Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Elutasítják a privatizációt a felsőoktatásban

Az érdekképviseletek nem támogatják a felsőoktatás privatizációjára irányuló elképzeléseket, és elfogadhatatlannak tartják az újabb megszorító intézkedéseket.
Az érdekképviseletek nem támogatják a felsőoktatás privatizációjára irányuló elképzeléseket, és elfogadhatatlannak tartják az újabb megszorító intézkedéseket - hangzott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), illetve másik két ágazati érdekkképviselet közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kis Papp László, az FDSZ elnöke közölte: a sztrájkbizottság mai ülésén dönt arról, hogy milyen konkrét lépéseket kívánnak tenni az ügyben. Ha nem lesz érdemi egyeztetés, a hónap végén egy közös demonstráció sem kizárt - mondta.

A felsőoktatási szakszervezet elsősorban a státusztörvény, illetve a felsőoktatási törvény módosítására irányuló SZDSZ-es javaslatot kifogásolja. A nemrégiben Parlament elé terjesztett státusztörvény bevezetésével a közintézmények vállalkozói alapon működhetnének, amely az érdekképviseletek szerint nemcsak a pedagógusok közalkalmazotti jogállását veszélyeztetné, de piaci alapon működő, profitorientált iskolákat hozna létre, amely a tandíj kérdést is újra felvetné - fogalmazott Kis Papp László.

Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő, egykori oktatási miniszter javaslata az egyetemek, főiskolák vagyongazdálkodását alakítaná át, az állami vagyon átruházásával. Ennek a vagyon adás-vételnek azonban nincs helye a felsőoktatásban, hisz az ott dolgozók a képzés minőségéért felelnek, nem menedzserek - mondta az FDSZ elnöke. Kis Papp László komoly aggodalmát fejezte ki a privatizációra irányuló tervek kapcsán, nehezményezte hogy az oktatási bizottság egyáltalán nem egyeztetett velük a kérdésben, és a tervezetek mielőbbi felülvizsgálatát kezdeményezte, a többi szakszervezettel egyetértésben.

A PSZ és a PDSZ képviselője főleg a közoktatást érintő megszorító intézkedéseket kritizálta. Kerpen Gábor PDSZ elnök szerint a már eddig is alacsony alapnormatívát reálértéken 15 százalékkal, az óvódásokra jutó pénzt pedig 30 százalékkal csökkentették a legújabb költségvetési tervezetben. Az elvonások várhatóan újabb osztályösszevonásokkal, iskolabezárásokkal, illetve elbocsátásokkal járnak majd, sőt akár az egész oktatási intézményhálózat összeomlását eredményezhetik - mondta. A PDSZ elnöke hangsúlyozta, már így is kevés az oktatási intézmény, illetve a pedagógus, ezért az ellátást nem lehet tovább szűkíteni.

Szabó Zsuzsa, a PSZ alelnöke egyetértett abban, hogy a normatíva csökkentése álláshelyek megszűnését vonhatja maga után, így pedig nemcsak az oktatás minősége, de maga a feladatellátás is veszélybe kerül. Az érdekképviseletek megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel a problémák ellen; ennek részleteit a sztrájkbizottság csütörtöki, alakuló ülésén vitatják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekedési programot indítanak fideszes önkormányzatok

Növekedési programokat indítanak fideszes vezetésű önkormányzatok, hogy segítsenek átvészelni a… Tovább olvasom