Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Eltűnt egy páncéltörő a Bakonyban

A bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakéta miatt kedden vizsgálatot rendelt el a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. A vizsgálat elsődleges célja az eltűnt harceszköz megtalálása, illetőleg a felelősség megállapítása.
A vizsgálat során arra a kérdésre is választ várnak, hogy nem kell-e a jövőben módosítani a lőterek, illetve az ott található lőszerek és robbanóeszközök őrzésének rendjét – közölte Lakatos Attila százados, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának sajtóügyeletese. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a katonai gyakorlótereken talált, ott hagyott robbanószereket körbe kell keríteni, s szembetűnően megjelölni – táblákkal, zászlókkal –, külön őrzésüket azonban nem írja elő az érvényben lévő jogszabály.

A százados közlése szerint november 9-én egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot a bakonyi lőtér nulla pontjánál, s ennek során a parancsnoki torony előtt mintegy 300 méternyire egy kézi páncéltörő rakétát egy katona nem tudott „elindítani". A kétszeri elektromos indítás ellenére sem tudott lőni a fegyverrel, ezért azt a katona – a biztonsági előírásoknak megfelelően – a helyszínen hagyta, s erről értesítette a zászlóalja tűzszerészeit. A szlovén tűzszerészek az előírásoknak megfelelően körbekerítették és megjelölték a rakéta helyszínét, s még aznap (november 9-én) értesítették magyar kollégáikat.

A magyar tűzszerészek hétfőre tervezték a rakéta megsemmisítését, ám akkor azt már nem találták a helyszínen. Feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, tehát valaki ellopta a páncéltörő rakétát – hangsúlyozta a sajtóügyeletes. Ám azt sem lehet kizárni, hogy a szlovén katonai egység vitte el magával a kézi páncéltörőt – tette hozzá.

A rendőrség lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt büntetőeljárást indított ismeretlen személy (személyek) ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom