Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Elutasította a Slota elleni feljelentést az ügyészség

Szlovákiában az illetékes ügyészség elutasította azt a Ján Slota elleni büntetőjogi feljelentést, amelyet egy parlamenten kívüli párt nyújtott be néhány héttel ezelőtt nemzetgyalázás gyanújával.
A Polgári Konzervatív Párt azt kifogásolta, hogy a második legnagyobb szlovák koalíciós erő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Slota a közelmúltban a magyarságot sértő kijelentéseket tett egy kelet-szlovákiai kettőskereszt-állítási ünnepségen.

Slota az északkeleti országrészben lévő Kapipálvágásán idén októberben - saját bevallása szerint is némi alkohol elfogyasztása után - ismételten "kócos asszonyságnak" nevezte Göncz Kinga magyar külügyminisztert. A magyarokat "mongoloknak", elődeiket pedig "betyároknak", "gyilkosoknak" titulálta, a dél-szlovákiai számos településén első és/vagy második világháborús emlékműveket díszítő turulmadarakról pedig csak mint "magyar papagájokról" beszélt.

A szlovákiai magyarok védelmében hangját többször is hallató szlovák minipárt Slota elleni feljelentését azonban a SITA szlovák hírügynökség információi szerint elvetette az illetékes Eperjesi Kerületi Ügyészség. Nyelvészeti okfejtéssel indokolta határozatát. Azt állítja, hogy ugyan Slota beszédében szóba hozta a magyarokat, a szövegkörnyezetből azonban nem egyértelmű, hogy a "betyár" és "gyilkos" jelzőt e nemzetre értette-e. Az ügyészség elismeri, hogy a közszereplőnek nem szabad átlépnie egy bizonyos határt, ám azt is kifejti, hogy nyilvános beszédben joga van élni a szónoki túlzás eszközével. Kivált Slota esetében - szól az ügyészségi indoklás -, aki heves megnyilvánulásairól ismert.

A feljelentő éppen azt kifogásolta, hogy Slota kijelentéseivel kapcsolatban az ügyészség figyelembe veszi az ő politikusi mivoltát. Éppen ezért a polgári konzervatívok panaszt nyújtanak be az ügyészségi állásfoglalás miatt. Az SNS nem kíván reagálni a Polgári Konzervatív Párt feljelentésére, mert úgy véli: e politikai erő éppen egy sikeres pártba köt csak azért, hogy felhívja magára a figyelmet.

Olvasóink írták

  • 1. 751510 2008. december 01. 12:26
    „Balfaszok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás közben találták meg a különleges gyereksírokat

Padlófelújítás közben találtak különleges gyereksírokat a Veszprém megyei Sóly református… Tovább olvasom