egyik ügyvédje, Halíl ad-Dulaimi pénteken arról számolt be: amerikai tisztségviselők megkérték őt, hogy szedje össze Szaddám Huszein és a szintén halálra ítélt Barzán at-Tikríti – a volt diktátor egyik féltestvére, volt hírszerzőfőnök – személyes tárgyait. Dulaimi közölte azt is, hogy Szaddám Huszein már nincs az amerikaiak őrizetében. Közlése arra utal, hogy a volt elnököt átadták az iraki hatóságoknak. Ugyancsak egy ügyvéd elmondása szerint az amerikaiak e-mailben értesítették őt, hogy törölték azt a látogatást, amelyet korábban engedélyeztek a védőknek szombatra Szaddámnál.
Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy csütörtök esti közleményében önuralomra intette az iraki hatóságokat Szaddám Huszein halálos ítéletével kapcsolatban. „Számos aggodalom merült fel az eredeti per pártatlanságával kapcsolatban ... felszólítom az iraki hatóságokat, hogy ... ne járjanak el meggondolatlanul az ítélet végrehajtásában. A nemzetközi közösség érdeke az, hogy megbizonyosodjék róla: a halálos ítéletet hitelt érdemlő és pártatlan per és fellebbezés után rótták ki” – hangsúlyozta.
„ Szaddám Huszeint ki kell végezni, mert aki szembeszáll az ítélet végrehajtásával, az a legyilkolt áldozatok becsületét sérti meg” – vélte pénteken Núri al-Máliki iraki kormányfő. „Az emberi jogok iránti tiszteletünk megköveteli, hogy kivégezzük őt, és nem lesz felülvizsgálata vagy halasztása az ítélet végrehajtásának.”
Az iraki fellebbviteli bíróság kedden hagyta jóvá a Szaddám Huszeinre kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet. Az iraki Legfelsőbb Bíróság szabályzata szerint az ítéletet 30 napon belül kell végrehajtani. Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét ez év november 5-én ítélte halálra az iraki különleges törvényszék a Dudzsail faluban 1982-ben az iraki biztonsági erők által végrehajtott mészárlás miatt, amelynek 148 áldozata volt. (mti)

A nyilvánosság kizárásával

A The New York Times című amerikai lap internetes oldala Muvaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági főtanácsadót idézte, aki szerint az ítélet végrehajtását nem jelentik be előre, mivel attól tartanak, hogy az erőszakhullámot indíthat el. Közölte, hogy a kivégzésre nem hívják meg a sajtót. „Nem lesz tévé. Nem lesz sajtó. Semmi” – szögezte le. Hozzátette, hogy a kivégzésről videofilmet készítenek, de valószínűtlennek nevezte, hogy nyilvánosságra fogják hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom