Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Eltemették Popper Pétert

Kedden vettek végső búcsút a 77. életévében elhunyt Popper Péter pszichológustól, írótól családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői a Kozma utcai Zsidó Temetőben.
Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora kiemelte, hogy Popper Péter 53 éven át tanított, nevelt. Tanított a SOTE-én, az ELTE-én, a Színház és Filmművészeti Főiskolán és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetemen (OR-ZsE). Nyugdíjazását követően elfogadta az izraeli Bar Ilan Egyetem meghívását és több éven át működött az egyetem vendégprofesszoraként. Hazatérése után, betegsége súlyosabbá válásával csak egyetlen egyetemi státuszáról nem mondott le: halála napjáig az OR-ZsE professzor emeritusa, a Vallástudományi Doktori Iskola Tanácsának tagja maradt.

Schőner Alfréd szerint Poppert vándor hajlama vezérelte a tudományba és utazásaira is. Zsidóságához elkötelezett hűség kötötte, noha formaságaiban kevésbé volt vallásos, a történeteket a mába emelte, mert a jelen megélését tartotta fontosnak. Schőner idézte a már nagybeteg Popper búcsúlevelének részletét, melyben elköszön a számára kedves emberektől: "Barátaim, fiam, lányom, szerelmeim, munkatársaim, szétszórt rokonaim, akik még itt-ott megtalálhatók vagytok, Magyarországon és a világ legtöbb országában, egyre magányosabban és egyre öregebben".

"Mester volt a szó legjobb értelmében, bölcsesség és humor jellemezte" - emlékezett az elhunytra Schőner Alfréd, aki végül Popper Péter legkedvesebb mondatát idézte a Bibliából, Dániel könyvéből: "A tehetségesek világítanak, mint az égbolton a fények, és akik sokakat igazságra visznek, világítanak, mint a csillagok, örökkön-örökké".

A pályatársak nevében búcsúzott Pléh Csaba akadémikus, aki Popper Pétert mint a magyarországi modern klinikai pszichológia vezető alakját méltatta. Pléh Csaba emlékeztetett arra, hogy Popper nevéhez fűződött a SOTE I. számú Gyermekklinikáján a gyermekpszichológiai laboratórium létrehozása, amely a magyar klinikai szakpszichológusok meghatározó műhelyévé vált. Az akadémikus felidézte, hogy a Magyar Pszichológiai Szemle, melynek egy évtizeden keresztül főszerkesztője volt Popper, a kibontakozó magyar pszichológiai tudományosság fóruma lett. Harmatta János pszichiáter egykori közvetlen munkatársaként Popper Péter filozófiai megközelítését idézte fel, mellyel a problémákhoz fordult. Mint elmondta, Popper nyugdíjba vonulását követően, a 90-es évek elején a klinikai pszichológusok képzésében oly fontos műhely megszűnt.

Kende Péter, aki a barátok nevében búcsúzott az elhunyttól, a közzétett - 168 óra című laphoz eljuttatott - búcsúlevél részleteit olvasta fel: "...megkérdezem: vajon jól emlékszem-e Lucifer kérdésére Ádámhoz? Nos, vitéz uram! Nem borzogat egy kissé furcsán a torz képű halál hideg szele? És én felelek: borzogat."

Popper Pétert saját halottjának tekinti a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), az OR-ZsE, valamint a XIII. kerület, melynek díszpolgára volt.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. április 22. 12:31
    „Isten nyugosztalja!
    Fiatal korom ota elveztem eloadasait. Elobb mint hallgato, kesobb mint gyakorlo pedagogus, majd mint edesanya.
    Tanacsai, megallapitasai megfontolandok minden szulo szamara. Egyik legnagyobb szakemberunket vesztettuk el Popper Peter szemelyisegeben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az április 20-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom