Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Elmarad a szerda reggelre tervezett országos Volán-sztrájk

Elmarad a szerda reggelre tervezett országos Volán-sztrájk - mondta a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke. A helyi Volán-társaságok szakszervezetei mindenhol megállapodtak a munkáltatóval a béremelésről kedd este fél nyolcra: átlagosan 7 százalékkal nőnek a fizetések.
A helyi Volán-társaságok szakszervezetei mindenhol megállapodtak a munkáltatóval a béremelésről kedd este fél nyolcra: átlagosan 7 százalékkal nőnek a fizetések.Az idei béremelésről a 24 Volán-társaság helyi szinten, illetve a Közúti Közlekedési Szakszervezet központilag is tárgyalt kedden.

A gyakorlat szerint először központilag szoktak megállapodni, majd ezután jönnek a helyi egyeztetések, ahol a már elfogadottaktól csak kedvezőbb irányba térhetnek el.

Most azonban ez megfordult, hiszen központi megállapodás nem született ugyan, helyi szinten viszont sikerült megállapodni az idei béremelésről - mondta Korcsolayné Kovács Krisztina. Kedd este hét óra előtt már csak egy-két helyen tartottak az egyeztetések, fél nyolcra pedig mindenhol megegyezés született.

A Volán-dolgozók szakszervezetei és a munkáltatók november óta tárgyalnak a bérekről. Az érdekképviseletek központilag 7,5 százalékos béremelést és havi 5000 forintos béren kívüli juttatást kértek. Ezzel szemben a munkáltatói oldal 5-6,5 százalékos jövedelemfejlesztési ajánlatot tett, ami jelenthetett étkezési- és üdülési csekket, vagy akár mosópor-utalványt is.

A Kapos Volánnál már hétfő este megegyeztek. Ez alapján 7 százalékkal emelkedik a vállalati átlagkereset: a fizikai dolgozók bére 8 százalékkal, a szellemi állományé 4 százalékkal lesz magasabb. A béremelés 578 dolgozót érint. A szakszervezet fél százalékot engedett egy héttel ezelőtti bérköveteléséből, és a béren kívüli juttatásként korábban kért évi 32700 forint helyett megelégedett a 12 ezer 500 forinttal.

A Kisalföld Volán dolgozói a megállapodás szerint 6 százalékos béremelést és havonta 4500 forint béren kívüli juttatást kapnak. A Hajdú Volánnál 7 és fél százalékos béremlést harcoltak ki a dolgozók, a Szabolcs Volán dolgozói pedig 7 százalékos fizetésemelésben egyeztek meg.

A Borsod Volánnál a cégnél működő három érdekképviselet egyetértett abban, hogy elfogadják a munkaadók 7,5 százalékos ajánlatát, de a részleteket még nem dolgozták ki.

Utolsó előttiként a Körös Volánnál született megállapodás: 7 százalékos béremelést és havi 9600 forintos béren kívüli juttatást kapnak ott a dolgozók. A Vértes Volánnál tartottak legtovább a tárgyalás, kedd este fél nyolcra azonban ott is megállapodás született.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a Volán Társaságok tulajdonosi joggyakorlója üdvözli a 2008-as évre vonatkozó helyi szintű bérmegállapodások megkötését, melynek értelmében a szerda reggelre meghirdetett országos figyelmeztető sztrájk elmarad. Ennek megfelelően az ország teljes területén az érvényes menetrendnek megfelelően járnak szerdán a buszok - olvasható a vagyonkezelő kedd esti közleményé

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a roma nőket verő barcsi fiatalokat

Előzetes letartóztatásba helyezete a Baranya Megyei Bíróság azt az 5 barcsi fiatalt, akik megvertek… Tovább olvasom