Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Előhang az áprilisi nagy találkozáshoz

A jelenlegi és a volt kormányfő a hallgatóságot is igyekezett bevonni országértékelésébe.
A jelenlegi és a volt kormányfő a hallgatóságot is igyekezett bevonni országértékelésébe, s ezáltal magát a nép szócsöveként feltüntetni – a Kisalföld által megkérdezett szakértők szerint ez volt Orbán Viktor vasárnapi és Gyurcsány Ferenc hétfői beszédének új eleme.

„ Nem érdemes arról beszélni, hogy Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc országértékelő beszéde volt-e a jobb. A saját híveket mindkettő lelkesítette, de egyik sem döntött el semmit. A két nagy párt között most néhány százaléknyi a különbség, és ha így marad áprilisig, akkor sokkal nagyobb jelentősége lesz a kettejük közötti tévévitának. Azt is mondhatnám, hogy a mostani két beszéd csupán felkészülés volt a nagy találkozásra" – mondta a Kisalföld kérdésére Somogyi Zoltán, a Political Capital kutatóintézet igazgatója.

A szakértő szerint a tartalomban nem volt meglepetés. Orbán Viktor az ígéretekkel operált, és aláhúzta, sok a baj, amit ő meg tudna oldani, ezzel szemben a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy komoly teljesítmény van mögötte és előtte. „A nagy különbség az államhoz való viszonyban van köztük. Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy az állam nem képes mindent megoldani, fontos az egyén szerepvállalása is. Orbán Viktor ezzel szemben azt sugallta, hogy az állam mindenkinek tud segíteni" – tette hozzá. Somogyi Zoltán felhívta a figyelmet két új kommunikációs elemre: a Fidesz elnöke elbeszélgetett több egyszerű választópolgárral, akik között volt pályakezdő munkanélküli, roma és nyugdíjas is, míg a miniszterelnök a páholyban ülő meghívott, saját munkájuk révén sikert elérő embereket hozta fel jó példaként.

„ Mindkét politikus igyekezett a hallgatóságot is bevonni az országértékelésbe, ezáltal egyfajta közbeszéddé, politikai hitvallássá felemelni a beszédet, saját magukat pedig megpróbálták a nép szócsöveiként láttatni" – fogalmazott lapunknak Kern Tamás politológus. A Századvég Alapítvány munkatársa úgy vélte: Gyurcsány Ferenc felszólalásában szinte végig az Orbán Viktor által elmondottakra reagált, és tőle szokatlan módon nagy hangsúlyt helyezett a baloldali elemekre, mint például a munkásokra, a foglalkoztatásra, a mindenkinek járó családi pótlékra. A szakértő megjegyezte: Orbán Viktor beszéde jól felépített volt, és a saját bázisán túl az elmúlt tizenöt év veszteseit, a „protestszavazókat" igyekezett megszólítani. Ezt a célt szolgálta a szegénység, a vadkapitalizmus emlegetése, szembeállítva a magyar szolidaritással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom