Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Elveszhetnek a magyar génbankok

Magánkézbe kerülhetnek a mezőgazdasági génbankok, amennyiben az állam nem biztosítja azok finanszírozását. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ezért a tavalyi támogatás fenntartását kéri a mezőgazdasági minisztertől és az Országgyűléstől. Ehhez 500 millió forintra lenne szükség.
Fülöp Sándor közleménye szerint a hazai haszonnövény- és haszonállat-génkészlet megőrzése nemcsak nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettség, hanem Magyarország hosszú távú érdeke, ami veszélybe került. Az ombudsman azért lépett fel a génbankok érdekében, mert a költségvetési törvényjavaslat a tervek szerint nem biztosítana pénzt az intézmények fenntartására 2009-ben, és az ezt megváltoztatni kívánó módosító indítványt sem fogadta el a parlament.

A génbankok fenntartása nemcsak hazai törvényekbe és nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettség, hanem nemzetbiztonsági érdek, a mezőgazdaság megújuló- és alkalmazkodóképességének záloga. Egyedül a tápiószelei génbankban 85 ezer magmintát őriznek. Magyarország az Unió 3. legnagyobb mezőgazdasági génállományával rendelkezik, ami felmérhetetlen nemzeti kincs - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten vesztették életüket éjjel lakástűzben

Két ember halt meg pénteken hajnalban lakástűz miatt. Baranya és Fejér megyében is egy-egy… Tovább olvasom