Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Eltűnő tintával csalnak az M6-os építkezésén

Csalnak, trükköznek az alkalmi munkavállalói könyvekkel vállalkozók az M6-os építésénél - ezt mondták a TV2 Tények című hírműsorának a munkások.
Meg is mutatták, hogyan. Olyan tintával töltik ki a könyveket, ami hő hatására eltűnik, így minden nap újra írják a dátumot. Az egyik férfi 90 napot dolgozott, de a munkavállalói könyvébe csak 3 napot regisztráltak, vagyis csak ennyi nap után fizették be a járulékokat. A munkaügyi felügyeletnél azt mondták a Tényeknek, hallottak ilyen esetekről, meg másmilyen csalásokról is. Éppen ezért a munkavállalói könyvet rövidesen megszüntetik.

Két segédmunkás mondta azt a Tényeknek, hogy megunták, hogy rajtuk nyerészkednek a vállalkozók: eltűnő tintával töltik ki az alkalmi munkavállalói könyvet. Ezt akkor használhatják a cégek, ha nem akarnak fixen, hosszú távra felvenni valakit, hanem csak havonta néhány napig alkalmazzák. Ilyenkor csak a ledolgozott napok után kell járulékot fizetnie a cégnek, méghozzá a közteherjegyek vásárlásával. Elvileg minden nap új sort kell írni a könyvben, és új bélyegeket kell beragasztani.

A két férfi azt mutatta a Tényeknek, hogy nekik nem ragasztottak be új bélyegeket, hanem csak a dátumot írták át mindig, méghozzá egy különleges tollal, amit a vállalkozótól kaptak. Ha az írást alulról megmelegítik, szinte azonnal eltűnik a szöveg. A lényeg az volt, hogy mindig az aktuális dátumot írják be reggel, így ha ellenőrizték őket, látszólag minden rendben volt.

Csak a Tényeknek nyilatkozó munkásokon körülbelül 70-80 ezer forintot spórolt idén nyáron a vállalkozó. Az M6-os építői közül senki sem akart nyilatkozni.

A munkaügyi felügyelet szóvivője azt mondta, hogy az ellenőrök ismernek ehhez hasonló tükköket. Annyi a csalás a könyvekkel, hogy a munkaügyi minisztérium új, elektronikus nyilvántartási módszer bevezetésén dolgozik. Korábban szeptemberre ígérték az új törvény elkészültét, ma nem tudták megmondani, hogy állnak vele.

Olvasóink írták

 • 6. Ferrari 2008. november 25. 11:11
  „Én már olyat is hallottam, hogy az is bolond aki " ezeknek" szabályosan adózik! Hisz úgyis ellopják a pénzünket!

  Mindaddig amig hiteles politikai vezetése nem lesz hazánknak, nehéz elvárni, hogy a társadalom tagjai felelősen gondolkozzanak.”
 • 5. achilleus 2008. november 25. 09:10
  „Kedves zsazsanéni.
  Kérdem, és akik befizették a nyugdíjjárulékot, azoknak lesz nyugdíja??? Épp most tőzsdézték el a biztosítók az egyik felét, zálogosította el az állam a másikat. Arról se feledkezzen meg, hogy valamiből meg kell élni, a gyerekeket el kell tartani, most!! Az állam - ez már kiderült - Magyarországon nem garancia semmire, semmire!, a távoli jövőbe elnyúló nyugdíjra sem. Csak adót szed, de semmit nem ad. Nem engedi az öngondoskodást, de kifoszt!”
 • 4. zsazsanéni 2008. november 25. 08:48
  „Nem kell az M6-s épitkézesig elmenni,hogy manipuláljanak a MV kiskönyvekkel,itt a városban sem különb a helyzet.Egy két bélyeget beragasztanak és hónapokat dolgozik a munkaerő.Akkor is rossz volt a döntés amikor ezt megalkották.Könnyen gór alá lehet venni ,megnézni mi volt a bevétele,szemben vele,hogy mi van a kiskönyvekben.A különbözetnél lehet kérdezni,akkor ezt ki termelte, egyszerü ez nem kell ide diploma se,csak jó paraszti ész.Ezeknek az embereknek jó pár év múlva lesz gond,mert nyugsij sehol sem lesz,vagy minimális.Az eltartásukról az állambácsinak kell majd keményen kell dolgozni,hogy elbirja tartani Őket.”
 • 3. KolompárRómeó 2008. november 25. 08:44
  „Kedves media, koszonjuk, hogy ezt a remek trukkot most mar azok is alkalmazni fogjak, akik eddig nem tettek. Koszonjuk a jo tippeket!

  Maximalisan egyetertek a 2 elottem szoloval!”
 • 2. arvisura 2008. november 24. 19:53
  „Emberek!
  Autópályamatricát, parkolójegyet is lehet venni sms-ben is, és az interneten is.
  Sztem nem drága és nem bonyolult, ma már minden embernek van mobiltelefonja, ha nincs, akkor szépen besétál egy Apeh ügyfélszolgálatra és ott jelenti be az alkalmi munkát! :)
  Ha nincs sms, van bírság, ja és a regisztrációs rendszer, sms-ben nyugtázza a bejelentő munkáltatónak is és a munkavállalónak is, pont mint amikor az egyenleget kérdezi le valaki.
  Ha nincs nyugtázó sms, akkor nincs munkavégzés és kész, ha mégis, akkor a szankció legyen elég súlyos.”
 • 1. achilleus 2008. november 24. 19:14
  „"Annyi a csalás a könyvekkel, hogy a munkaügyi minisztérium új, elektronikus nyilvántartási módszer bevezetésén dolgozik. Korábban szeptemberre ígérték az új törvény elkészültét, ma nem tudták megmondani, hogy állnak vele."

  Szeptemberre? Melyikre?? Egyszerűbb lenyúlni a közalkalmazottak 13. haviját, esedékes fizetésemelését, a nyugdíj-korrekciót és a 13. havi nyugdíj x. összeg feletti részét, nominálértéken befagyasztani a minimálnyugdíjat, ezzel az összes ehhez kötődő juttatásokat, elhalasztani a gyed(?) emelését, stb. Ezzel elintézettnek vélik - úgy tűnik - a feketegazdaság elleni küzdelmet. Meg van a pénz, lehet lazsálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazza az SZDSZ a 2009-es költségvetést

Megszavazza az SZDSZ a jövő évi költségvetést - jelentette be Fodor Gábor pártelnök a frakció hétfői ülése után. A támogatás nem a kormánynak, hanem Magyarországnak szól. Tovább olvasom