Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Első körben két állami cég részvényei kerülnek tőzsdére

Az Állami Autópályakezelő Zrt. és egy állami ingatlanokból álló portfóliót tartalmazó társaság kerülhet első körben az Új Tulajdonosi Program keretében a Budapesti Értéktőzsdére 2009 elején.
A második szakaszban kerülhet tőzsdére a Szerencejáték Zrt., a Magyar Posta, regionális vízművek, valamint a Magyar Villamos Művek, továbbá - a kormány szerdai döntése nyomán - a róla leválasztott nagyfeszültségű gerinchálózatot és a rendszerirányító Mavirt birtokló, ezután létrehozandó társaság. Ezen állami cégek alkalmassá tétele a tőzsdei kibocsátásra azonban hosszabb időt vesz igénybe - derült ki Veres János szavaiból.

Még ezután kell határozni arról is, hogy a társaságok hányad részét viszik a tőzsdére. Kisbefektetők mellett tervezik, hogy intézményi befektetőknek felkínálják a lehetőséget, ezek együttes tulajdoni hányada elérheti akár az 50 százalékot is - mondta el a pénzügyminiszter.

A részvénybirtoklással esetleg csak az ÚTP keretében barátkozó magánszemélyeket egy sor kedvezményben fogják részesíteni. Aki több, mint 5 évig megtartja a papírokat, azoknak nem kell árfolyamnyereség-adót fizetniük, a részvényeket 10 százalék kezdőrészlettel szerezhetik meg 3 évi törlesztéssel, de az osztalékot erre kell fordítaniuk. Az első három évben minden 10-ik részvény után újabb egyet vehetnek kedvezményesen. A jelenlegi tervek szerint maximum 250 ezer forint lenne az így igénybe vehető kedvezmény felső határ, amin felül piaci áron mindenki annyit vesz, amennyit akar. A kormány másfél évig visszavásárlást garantál, aminek ára azonban az, hogy ha eközben emelkedik a részvény árfolyama, azt nem fizetik ki.

Az MVM-mel kapcsolatos változás, hogy a cég pénteki közgyűlésén a tulajdonos vagyonkezelő Lengyel Gyula igazgatósági tagot ajánlja a közgyűlésnek megválasztani a menesztett Kocsis István elnök helyére, vezérigazgatónak pedig az eddigi helyettest, Mártha Imrét.

Veres János leszögezte: a kormány nem támogatja az élelmiszerek áfájának csökkentését, amit fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatként, három különböző formában. Arra hivatkoznak, hogy ezzel csökkenthetők a rendkívüli drágulás mitt megnőtt lakossági terhek. Veres azt mondta, hogy az Európai Bizottságban elvi megállapodás született arról, hogy a kormányok nem avatkoznak be a piaci folyamatokba sem az üzemanyagok, sem más termékek áremelkedésének tompítása érdekében. A pénzügyminiszter megismételte, hogy akinek bármilyen tehercsökkentő javaslata van, azt is mondja meg, miből szeretné pótolni a kieső összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett egy rab a tököli fiatalkorúak börtönében

Öngyilkosságot követett el egy rab még kedden dél körül a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási… Tovább olvasom