Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

''Eltitkolhatom a koromat?''

A főiskolán csak a tanulással törődtem és most, böngészve a hirdetéseket meg az internetes ajánlatokat, azt látom, hogy a legtöbbször szakmai gyakorlatot is kérnek. Most van egy remek lehetőség, de még nagyon fiatal vagyok a kiíráshoz képest és félek, hogy, amint meglátják az önéletrajzomban a koromat, be sem hívnak.
Ny. Tibor (Győr)

A frissen végzettek a „gyakorlat" és a „hagyományos szakmai pályafutás" hiányából adódó hátrányt két „technikával" küzdhetik le.  Először is tanácsos szerepközpontú (funkcionális) önéletrajzot készíteni, amely az egyes területeken felhalmozott ismereteket, készségeket emeli ki időrend nélkül. Hisz még nincs említésre méltó szakmai gyakorlata! Bármely fontosabb ismeretet, készséget és valamennyi szaktudást be lehet írni az egyes funkcionális kategóriákhoz például: szervezés, kommunikáció, számítógépes értékelemzés stb. Itt is érvényes az aranyszabály: 25 alatt és 45 fölött sose írjuk be az életkort!

A hangsúlyt helyezze az iskolákra, a megszerzett ismeretekre és az elsajátított képességekre! Részletezze a kiemelt, vagy az ön által favorizált tantárgyakat, hogy miből írta a szakdolgozatát, milyen versenyeken ért el eredményt. „Szakmai gyakorlat" helyett ezt a részt nevezze „munkatapasztalatoknak". Írja ide valamennyi iskolai és iskolán kívüli szakmai, tudományos vagy társadalmi tevékenységét.

Emelje ki, ha valamely diákszervezetben (például  AIESEC, IAESTE) – esetleg vezetőként – dolgozottm kiemelt rendezvények (állásbörzék, konferenciák stb.) megszervezésén. Említsen meg látszólag akár jelentéktelen idényjellegű, részmunkaidős vagy nem kifejezetten szakmai munkát is. Kapjanak hangsúlyt az életkorával járó pozitív tulajdonságok, mint vitalitás, dinamizmus, ambíció, munkabírás, kitartás, gyors tanulási képesség.

A másik trükk, hogy ne a leghagyományosabb álláskeresési technikát („jelentkezés hirdetésre") alkalmazza, hanem próbáljon meg más módon – személyes kapcsolatépítés vagy célcsoportos közvetlen megkeresés révén – bejutni a munkáltatókhoz. Így elkerüli, hogy az írásos anyag alapján kirostálódjon. Hirdetésre jelentkezésnél is derítse ki: ki az, aki dönt és a levelet neki címezze. Járjon utána, van-e olyan fiatal vezető, akinek beleszólása lehet a döntésbe, hisz egyre több ifjabb döntéshozó dolgozik és ők általában szintén a fiatalokat igyekeznek helyzetbe hozni.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom