Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Első nap a munkahelyen

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Szerencsés fiatal vagyok, fél évvel egyetemi tanulmányaim befejezése után sikerült elhelyezkednem. Február elsejétől középvezető leszek egy 350 főt foglalkoztató termelővállalat műszaki osztályán. Pályakezdő lévén nincsenek tapasztalataim az első munkanapokról, ezért tartok is tőlük. Biztosan vannak aranyszabályok..." Ringhoffer Miklós ezekről szeretne többet megtudni. 

Olvasónk jól sejti, vannak aranyszabályok. Sőt, köteteket lehetne megtölteni velük. De nem kell megijedni!

Mint mindenütt,  az első munkahelyi napon is fontos a megjelenés, az első benyomás. Nyilvánvaló, hogy a munkakörének és beosztásának megfelelő öltözékben jelenik meg. Pályakezdőként se legye félszeg, ugyanakkor túl határozott sem, az arany középút ezúttal is helyénvaló lesz.

Saját érdekében minél előbb térképezze fel a munkahelyi erőviszonyokat, a kapcsolatokat, igyekezzen átlátni a hierarchiát.
Sok mindent elárul a hangulat. Ha mindent jól megfigyel, először csak a háttérből, aztán lépésről lépésre közelítve, egyre több mindenre rájön majd. Például, hogy a főnök érti-e viccet, lehet-e kockázat nélkül bírálni, jónéven veszik-e az újító ötleteket vagy épp ellenkezőleg. Ki kell derítenie, munkatársai viselkedésében mennyi a formalitás, az érdek, a céghez való hűség valódi vagy csak érdekből mutatják.

Jó, ha már az első napokban megtalálja azt a munkatársat, akire számíthat, akihez fordulhat, aki a segítségére lehet. Néhány hét leforgása alatt már azt is látni fogja, hogy tapasztaltabb  munkatársai hogyan viszonyulnak egymáshoz, s arra is rájön, milyen "fogásokat" érdemes eltanulnia.

Persze a csendes megfigyelés közben dolgoznia is kell, tehát el kell sajátítania a munkaköréből eredő feladatokat. Ismerje meg alaposan a gyártáshoz szükséges anyagokat, a gépeket, gyűjtsön össze minél több ezzel kapcsolatos információt. Vegye fel a kapcsolatot a beszállítókkal, a partnerekkel. Tegye meg az első lépéseket miden irányba: a főnök, a beosztott és partner felé egyaránt.

Mindeközben azt is döntse el, az első napokban, hetekben mik azok a tulajdonságai, amiket a kirakatba tesz, vagyis mennyit mutat meg önmagából. Ezt persze mindannak függvényében tudja majd eldönteni, amit a környezetében tapasztal; ha nyíltan fogadják, legyen a válasz is őszinte, nyitott.

És még egy jó tanács: ne legyen mindenkinél felkészültebb már az első héten. Ne akarja megváltani a világot, s a cég átszervezésébe se kezdjen. Ötleteivel ráér kicsit később előrukkolni...
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom