Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Első fokon jogellenes az MTVA-ban lezajlott leépítés

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére.
Nem jogerősen jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által végrehajtott csoportos létszámleépítést - tájékoztatta a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) pénteken az MTI-t. Az MTVA azt közölte: jogorvoslattal él a bíróság elsőfokú végzésével szemben.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére - közölte a TFSZ alelnöke.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a bíróság - tekintettel arra, hogy az MTVA érdemi ellenkérelmet nem nyújtott be - a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással jogsértésben marasztalta az MTVA-t, kimondva, hogy jogszabálysértő a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az ideiglenes Üzemi Tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás.

A bíróság meghagyásos végzésében pénteken döntött a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének keresete alapján, amelyben az érdekképviselet annak megállapítását kérte, hogy az MTVA a leépítést jogszabályba ütközően hajtotta végre - mondta Nagy Navarro Balázs.

Hozzátette: a szakszervezet azt is kifogásolta, hogy az MTVA az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodást, ami több okból jogsértő, ezért semmis. Nagy Navarro Balázs úgy vélte: mindaz semmisnek tekinthető, ami az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás alapján történt.

Az érdekképviseleti vezető a létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: bár a felmondóleveleket már minden érintettnek átadta az MTVA, a felmondási eljárás még szinte egy esetben sem zárult le.

"Az MTVA továbbra is azon az állásponton van, hogy a csoportos létszámleépítés indokolt volt, és annak végrehajtása jogszerűen történt" - közölte az MTI-vel a határozatra reagálva az alap kommunikációs igazgatója.

Szabó László azt mondta: a bíróság végzésével szemben a munkáltató jogorvoslattal fog élni. Arra a kérdésre, hogy az első fokú eljárás során az MTVA miért nem képviseltette magát, az igazgató azt felelte: a bíróság okiratok alapján dönt, így nem volt szükség a képviseletre.

Hozzátette: a csoportos létszámleépítés lezárult, mintegy 420 ember kapta meg a felmentéséről szóló okiratokat. Mint fogalmazott, a leépítés így visszafordíthatatlan, a bírósági végzés sem mondja ki, hogy vissza kellene állítani az azt megelőző állapotokat.

Szabó László az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás ügyében értetlenségének adott hangot, mert - mint mondta - két megállapodás született. Az üt-vel kötött megegyezést egy a szakszervezetekkel aláírt megállapodás követte, amelyben a TFSZ is elismerte az első megegyezés jogszerűségét. Ha ezt a bíróság semmisnek tekinti, azzal a szakszervezetek azt érik el, hogy az ezekben rögzített, összesen mintegy 500 millió forintos plusz kompenzációtól elesnek az elbocsátottak - mondta a kommunikációs igazgató.

Olvasóink írták

 • 3. újratöltve 2011. szeptember 09. 21:27
  „......., oszt jónapot! Ne azt figyeljétek mit mondok, hanem amit teszek! Ja! ,és soha nem hazudok!( Rodolfó mondta: csak a kezemet figyeljétek! Tokaj, Gánt, Alcsút, Felcsút stb!)”
 • 2. Ebgondolat 2011. szeptember 09. 21:15
  „Valószínűleg jogellenes lesz az jogerősen is!
  Mint ahogy jogerősen azt is kimondta a bíróság, hogy jogellenes és törvénytelen volt az az "eljárás", ami a Danubius és Sláger Rádió végét is jelentette!
  És még a fidesz háborog, amikor Európából azt mondják, Magyarország NEM JOGÁLLAM és az alkotmányos berendezkedés is nagy veszélyben forog!”
 • 1. klj_54 2011. szeptember 09. 20:51
  „Kétharmad az 2/3 oszt annyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-KDNP frakcióülés: Lázár beszámolt a döntésekről

"Feszített tempójú, kiváló hangulatú" ülést tartott a Fidesz-KDNP frakciója Hajdúszoboszlón - mondta Lázár János. Tovább olvasom