Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Elutasították a Gárda főkapitányának panaszát

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárda főkapitányának a panaszát; Kiss Róbert azt kifogásolta, hogy a rendőrség "törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással" gyanúsította meg őt.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság július 23-án szűkszavú közleményben tudatta, hogy gyanúsítottként hallgatták ki "K. Róbert 33 éves férfit törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Az MTI akkor azt írta, információi szerint Kiss Róbertről, a Magyar Gárda főkapitányáról van szó.

A rendőrség akkori közlése szerint a gyanúsított a kihallgatása során a bűncselekmény elkövetését tagadta, és a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelyet a Fővárosi Főügyészség bírál el.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella hétfőn az MTI-hez küldött közleményében azt írta, hogy a Fővárosi Főügyészség "a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntette miatt K. Róbert ellen folyamatban lévő bűnügyben (...) elutasította K. Róbert gyanúsítás ellen bejelentett panaszát".

A határozat indokolása kiemeli, hogy K. Róbert gyanúsított 2009. július 4. és 11. napján elhangzott beszédei, melyben a feloszlatott szervezet újjáélesztésére hívta fel a jelenlevőket, alkalmasak a Büntető törvénykönyv 268. paragrafusában foglalt "törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének" megállapítására.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ennek a bűncselekménynek három tényállási eleme van: a hatósági rendelkezés elleni általános engedetlenségre uszítás, valamint a nagy nyilvánosság előtti, és a köznyugalom megzavarására alkalmas elkövetési mód, amelyeket "K. Róbert a cselekményével kétségkívül megvalósított". "Erre figyelemmel a Fővárosi Főügyészség szerint a nyomozó hatóság törvényesen és magalapozottan intézkedett a gyanúsított kihallgatása iránt" - írta Skoda Gabriella.

Július 4-én be nem jelentett demonstrációt tartottak Budapesten a Gárda feloszlatása ellen, ezt a rendőrség feloszlatta. Az ott történt rendőri intézkedés, valamint a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatása elleni tiltakozásul a Jobbik július 11-én nagygyűlést szervezett, ahol bejelentették a Magyar Gárda mozgalom újjáalakítását.

A nagygyűlés után Bencze József országos rendőrfőkapitány bejelentette, a BRFK eljárást indított annak tisztázására, ki vagy kik követhettek el jogsértést azzal, hogy részt vettek egy feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében. A rendőrség az ügyészségtől kérte annak kivizsgálását is, hogy történt-e a tüntetésen hatósági intézkedés elleni izgatás. A büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja.

Olvasóink írták

 • 14. hazám 2009. augusztus 21. 11:26
  „flexsnake!
  Te még mindig itt rontod a levegőt? Mennyiért csinálod ezt, vagy tényleg ennyire sötét vagy? Félsz, lefizettek, vagy teljesen el van borulva az "agyad"? Lehet, hogy orvos is rég látott már? Ébredj már, vagy költöztessünk oda egy pár segélyből élő feluszított mercis havert? Vagy téged nem bántanának, meg a családodat sem? Ne a gárdistáktól félj, és a magyaroktól sem, a cigánytól sem, mert van köztük rendes, hanem attól félj, amit a háttérből intéznek, s a te "színvonalad" már nem "képes" átlátni. A segélyből tanulni kellene, nem kocsmázni, meg a családi pótlékból gépezni. Te melyiket űzöd vajon? Vagy becsületesen dolgozol, és néha még gondolkodsz is? Na ne mondd? Ha az utóbbi, állj be abba a sorba, amelybe azok állnak, akik mindenkit várnak, a haza ügyében!!!”
 • 13. flexsnake 2009. augusztus 11. 17:56
  „12. hozzászólás lótusz 2009.08.11. 13:43

  ,,én mint magyar nép tagja engem vonyáék izgatnak de rohadtul. úgy izgulok takarodjanak már el murvaival meg minden gárdás .... együtt"
  igen”
 • 12. lótusz 2009. augusztus 11. 13:43
  „én mint magyar nép tagja engem bajnaiék izgatnak de rohadtul. úgy izgulok takarodjanak már el draskovitssal meg minden szdsz es bűnözővel együtt”
 • 11. sőndör 2009. augusztus 11. 10:59
  „Robi te Kiss !
  Hát nem érted ? Ha csak izgatsz de a csúcsra nem juttatsz addig tiltva vagy!!:)”
 • 10. Tömeg 2009. augusztus 11. 10:49
  „Jól tették!”
 • 9. qrumpli 2009. augusztus 11. 05:47
  „Tessék mondani: az hogy a politikusnak nevezett csibészek rengeteg pénzt lenyulnak az nem izgatás eselleg?”
 • 8. Logaritmus 2009. augusztus 10. 22:42
  „moderálva”
 • 7. Logaritmus 2009. augusztus 10. 22:42
  „moderálva”
 • 6. M_R 2009. augusztus 10. 22:13
  „moderálva durva”
 • 5. bespin 2009. augusztus 10. 22:07
  „moderálva személyeskedő”
 • 4. Logaritmus 2009. augusztus 10. 21:27
  „De jó, hogy terelitek a szót másra.”
 • 3. Nostradamus 2009. augusztus 10. 20:53
  „Bencze, Drazsé, Kóka, Hiller, Bajnai és a többi! Az ország kifosztása, az emberek nyomorba döntése, a kilakoltatások, az oktatás és az egészségügy tönkretétele - nos, EZ a bűn. Engem nem érdekelnek a bíróságaitok. Egyszer majd ti is odakerültök Isten vagy a lelkiismeret ítélőszéke elé, akkor számoljatok el a sok disznósággal, amit tettetek. Vagy kössetek alkut a halállal is, fizessétek le, hogy ne jöjjön el értetek és ne kelljen szembenézni önmagatokkal - életetekben először őszintén.”
 • 2. M_R 2009. augusztus 10. 20:46
  „Eljön rövidesen az idő amikor a sündőrség és vezetői lesznek betiltva!”
 • 1. Logaritmus 2009. augusztus 10. 19:00
  „Szebb jövő jön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találták meg az horogkereszteket festőket

Lezárták a vizsgálatot a rendőrök a nagykanizsai házakra festett horogkeresztek ügyében, mivel nem… Tovább olvasom