Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Előzetesben a férfi, aki áramot vezetett a kerítésbe

30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 68 éves kesznyéteni férfit, aki a tolvajok ellen áramot vezetett a kerítésébe. A kesznyéteni Takács Richárdot két nappal az áramütés után a kórházban kereste föl a boon.hu. VIDEÓ: MEGSZÓLAL AZ ELHUNYT FÉRFI ÉDESANYJA
Kedden három tolvaj megpróbált zöldséget lopni a férfi házának kertjéből. Egyiküket agyonütötte az áram, két társa pedig megsérült. Egyiküket súlyos sérülésekkel még most is kórházban ápolják, a könnyebb sérültet azonban már hazaengedték. A ház idős tulajdonosa ellen több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárás.

A férfinak a segélyek kifizetését munkához kötő monoki polgármester fogadott ügyvédet. Szepessy Zsolt, Monok polgármestere elmondta: az idős férfi amellett, hogy elkövető, egyben áldozat is.

A kesznyéteni Takács Richárdot két nappal az áramütés után a kórházban kereste föl a boon.hu. Nehezen állt kötélnek. "Nem az jött le a tévében, amit mondtam" - indokolta.

Takács Richárd megúszta az áramütést Fotó: boon.hu
Takács Richárd megúszta az áramütést
Fotó: boon.hu

- Nem az jött le a tévében, amit mondtam. Nekem nem hiányzik, hogy rossz színben tűnjek föl, s hogy ismét elvegyék tőlem öt gyermekemet, akiket épp most kaptam vissza - magyarázza immár a kórteremben Takács Richárd kezdeti elzárkózásának okát.

Elmondása alapján ő eredetileg nem a két sógorával indult el (az egyik az édestestvére ura, illetve annak a veje, vagyis az ő unokatestvére élettársa), csak utánuk ment. Aztán szembesült vele, hogy a két sógor megváltoztatta a szándékát, s lopni akartak egy "magyar" kertjéből.

Hörgés a kerítés mögül

- Én már csak a nagy hörgést hallottam. Akkor már tudtam, hogy elkapta őket az áram. Jártam körbe-körbe, egyik szomszédtól a másikig, hol mehetnék át, hogyan segíthetnék rajtuk, de úgy, hogy engem ne üssön meg. Az adott porta házába is bekopogtattam: "Erzsike néni, van a kertbe áram? Kapcsolja ki." Mikor azt mondta, hogy nincs, akkor hátul én is átugrottam a kerítésen. Négyet léptem, a gaztól nem láttam, hogy a földhöz közel két drót is megy: az én lábamat is elkapta. De én csak kevés ideig, legfeljebb öt percig voltam rajta, az is szörnyű volt, sokkot kaptam. Hát akkor mit érezhettek szegény sógoraim! Az egyik belehalt. Pedig ha idejében lekapcsolják, legalább akkor, amikor én szóltam, talán megmentik az életét.

Richárd elismeri: a faluban nem ritka a lopás. Ő úgy tartja, hogy sokszor indokkal lopnak a cigányok.

- Némelyik rá is van szorulva, mert amit Gyurcsányék adnak, abból nem lehet megélni. Ráadásul pedig a cigányokat nem is igen hívják be közmunkára. Harmincéves vagyok, s még összesen másfél hónapot dolgoztam. Bezzeg a magyarok az önkormányzatnál kapnak munkát, naphosszat csak írogatnak.

Elmondja, neki és élettársának (öt gyermeke anyjának) van a kertben uborka, paprika, paradicsom, minden ami kell. A sógorék kertje végében építkezés lesz, mert megvásárolta egy vállalkozó. Igaz, addig sem művelték.

Megszólal a halott férfi édesanyja.

Nem kéne!

- De azért csak nem kéne áramot vezetni a kerítésbe. Mert például egy kilencéves gyerek is átmászhatott volna, s akkor egy ártatlan gyereket csap agyon - elmélkedik. A kérdésre, ő mit tenne, ha megtudná, hogy az ő gyereke átmászik a kerítésen lopni, gondolkodás nélkül rávágja:

- Én agyon is csapnám! Engem sem keresett még emiatt a rendőrség.

Nem tagadja, egy autós ügye azért volt már: rendszám nélküli kocsi, jogosítvány nélkül, lejárt forgalmival.

Richárd elmeséli, szerinte sok "magyarnak" van áram vezetve a kerítésébe Kesznyétenben. Ott is, ahol most a tragédia történt, a külső kerítéseken belül két porta volt belül egybekerítve elektromos vezetékpárral.

Richárdhoz rokonok érkeznek látogatóba. Telefonon is keresik, ő nyugtatja az otthoniakat: az intenzív őrzőben fekvő sógora is jobban van már.

A kilincsbe akartam

A kórterem egyik lakója felhasználja a lehetőséget, hogy elmondja: az ő településén is olyan rendszeres a lopás, hogy elhatározta, legalább a szobában lévő értékeket igyekszik megvédeni azáltal, hogy a szobaajtó kilincsébe áramot vezet. El is híresztelte, hogy tartsanak tőle, de egy falubeli rendőr figyelmeztette, hogy azzal is bűncselekményt követ el.

- Meg aztán tartottam tőle, hogy valamely családtagom járna pórul, így aztán elálltam a tervemtől. De tessék mondani: akkor nekem milyen lehetőségem marad, hogy megvédjem magam és az értékeimet?!

Megoldások

Takács Richárd külön kérte, írjuk meg: ő a múlt héten bement a polgármesterhez, mer 25 ezer forintos áramhátralékát nem tudta kifizetni. Kérte, hogy fizesse ki, s a szocpolból, vonja le részletekben, vagy pedig hívja be közmunkára. Erre azt a választ kapta, hogy egyrészt a polgármester nem takarékpénztár, másrészt pedig nem tud munkát adni. "Azt tanácsolta: vegyek fel kölcsönt." Ezt utóbb Kecső Imre polgármester is megerősítette. Hozzátéve: nem egészen szabályosan ugyan, de náluk az a gyakorlat is él, hogy a szociális ellátások terhére egy hónapban maximum kétszer előleget utalnak ki, ritkábban pénzben, többnyire élelmiszer-utalványban, egy-egy alkalommal maximum 5 ezer forintnyi értékben. Takács Richárd kérése ezt bőven meghaladta.

Közmunkájára pedig azért nem tartanak igényt, mert amikor behívták, nem megfelelően teljesített.

Arra a kérdésre, milyen megoldást javasolna a lopás ellen, Takács Richárd a következőket mondta: permetezzék le a termésüket valamivel a magyarok. Vagy ha már áramot vezetnek, akkor tegyék azt jól láthatóan, kívülről, de legalább írják ki táblákra a figyelmeztetést: árammal védett terület.

Olvasóink írták

190 hozzászólás
 • 190. áldottgyermek 2008. szeptember 01. 13:04
  „Újra müsoron a téma, tegnap a naplóban!
  Senki nem vitatja a rendörség felelősségét?
  Ha rendesen végzik a dolgukat ez a "biztos nem cigány" már elözetesben lenne minimum!
  Másrészt a napló szavazásából is kiderül hogy mennyi ember nem ért egyett (százalékosan, biztos több csak nem küld sms-t) a magyar jog"rend"-el.
  DE SENKI NEM TESZ SEMMIT !
  akkor basszus mit megérdemlejünk ha ekkora szarháziak vagyunk hogy "saját fajtánkat" az öreget is veszni hagyjuk.:S”
 • 189. fekete retek 2008. július 15. 16:53
  „Nevetséges! "több emberen elkövetett emberölés kisérlete!"
  NEM!!! A saját tulajdonát védte az átkozott tolvajoktól, mert ez az ország a tolvajokat védi és nem a becsületes embereket.
  Ahogyan a tolvaj cigány mondta: "indokkal lopnak."MILYEN INDOKKAL??? Azért meri ezt mondani, mert eddig mindent megkaptak és nem kellett dolgozniuk, tanulniuk. EZEN VÁLTOZTATNI KELL! Addig,míg az emberek nem veszik saját kezükbe saját tulajdonának védelmét.”
 • 188. Mese 2008. július 10. 20:37
  „a magyarok azért kapnak olyan munát,ahol csak írogatni kel,mert tudnak írni-olvasni.Táblára pedig ki lehet írni,hogy árammal védett,de a svédek nem nagyon tudnak olvasni--bár lehetne mondani,hogy a tulaj szólt előre :D”
 • 187. Katica9 2008. július 09. 22:32
  „Hová tűnt a hozzászólásom??????????”
 • 186. adamik 2008. július 08. 21:43
  „Kedves Tőkés Gyula!
  "MIÉRT A TOLVAJOKAT VÉDI A TÖRVÉNY?" kérdezed.
  Azért, mert a jelenlegi kormánynak nem érdeke a rend. A kommunisták lételeme a káosz, a jogbizonytalanság. Ennek fenntartása érdekében meg is tesznek mindent. Ilyen állapotok között jól lehet halászni a zavarosban. Nincs lebukásveszély, nincs kockázat, nincs számonkérés. A jelenlegi káosz az igazságszolgáltatásban nem a véletlen müve. Összehangolt tervszerü munka eredménye.”
 • 185. Tőkés Gyula 2008. július 08. 19:27
  „A becsületes emberek évekig dolgoznak, reggeltől estig végzik munkájukat.
  Vannak a lusták, garázdák,tolvajok, akik a más munkájának eredményéből munka nélkül akarnak élni.LOPNI.
  A normális államokban a magántulajdon tabu.A NORMÁLIS ÁLLAMNAK VÉDENIE KELLENE A MAGÁNTULAJDONT!!!
  MIÉRT A TOLVAJOKAT VÉDI A TÖRVÉNY?
  Ha az állam nem biztosítja a nehéz munkával szerzett értéket,akkor a tulajdonosnak kell azt védenie.
  Csak így lehet megszüntetni a lopásokat!”
 • 184. Csongrád megyei 2008. július 07. 19:42
  „Na ezt hívják csúsztatásnak! Felháborító, hogy ilyen cikkekkel már előre ítélkezik egy magát újságírónak nevező valaki! Az újságírónak ugyanis tényszerűnek és tárgyilagosnak illik lenni
  Nem a kerítésben volt az áram! Az áldozatnak feltüntetett tolvaj is elmondta, hogy 4 négy méterre a kerítéstől botlott bele a vezetékbe!
  Az ilyen cikkek kapcsán csak vérszemet kapnak a tolvajok. Három életerős betörő ellen hogyan védje meg magát egy idős ember?
  Erről nem ír a cikk.”
 • 183. Dezsőke 2008. július 06. 16:09
  „Hihetetlen, hogy manapság a tolvaj cigányokat védi a törvény...
  Elképesztő!
  Termeljen magának a saját portáján! Ne a más munkáját nézze semmibe... Persze a segély az kell neki, sőt arra mind jogosult, az jár neki... Ugyanmár...”
 • 182. eagle 2008. július 05. 21:20
  „adamik most már értelek és igazad van ha nem itt élnék magyaro. és ha nem 1 idös bácsi lenne a vétlen áldozat talán tudnék mosolyogni de igy hogy ez velunk is bármikor megtörténhet inkább szomorú vagyok.”
 • 181. adamik 2008. július 04. 23:33
  „179-nek válasz
  Nem vagyok vajda, még csak cigány sem. De nekem tetszik, ahogyan ez a 3% cigány majmot csinál egy egész országból. Az ilyen ostoba nép mint a magyar meg is érdemli a sorsát.
  Egyébként a dolog engem nem érint, nem élek magyarországon.”
 • 180. Cc 2008. július 04. 20:23
  „136 sz@rjál magadnak nicket, ne a máséval... A kimoderált mondatokat a kissebségektől hallottam.”
 • 179. eagle 2008. július 04. 19:32
  „adamik te vagy a vajda?”
 • 178. Kulfoldrol 2008. július 04. 15:01
  „Ha nem arra koltottek volna a penzuket Takacs Richardek, hogy reszegre igyak magukat a kocsmaban, akkor talan nem lett volna szukseguk arra, hogy par szaz/ezer forint ertekben uborkat lopjanak...
  Nevetseges, hogy a nyugdijas ferfit elozetesbe zartak, de szamomra az a legelkepesztobb, hogy mar az is buncselekmeny, ha azzal vedekezem a lopas ellen, hogy azt allitom, hogy aramot vezettem a kertbe... MIERT lenne az buncselekmeny???”
 • 177. Zsoel 2008. július 04. 13:21
  „Mosoni, én Óvár mellett lakom. Mikor történt ez az eset?!”
 • 176. :) 2008. július 04. 13:20
  „a sok birka meg béget, de nem tesz ellene semmit”
 • 175. adamik 2008. július 04. 13:07
  „Sokan a cigányok szemére vetik, hogy nem dolgoznak.
  Miért dolgoznának? Nincsenek ök arra rászorulva. Van aki eltartsa öket.
  Rajtam nem élösködik egy sem.
  Egyébkét meg Isten arra teremtette a birkát, hogy lenyírják róla a gyapjút.”
 • 174. Kárpátaljai 2008. július 04. 12:58
  „1.)Nem a kerítésben volt áram!
  2.) Ha bemászik egy tolvaj gyár épületbe vagy felugrik valami metróra és megdöglik a hülyéje, akkor sem büntetik a tulajdonost. Akkor itt miért akarják?

  Nonszensz.”
 • 173. eagle 2008. július 04. 12:48
  „ha mindenki az idös bácsival ért egyet a fórumon akkor miért van börtönben?hol itt az igazság?jól mondta apám a róma 3 dolgot nem szeret. a munkát a gázt meg az áramot .medig kell még eltartani ezt a tolvaj bandát?én már nagyon unom menjenek indiába.itt csak 100 cigány dolgozik ebben az országban a 100 tagú cigányzenekar,a többi segily meg megélhetési bünözés a munka eszükbe nem jutna”
 • 172. kudaj 2008. július 04. 12:19
  „Másik:amíg itt jártatjuk a szánkat érdemi változás nem lesz!szerintem ebben a percben is amíg írok valahol egy ilyen kis öreget éppen meglopnap és megaláznak retkesék!jó volna ha az azonos véleményű emberek egyszer találkoznának!(remélem nem csak álom marad)”
 • 171. Mosoni 2008. július 04. 12:14
  „Mosonmagyaróváron a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a rokonaival együtt (kb. 20-an,öt autóval) berontott egy vendéglátó helységbe, majd több embert SZAMURÁLY KARD-dal megsebesített!!! Nevezett személy többszörösen büntetett előéletű, és mégis tagja az ökormányzatnak!!
  Hol van ilyenkor a Kiasalföld Móvári szerkesztősége???
  A rovatvezetője???
  Hol a média??
  Miért nem hallani az ügyről SEMMIT???”
190 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Eltökélt, megrögzött Európa-párti vagyok

A magyar miniszterelnök szerint Magyarországnak elemi érdeke, hogy folytatódjon a Lisszaboni… Tovább olvasom