Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Emelkedett a magyarországi HIV-fertőzöttek száma

A Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint sokszor hónapokig keringenek a betegek a kórházak között, mire kiderül, hogy HIV-fertőzöttek, a képzés hiánya miatt ugyanis az orvosok egy része nem ismeri fel, hogy egy gyógyíthatatlan betegségről van szó.
2005-ben addig soha nem látott csúcsot ért el az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma Magyarországon: több mint száz HIV-pozitív esetet dokumentáltak az orvosok.

A szakértő szerint könnyen megeshet, hogy idén is hasonló lesz a szám. Újhelyi Eszter elmondta, hogy az év első kilenc hónapjában hatvan új estet derítettek fel. A statisztikák azt mutatják, hogy minden évben a második félévben ugrik meg a kiszűrt esetek száma, a nyaralás során sokan fertőződnek meg az egyelőre gyógyíthatatlan kórral - tette hozzá.

Az új eseteket két nagy csoportra lehet osztani: a nagyon friss fertőzöttekre és azokra, akik már visszafordíthatatlan állapotban vannak, utóbbiak "szinte csak meghalni érkeznek" a fertőzöttekkel foglalkozó Szent László Kórházba - mondta Újhelyi Eszter.

Sok esetben hónapokig, vagy akár évekig is keringhetnek a betegek a különböző kórházak között tüneteikkel, mire kiderül róluk, hogy HIV-fertőzöttek, a képzés hiánya miatt ugyanis az orvosok egy része nem ismeri fel, hogy a gyógyíthatatlan betegségről van szó - mutatott rá a szakember.

A Nemzeti AIDS Bizottság épp ezért azt kezdeményezi, hogy indítsanak képzést a háziorvosok számára. A HIV-tanfolyamot jövőre akkreditálhatják is, így egy év múlva megindulhat a képzés - tette hozzá Újhelyi Eszter. A szakember szerint nemcsak az egészségügyi dolgozók tájékoztatása hiányzik Magyarországon, szinte egyáltalán nincs lakossági felvilágosítás sem.

Magyarországon - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony a fertőzöttek száma. Habár egyre több heteroszexuális, főként fiatal nő betegszik meg, továbbra is a homoszexuálisok körében a legelterjedtebb a HIV. A kelet-európainál lényegesen kevesebb esettel találkoznak a magyar szakemberek az intravénás droghasználók körében.

A Romániában, Ukrajnában és a Balti-államokban tapasztalt robbanás pedig egyelőre úgy tűnik elkerülte Magyarországot - mondta Újhelyi Eszter. Az Európai Unió azonban egyre nagyobb figyelmet fordít a közösség határainál zajló HIV-járványokra: jövőre a témában kiírt uniós pályázatok jelentős része azzal foglalkozik, hogyan lehet megakadályozni a kelet-európai és az afrikai robbanás továbbgyűrűzését.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO kezdeményezésére 1998 óta december 1-én világszerte különböző eseményeken hívják fel a figyelmet a ma még halálos kór elleni nemzetközi összefogásra. Az AIDS-betegségért felelős HIV-vírust huszonöt éve, 1981-ben izolálták, 1985 óta léteznek olyan tesztek, amelyek a vírus azonosítására alkalmasak. 1981 óta több, mint 25 millió ember esett az AIDS áldozatává.

Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint a tavalyi rekord számú megbetegedés után idén is száz fölé emelkedhet az újonnan kiszűrt HIV-fertőzöttek száma. A szakember szerint a lakosságnak és az orvosoknak is többet kellene tudniuk a betegségről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes téli trend

A rubinvörös teszi ragyogóvá a szokásos téli színeket: a feketét-fehéret és a szürkét, a türkiz… Tovább olvasom