Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

élményekben gazdag két évtized

Győr-Moson-Sopron megye kiszállt az Alpok–Adria Munkaközösségből. Kovács István megyei sportigazgatót oklevéllel búcsúztatta a sportmunkacsoport.

alpok–adria

Tizennyolc évi munka után köszöntek el az Alpok–Adria Munkaközösségben Kovács István megyei sportigazgatótól, mivel Győr-Moson-Sopron megye feladta tagságát, többet nem vesz részt a rendezvényeken. Kaposvár volt az utolsó állomás.
De hogyan kezdődött?
„ Még állt a vasfüggöny, amikor a megye csapata először kapott meghívást az Alpok–Adria Nyári Ifjúsági Játékokra – kezdi Kovács István.

– Mindez 1988-ban történt és Pozsgay Imrének, a Hazafias Népfront akkori főtitkárának volt köszönhető a részvétel, ugyanis tudomásom szerint a külügy nem támogatta a magyar megyék szereplését. Trentóban aztán páratlan élményekben lehetett részünk. A játékok része volt ugyanis Signore Bazzanella tartományfőnök választási kampányának, így minden földi jóval elhalmoztak bennünket. A nagyszerű létesítmények láttán is tátva maradt a szánk. Jó érzés volt például abban az uszodában járni, ahonnan Hargitay Andrásék nemzetközi karrierje annak idején elindult.”
Az évek során kibővült a magyar résztvevők köre, később már hat megyénk képviselői vettek részt a játékokon, de más jelentős változások is történtek. Jugoszlávia felbomlása után Horvátország és Szlovénia már önálló államként folytatta a szereplést.
„ A búcsúm alkalmával összeszámoltam, az elmúlt több mint másfél évtizedben nyolc országban, tizennyolc tartomány hetven településén jártunk. A megyéből, miután bekapcsolódtunk a téli játékokba is, mintegy háromszáz fiatal, számos szakvezető vehetett részt az Alpok–Adrián. A versenyzők közül olimpikonok, magyar bajnokok kerültek ki, mint például Németh Roland, Petráhn Barbara, Lőrincz Imre, Lukács Kornél, Lukács András és hogy külön említsem, Németh Réka, aki Linzben a megye első elsőségét szerezte. A külföldiek közül a háromszoros olimpiai bajnok síző, Janica Kostelic a legnagyobb név, de a sportvezetők közül mondhatom, a volt FIFA-játékvezető, osztrák Günther Benkő, a horvát vízilabda bíró, Zeljko Klasnic vagy a lejtők királya, az olasz Alberto Tomba nevét is.”
A mindenkori megyei önkormányzat a lehetőségeihez képest igyekezett segíteni a fiatalok nemzetközi szereplését. A résztvevők mindig is jó szívvel emlékeztek a versenyekre, sőt, idén akadtak már olyanok, akik edzőként térhettek vissza az Alpok–Adriára.
„ Örömteli, vidám és szomorú események részesei egyaránt voltunk. Trentóban például a horvátok elleni férfi kosárlabda-mérkőzésen lefotóztam a csarnok eredményjelzőjét, mely szerint 55–55 volt az állás, miközben sajnos száz volt közte az ellenfelünk javára. Caorléban a tengerparton tartották a megnyitóünnepséget, de elszámították magukat a szervezők, mert a vége felé megérkezett a dagály. Mindenki menekült a székekről, miközben már a víz tetején lebegett a vörös bársonyszőnyeg. Aztán említhetek egy osztrák sí Világkupa-helyszínt is. Amikor felértünk ezerötszáz méter magasra és lenéztünk a falura, az egyik somogyi vezető megjegyezte: milyen kellemes ez a pálya. Aztán a rendezők felvilágosították, itt a cél van, a rajt a felhők fölött lesz. Másnap a versenyzőjük nem is mert elindulni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom