Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Első elnöki beszédében összefogást kért Fodor Gábor

Összefogást kért az SZDSZ tagjaitól Fodor Gábor, a párt szombaton megválasztott új elnöke. Mint mondta, a volt elnökökkel együtt arra fog törekedni, hogy sikeres és hiteles pártot teremtsenek SZDSZ-ből.
Összefogást kért az SZDSZ tagjaitól Fodor Gábor, a párt szombaton megválasztott új elnöke. Mint mondta, a volt elnökökkel együtt arra fog törekedni, hogy sikeres és hiteles pártot teremtsenek SZDSZ-ből. Arra kért mindenkit: hétfőn egy csapatba beállva kezdjék a munkát, hogy az EP választáson és utána a nemzeti parlamenti választásokon sikeresen szerepelhessen a párt, és határozott liberális programmal megkerülhetetlen politikai erő legyen.

Fodor Gábor Kóka Jánost is felhívta a színpadra és azt mondta, számít rá. Az SZDSZ leköszönő elnöke azt mondta, a verseny lezárult, eljött az együttműködés ideje. Azt kérte minden jelenlévőtől, fogadják meg, hogy együtt, közösen küzdenek az SZDSZ sikeréért.

Az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése szombaton 346 szavazattal Fodor Gábor elnökké választását támogatta. Kóka János, a leköszönő elnök két szavazattal kapott kevesebbet.

Az, hogy Kóka János frakcióvezetői posztját például megtartja-e, vagy hogy milyen személyi változások várhatók, egyelőre nem lehet tudni. Várhatóan hétfőn ülnek le tárgyalni a jövőbeni együttműködésről.

Fodor Gábor azt szeretné, hogy határozott liberális programmal megkerülhetetlen politikai erő legyen az SZDSZ.
Fodor Gábor azt szeretné, hogy határozott liberális programmal
megkerülhetetlen politikai erő legyen az SZDSZ.

Fodor Gábor nem csak a párton belül egyeztetne. Azt mondta: első munkanapján, hétfőn hozzálát a párbeszéd és nyitás programjának megvalósításához, és leül a pártok vezetőivel egyeztetni. Megismételte, hogy számít a korábbi elnökök, így riválisa, Kóka János munkájára is. Kérdésre válaszolva a kormánypárttal kapcsolatban azt mondta, hogy szeretne cselekvési programot látni tőlük is.

Fodor Gábor nem csak a rá szavazóknak, hanem Kóka János támogatóinak is köszönetet mondott, amiért ébren tartották a demokráciába vetett hitet és figyelmeztették hibáira. Fodor Gábor kitért arra is, hogy kész az előtte álló feladatok megoldására. Mint mondta, tudja, hogy kemény munkával sikereket fognak elérni.

Ami eddig történt...

A küldöttek titkos szavazással döntenek támogatásukról várhatóan negyed egykor. Az SZDSZ azért tart rendkívüli tisztújítást, mert a párt tavalyi választásán történtek visszaélések. A tisztújító küldöttgyűlés elején Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke Halda Alízra, az SZDSZ alapítójára emlékezett, aki ezen a héten hunyt el 80 éves korában, illetve megemlékeztek Fejtő Ferencről is.

Megkezdődött az elnökválasztás

Megkezdődött az elnökválasztás az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén. 11 óráig 680 küldött regisztrált, ők döntenek titkos szavazással arról, hogy Kóka Jánost vagy Fodor Gábort támogatják. A küldöttek csak a tisztújításra érvényes karszalaggal és fényképes személyi azonosító okmány felmutatásával szavazhatnak.

A szombati tisztújításon 753 küldött vehet részt, közülük 144-en alanyi jogú küldöttek, 604-et pedig a helyi szervezetek választottak meg az elmúlt hetekben. 10 óráig 547 küldött regisztráltatta magát, erre 11 óráig van lehetőségük. A határozatképességhez a küldöttek 50 százalékos részvétele kell, vagyis a küldöttgyűlés döntésképes.

Halda Alízról Kuncze Gábor azt mondta: szeretné remélni, hogy a szomorúság amit halála miatt éreznek, elhozza a megbékélést a szombati napra, hiszen Halda Alíz egyet jelent a párt legnépszerűbb egykori pillanataival. Kuncze Gábor emlékeztetett Fejtő Ferenc közelmúltbeli halálára is. Mindkettejükre egyperces néma felállással emlékeztek a küldöttek.

Az SZDSZ elnöki tisztéért idén is két jelölt versenyezhet: Kóka János, a párt jelenlegi elnöke és tavalyi kihívója, Fodor Gábor.

idén is két jelölt versenyezhet: Kóka János, a párt jelenlegi elnöke és tavalyi kihívója, Fodor Gábor.
idén is két jelölt versenyezhet: Kóka János, a párt jelenlegi elnöke
és tavalyi kihívója, Fodor Gábor.

A 12 ügyvivői helyre összesen 27 jelölt pályázik: Badacsonyi Szabolcs, Béki Gabriella, Bőhm András Csőzik László, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Ercsényi Ferenc, Fodor Gábor, Gadus István, Gulyás József, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Kovács Kálmán, Lakos Imre, Léderer András, Skaliczky Andrea, Szent-Iványi István, Szentkuti Károly, Szórádi Sándor, Tolnai Jánosné, Velkey Gábor, Világosi Gábor, Weinek Leonárd és Wittinghoff Tamás.

Az Országos Tanács 20-as listájára 89-en kapták meg a megfelelő számú támogatást, és közülük 73-an fogadták el a jelölést.

Fodor a változás politikáját hirdette meg

Erőt, nyitottságot és a demokratikus értékek védelmét ajánlotta Fodor Gábor, az SZDSZ elnökjelöltje a párt szombati küldöttgyűlésen a liberálisoknak. Fodor Gábor szerint a sodródás vagy változás között kell választania az SZDSZ-nek, arról kell dönteniük tovább mennek az egy százalék felé, vagy megmentik az SZDSZ-t, és újraépítik a liberális pártot. Mint mondta: ő azok támogatását kéri, akik szerint változásra van szükség.

Fodor Gábor Kóka János adóprogramjával kapcsolatban azt mondta: bár egyért abban, hogy adócsökkentésre van szükség, nem teheti fel az SZDSZ egyetlen lapra a jövőjét és nem láncolhatja magát egyetlen témához. Mint mondta: az SZDSZ-re szükség van, hogy megvédjék a magyar alkotmányt, hogy tiszta legyen a párt -és kampányfinanszírozás helyzete, és azért, hogy nőjön a foglalkoztatás.

Fodor Gábor szerint súlyos tévedésben van az, aki úgy gondolja, hogy az önállósága azon múlik koalícióban van-e, vagy ellenzékben, szerinte ugyanis az az önálló párt, amelyik nem zsarolható, erős támogatottsággal rendelkezik, szabad és az értékek és a meggyőződés vezeti. Fodor Gábor szerint Kóka János az ultimátumok poltitkáját ajánlotta az SZDSZ-nek, azt, hogy vagy megvalósul az egykulcsos adó és az ezermilliárdos kiadáscsökkentés, vagy nem szavazzák meg a költségvetést.

Fodor erőt, nyitottságot és a demokratikus értékek védelmét ajánlotta.
Fodor erőt, nyitottságot és a demokratikus
értékek védelmét ajánlotta.

Fodor Gábor arra számít, hogy 2010-ig ellenzékben lesznek, de mint mondta: fel kell készülniük más forgatókönyvekre, így az előrehozott választásokra is. Mint mondta, az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási vagy az állampolgárságról szóló törvényt.

Fodor Gábor szerint az SZDSZ-nek a párbeszéd pártjává kell válnia, Magyarország ugyanis zsákutcában van, és gúzsba köti a kisebbségi kormány tehetetlensége, "foglyul ejtette a nagypártok kiengesztelhetetlen élet-halál harca".

A nagyotmondás ideje lejárt, most csak a szavak és a tettek összhangja hozhat eredményes politikát - mondta Fodor Gábor, aki szerint a siker kulcsa a nyitott SZDSZ-ben van, amibe az új emberek mellett vissza kell hozni azokat is, akik korábban elfordultak a párttól. "Mert most mindenkire szükségünk van" - tette hozzá.

Kóka tartalmi politikát folytató, független pártot ígért

Tartalmi politikát folytató, független, a parlamentbe ismét bejutó liberális pártot ígért megválasztása esetén az SZDSZ küldötteinek Kóka János, a párt szombati tisztújításán. Az SZDSZ jelenlegi elnöke beszédében ismét párton belüli szövetséget ajánlott, összefogást a liberalizmusért, az SZDSZ-ért, az ország sikeréért. Kóka János szerint nem szabad az SZDSZ-nek feladnia tartalmi politikáját. Mint mondta: nem gondolja, hogy politikai szépségversenybe kell beneveznie az SZDSZ-nek, abban ugyanis úgysem tudják felvenni a versenyt a két nagypárttal, a Fidesszel és az MSZP-vel.

Kóka János szerint nem azért csalódtak a liberális választók az SZDSZ-ben, mert túl sok volt a liberális akarat, hanem mert túl kevés volt, ami ebből megvalósult. Kóka János beszédében ismét kitért a párt adócsökkentési programjára is, szerinte ugyanis az SZDSZ mostani erejét felhasználhatja egy bátor adócsökkentésre. Vagy - mint mondta - eladhatják ismét a hatalomért.

Az SZDSZ jelenlegi elnöke beszédében ismét párton belüli szövetséget ajánlott.
Az SZDSZ jelenlegi elnöke beszédében ismét
párton belüli szövetséget ajánlott.

Az SZDSZ jelenlegi elnöke az SZDSZ népszerűségvesztését három okban jelölte meg. Egyrészt szerinte Gyurcsány Ferenc úgy tudott minden liberális témát elszívni az SZDSZ elől, hogy nem jutottak közelebb a megoldáshoz, és folyamatosan azt üzente a választóknak, hogy ha a baloldalra szavaznak, csomagban kapják a liberalizmust is. A második okként a folyamatos kompromisszumoknak áldozatul eső reformokat. A harmadik hibának pedig a párt saját önsors rontását jelölte meg. Azt, hogy a borsodi választási csalás után az egész ügyet magára húzta a párt. Kóka János szerint bár a párt emiatt több tízezer szavazót veszített el, a párt nemcsak emiatt és nem most lett kicsi, hanem azért, mert mindig tükröt tartott az ország elé, ami nem mindig volt hízelgő.

Kóka János úgy látja: az SZDSZ-nek nem szabad feladnia a liberális eszmét egy népszerűbb politika érdekében. Ezen a apályán ugyanis amúgy is túlkínálat van, és nem versenyezhetnek sem Orbánnal, sem Gyurcsánnyal - mondta.

John Emese: Nagyotmondás helyett párbeszéd kell

Politikai programja és személye az érv Fodor Gábor mellett valamint az, hogy rossz az az út, amin a párt jár - fogalmazott John Emese az elnök-jelölt melletti kortársbeszédében az SZDSZ szombati tisztújító küldöttgyűlésén. A liberális politikus szerint nem egytémás programra van szüksége a pártnak. Nagyotmondás helyett párbeszédre kell építenie a jövőben a pártnak - mondta.

John Emese kifejtette: Fodor Gábor a nyitottság programját kínálja, amely biztosíték arra, hogy párbeszéd, nyitottság és nyugalom legyen a magyar politikai életben. Nagyotmondás helyett párbeszédre van szükség a jövőben. A liberális politikus úgy látja, hogy az elmúlt években nagyot ígért a párt, és keveset teljesített. Nem egytémás politikára van szükség - tette hozzá.

John Emese nagyotmondás helyett párbeszédet javasol
John Emese nagyotmondás helyett párbeszédet javasol.

Fodor Gábor képes integrálni a pártba, nem lát ellenséget a nem őt támogatókban. Tudatában van annak, hogy a párton belül mindenki véleményére, munkájára és ötletére szükség van - mondta a szabad demokrata politikus. Hozzátette: Kóka Jánost nem a népszerűség-vesztés miatt tartja rossz választásnak, hanem politikája miatt.

John Emese beszédében hangsúlyozta: olyan elnök kell az SZDSZ-nek, akinek nem kell erőlködnie azon, hogy megkülönböztessék a szocialistáktól. Erre pozitív példaként Demszky Gábor főpolgármester és Kuncze Gábor korábbi elnököt hozta. Fodor Gábor személye és elképzelései biztosítják az SZDSZ függetlenségét - szögezte le.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Rechtsradikal 2008. június 08. 11:41
  „1% csalás=1% szdsz!”
 • 32. Faur Csongor 2008. június 08. 10:03
  „Óriásit csalódnék a Fideszben, ha lapaktálna azzal a Fodorral, aki a legnagyobb áruló ott az élen.
  1-2 hete elkezdett "viktorozni", hogy ő amúgy milyen jól el tud beszélgetni a Viktorral...Be akarja nyalni magát, mert tudja, hogy Viktor nélkül kiesnek a parlamentből.
  Ha Viktor (akit nagyra becsülök) meghasonlana, soha nem szavaznék rá...de ettől nem kell félni, mert nem esett a fejére.”
 • 31. Ellenzéki 2008. június 08. 09:46
  „Mi van Amza?
  Keserű a szőlő?
  Te ne oktass senkit!
  Undorító alak aki volt kenyéradóját köpködi!
  Te maga is az egyik fő s..gg nyaló voltál annál a tévénél! / Tudom, hogy ki vagy. /

  A lényeg:
  Az SZDSZ megint megválasztott magának EGY MEGÉLHETÉSI POLITIKUST Fodor személyében, s ráadásul Fodorhoz közel áll a kommunizmus eszméje is!
  Miért is áll közel? Csak azért mert aki ragaszkodik az ország toldozott-foltozott Rákosi féle, szovjet mintájára megszövegezett Alkotmányához az maga is poszt kommunista személy!
  Azzal, hogy tiltakozik egy új alkotmány ellen, szembe menetel egy alkotmányozással magát a kommunizmust konzerválja. Pont ez az úgynevezett rendszerváltás - ami valójában nem volt az - fő problémája, hogy elmaradt egy új, a polgári demokráciákban jó bevált alkotmány megalkotása 1990.-ben!
  Ebben viszont az összes, úgynevezett "rendszerváltó párt" FIDESZ-től az SZDSZ -ig mind felelősek!
  Igaz, olyan emberektől nem kell sokat várni aki a volt majdnem hóhérait is soraiban tudó, MSZMP-ből alakult MSZP-be átigazol az SZDSZ soraiból, gondolok a Mécs elvtársra!
  Az MSZP meg - szerintem - nem hibás egy alkotmányozás elmaradásában hiszen 1990-ben nem volt egy markáns erő a parlamentben, utána amikor a hatalmat vissza szerezte nem volt érdeke, nekik jó ez a Rákosi-Sztálin tipusú alkotmány, pont a hatalmi érdekeiket szolgálja, védi.
  Fodor és a pártja egyik fő kerékkötője lesz a valós, igazi rendszerváltásnak, a polgári demokrácia kialakításának.
  A FIDESZ akkor lesz bölcs, ha nem köt paktumot a Fodorral, azzal aki egyszer már hátba szúrta a FIDESZ-t azzal amikor egy bársonyszékért átállt az SZDSZ soraiba bizonyítván, hogy megélhetési politikus. A FIDESZ akkor lesz bölcs ha a botladozó kisebbségi kormányzást kihasználva kidolgoz egy olyan programot 2010-re amiit az ORSZÁG LAKOSSÁGÁVAL is el tud fogadtatni nemcsak a szavazóival és valóban véghez viszi a rendszerváltást és az országot kiviszi ebből a nagyon szorult helyzetből amiben most van. Ehhez részükről nagy nagy türelemre van, lesz szükség mert csak úgy tudnak egy olyan programot kidolgozni ami nem az üres ígéretek tömkelege, mert azokból a lakosságnak elege van mert látja, hogy hova vezet!”
 • 30. buga jakab 2008. június 08. 09:40
  „Ez a John Emese úgy ül a képen, mint aki beleült a nagy műbrébe.:)”
 • 29. mai 2008. június 08. 09:34
  „A Fidesz nem fog lepaktálni az SZDSZ-szel Fodor alábbi elvárása miatt (idézet a fenti cikkböl): "Mint mondta, az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási vagy az állampolgárságról szóló törvényt."
  Márpedig az állampolgárságról szóló november 5-ki elutasító eset miatt ez eleve kizáró ok az együttműködésre.”
 • 28. susezo 2008. június 08. 09:34
  „idohuzas az egesz cirkusz...tudjak h legkozelebb ugyse kerulnek be a parlamentbe..”
 • 27. buga jakab 2008. június 08. 08:31
  „24.! A hírtv munkáját az teszi hitelessé, hogy egy csomó komcsi gazemberségről lerántotta a leplet, Veress kölykeitől a Kóka csalásig. Oszt jónapot. De a fideszre sem szavazok, ha most nekiül és lepaktál a majom Fodorékkal.”
 • 26. píszpíszteafű 2008. június 08. 04:46
  „milyen kész feje van a kézfogós képen, biztos elszívott egy viccescigit előtte whőő :D”
 • 25. x y 2008. június 08. 02:14
  „mint a mókus fenn a fán....”
 • 24. akutyafáját 2008. június 07. 22:11
  „Amza ! Te egy hiteles szóvivőnek látszól,csak nagy kár, hogy v.mi miatt elzavartak.Különben nem tennéd itt az agyad.
  Tőled laikusabb kevesebb van itt e fórumon.Kezet foghatsz Csintalannal.Te vagy itt a Háry János !Próbálod okítani itt a többieket,de kevés sikkerrel.
  Tapasztaltuk a Hír TV objektívitását. Nem kell részletezni,ismerjük.
  Olyan semmit mondó,rágalmazó ,nem közli hitelesen a tényeket, önelégült,mint te.Na meg,nagy a mocsok beszédmodor náluk.”
 • 23. Kolompár Rómeó 2008. június 07. 21:00
  „"hétfőn egy csapatba beállva kezdjék a munkát". Milyen munkát? Dolgozott valaha bármelyik politikus bármit is? Mindegy, hogy jobb, vagy bal.

  Jót nevettem, köszönöm, elnökválasztás.”
 • 22. Faur Csongor 2008. június 07. 20:50
  „Csintalan tőletek jött, látszik az "értelmes" eszmefuttatásain.
  Mi nem esünk hasra tőle, én példul átkapcsolok, ha ő van vonalban.
  Nem csípem az árulókat, puccsistákat.”
 • 21. maci52 2008. június 07. 20:31
  „Kivel fogjunk össze,Kuncogóval,vagy élesszétek fel Lenint.”
 • 20. Amza 2008. június 07. 20:26
  „19! Mint a Hir Tv. egykori dolgozójaként engedtessék már meg nekem,hogy az ott látott,és tapasztalt dolgok után mondjam el a véleményem,és ne egy laikussal vitatkozzam.”
 • 19. magyaro 2008. június 07. 19:03
  „Amza
  Áruld el nekem melyik az a hiteles csatorna? Mert ha lenne olyan, akkor Fletótok sosem lett volna miniszterelnök.”
 • 18. Amza 2008. június 07. 18:43
  „IiIik! Igazad van!Aki ma nem a hir Tv előtt ül,meg nyalja az Orbán talpát,vagy ne adj isten más,talán hitelesebb csatornára kiváncsi,az már csak nagy komcsi lehet.Főleg ha 35-éves. Tudod vannak a magunkfajták,meg a magukfajták.Igy möködik ez manapság Magyarországon.”
 • 17. zertiga 2008. június 07. 18:24
  „Ful:Igen, ez, aki liberálisként kilépett a már csak névleg liberális fideszből, amikor az elkezdett konzervatívot játszani.”
 • 16. lilik 2008. június 07. 18:16
  „Amza! ha ennyire nem jön be a Hír tv,válts az ATV-re.Nagyon klassz csatorna,az összes nyugdíjas komcsi és biboldó azt nézi.”
 • 15. buga jakab 2008. június 07. 17:48
  „Ezután a repedtfazék hangon előadott szadesz marhaságok jönnek fel a médiában!:)”
 • 14. Ful 2008. június 07. 17:41
  „Bocsi!
  Ez az a Fodor Gábor, aki alapító tagja volt a Fidesznek????”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író

Elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-és kétszeres József Attila-díjas író . Az ötödik pecsét és Húsz óra… Tovább olvasom