Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Elvis-park: hat éve üresen áll a repülő

Folytatás az 1. oldalról.

Az autópálya kára

A repülő földi történetét felidézve a vállalkozó elmondta: jó ötletnek bizonyult a különleges épület létrehozása, a gép és a ház keresztezése, a benne lévő étterem eleinte jól működött. Ám az autópálya elkészülte után már csak naponta egy-két magyar

diákokat szállító busz állt meg előtte. Az iskolások rohangáltak a repülőben, használták a vécét, de még egy üdítőt sem fogyasztottak. A tulajdonos pedig így nem tudta fenntartani: 2000 tavaszán bezárt.
A vállalkozó úgy véli, amiben

hajdan volt fantázia, mára idejétmúlttá vált, ezért szerinte új

funkciót kellene találni a komplexumnak, de ő más érdekeltségeivel foglalkozik, azt már nem akarja működtetni.
Igaz, eddig nem is hirdette meg a lehetőséget, de örülne, ha akadna olyan befektető, aki megvenné vagy kibérelné a szerinte leginkább diszkónak alkalmas „repülőházat”.

Küzdés a szeméttel

Addig is igyekszik az állagmegóvásra ügyelni, de a környéken újra meg újra felhalmozódó szeméttel nem bír. Hogy ne szórják szét a hulladékokat az arra járók, próbálkozott már azzal, hogy konténert rakatott ki, de az két nap alatt megtelt. Az önkormányzat közmunkásokat küld ki, hogy ott is összeszedjék az illegálisan lerakott hulladékot, de hamar újratermelődnek a kupacok. Mivel nemrégiben a közeli földeket művelők is arra panaszkodtak, hogy használt autógumikat hagytak ismeretlenek területükön, Somogyi György polgármester a napokban bejárta az Elvis-park környékét, ahol megint műanyag palackok csúfítják az árkokat. Azt ígérte: amint a fűnyírás elsődleges feladataival végeznek a közmunkások, összeszedik azokat.
A faluvezető szerint az hozhat fordulatot a hajdani étterem sorsába, ha a repülő mögötti 25–30 hektáros rész – ami a község rendezési tervében szintén ipari gazdasági területként szerepel – gazdára talál. Példaként a közelben jól működő húsüzemet említette és úgy véli, még irodák is kiköltözhetnének Abdára, Győr közel esik és vannak parkolóhelyek. Már voltak is érdeklődők, de nem mindegy, hogy a természetes víz, a Rábca közelébe milyen üzem telepedik le, még akkor sem, ha az új munkahelyeknek a település örülne.

A bazársor sorsára jutva

Az Elvis-parki étterem és a hajdan nevezetes abdai bazársor sorsa közt párhuzam vonható. A kilencvenes évek elején a falun áthaladó főút mentén még mintegy 90 árusítóhely csalogatta főként magyaros szuvenírekkel, vesszőkosarakkal, nagy üveges savanyúságokkal, kerti törpékkel a turistákat. Ám az autópálya elkészülte után forgalma fokozatosan csökkent. Mára 4–5 üzlet maradt, de azoknak már a kinézetük és kínálatuk is más. Igazodva a kereslethez, a kor kihívásaihoz, átalakultak. Az egyik például játékteremként, a másik kőlapkereskedésként működik. Valószínűleg hasonlóképp kellene átalakítani és a jelenlegi helyzetnek megfelelő funkciót találni a repülőnek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom