Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Embertelen, megalázó bánásmód a fiatalkorúak börtöneiben

Az elavult, rossz állapotban lévő fiatalkorúak börtöneiben súlyos bűncselekményeket követnek el, a fejlettebbekben azonban nem, vagy csak elvétve történik hasonló eset - derült ki a Szabó Máté ombudsman által elrendelt vizsgálatból.
A felmérésre azután került sor, hogy tavaly októberben a tököli börtönben megöltek egy fiatal fiút a zárkatársai. Az ombudsman intézkedési tervet kér Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, véleménye szerint ugyanis alapvető jogok sérülnek a börtönökben.

A fogvatartottak között egyre több súlyos, erőszakos bűncselekmény történik, elsősorban Tökölön és Szirmabesenyőn. A korszerű, vagy jó állapotban lévő intézetekben, például Pécsen és Kecskeméten nem történt hasonló eset. A felmérések szerint a fogvatartottak ott fordulnak egymás ellen, ahol a zárkák túlzsúfoltak, rossz állapotban vannak, kevés és túlterhelt a személyzet. Tökölön például mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal. Az ombudsman a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján megállapította, hogy kis létszámú intézetben, az egy-két vagy háromfős zárkákban biztosítható a fiatal fogvatartottak speciális jogainak érvényesülése.

Az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy Tökölön és Szirmabesenyőn a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez és az emberi méltósághoz, az állami védelemhez és gondoskodáshoz való, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges alkotmányos jogaikat. A biztos ezért az igazságügyi és rendészeti minisztertől konkrét intézkedési tervet kért.

A felmérések szerint a megyei, úgynevezett "előzetesházakban" még rosszabb a helyzet. Az előzetes letartóztatás végrehajtására szolgáló intézetekben nagy a zsúfoltság, a vizsgált háromban - Kecskeméten, Pécsen és Debrecenben - elképesztően rosszak az állapotok. Kecskeméten egy kétszemélyes zárkában öt, Pécsen egy egyszemélyes zárkában, két háromemeletes ágyon hat személyt helyeztek el. A napi egyórás sétán kívül szinte csak a könyvtár ad némi programlehetőséget. Az ombudsman megállapította, hogy az előzetesházak átlagosan 200 százalékos "kihasználtsága" embertelen, megalázó bánásmódot jelent. Az előzetes letartóztatás nem lehet előrehozott büntetés - szögezte le a biztos, aki szintén a minisztertől kért megoldást.

Sokkal kedvezőbbek az állapotok az előzetes letartóztatásban lévő fiatalokat is fogadó javítóintézetekben, bár a Legfőbb Ügyészség egy tavalyi megállapítása szerint a létszámproblémák miatt szükség volna egy újabb ilyen intézet megnyitására. Az ombudsman álláspontja szerint csak a legsúlyosabb esetekben indokolt, hogy előzetes letartóztatásra büntetésvégrehajtási intézetet jelöljenek ki, ezért a szociális és munkaügyi miniszternek újabb javítóintézet létrehozását ajánlotta, és arra kérte a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét, valamint a legfőbb ügyészt, hogy a vizsgálat megállapításairól tájékoztassák a fiatalkorúak ellen büntetőeljárást folytató bírákat és ügyészeket - áll az Országgyűlési Biztos Hivatalának szerdai közleményében.

Olvasóink írták

 • 9. Horton 2008. szeptember 04. 08:42
  „Meg vagyok lepődve, hogy van itt olyan, aki ezeket a kis szardugókat védi!
  Az senkinek nem tünik fel, hogy a kiskorúak börtönéről van szó, és totál tele van???
  Miért van tele????
  Mit követtek el ezek??????
  A férjem is évekig smasszer volt, mesélt egy két érdekes dolgot!!
  Mindannyian tudjuk, hogy ezeknek a 95 %-a cigány fattyú, és még nekünk kellene sajnálni őket?????????????

  " a fiatalkorú fogvatartottak elhelyezése közvetlenül veszélyezteti az élethez, és az emberi méltósághoz való jogait ....."

  ....Ugye, ez csak valami vicc?!


  Kedves " mrtic " !

  Ha ennyire sajnálod őket, miért nem költözteted oda magadhoz a javát? Minden jogod meg van hozzá!!!!!

  A legnagyobb tisztelet a smasszeroknak jár, ember legyen a talpán, aki ezt a melót évekig tudja csinálni, nem irígylem őket, de nem is lennék a helyükben...........még egyszer, minden tiszteletem az ővék!!!”
 • 8. MAstercaard 2008. szeptember 03. 23:22
  „Neked is ott lenne a helyed gyökér romeó és akkor játszhatnál seggrepacsit Drasztikus barátodal...
  Amúgy tényleg az senkit nem érdekli, hogy azoknak az embereknek akik ott dolgoznak vigyáznak rájuk foglaalkoztatják,oktatják, nevelik azoknak milyen a körülménye???
  Mennyit keresnek???? Van nem egy ismertösöm akik őr és ezért amunkáért nem fieztikőket halálra, ne a raboknaklegyen jobb hanem azu őröknek!!!!!!!!”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 03. 23:06
  „Könnyem kicsordult. Szerencsétlen bűnözők, de sajnálom. Akinek ilyen idős korára nem alakult ki a személyisége, az megérdemli, hogy szétrepesszék a végbélrózsáját.

  Drasztikus Tibinek is ott lenne a helye.”
 • 6. mrtic 2008. szeptember 03. 21:44
  „Ha tudnátok mi minden folyik egy fiatalkorúak börtönében és milyen emberré teszi azokat a fiatalokat, akiknek még nem kialakult a személyiségük egyikőtök sem beszélne így.Felhívom a figyelmeteket,hogy nem csupán gyilkosok ülnek ott és a jövő legagresszívebb személyeit termeli ki a jelenlegi helyzet.A gőg , a rosszindulat és a minimális ismeret és rálátás hiánya az oka annak,hogy ennyi baromságot szóltok.”
 • 5. total 2008. szeptember 03. 20:58
  „Szarok én a börtönök álllapotára....nem kellett volna lopcsi, csalni, ölni...inkább először az ország helyzetét rendeznék...”
 • 4. web 2008. szeptember 03. 20:16
  „Nekem pedig az alapvető jogom sérült,mikor (ellopták)eltulajdonították a kerékpárom!”
 • 3. naés? 2008. szeptember 03. 18:08
  „Legalább otthon érzik magukat! Otthon sem jut több négyzetméter egy főre!”
 • 2. no use for a name 2008. szeptember 03. 17:53
  „Igaz is! Plazma tévét minden zárkába és a klímát is sűrűbben kellene tisztítani! Első osztályú kiszolgálást az oda bekerült egyéneknek. Hátha megtetszik nekik a bezárt élet és akkor kikerülésükkor is visszavágynának oda...”
 • 1. Vlad 2008. szeptember 03. 16:34
  „Ajánlom mindenki figyelmébe a "Bebukottak" című,1986-ban készült,a módszerváltás előtt betiltott dokumentumfilmet a tököli börtönről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a méhnyakrák elleni akció Békéscsabán

Eddig hetven 12 éves lány kérte a kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltást Békéscsabán. Az… Tovább olvasom