Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Emelkedik a távhő, a csatorna

és a tömegközlekedés díja

Folytatás az 1. oldalról.

Kóczán Zoltán arra is rávilágított, túl drasztikusnak tartja a gyászolók ilyen formában történő megsarcolását, ezenkívül a céggel a balfi temető látogatói gyakran elégedetlenek a gaz, vagy hóval borított, le nem takarított utak miatt. Az alpolgármester szerint a valóban jelentős emelés ilyen módon már megközelíti a reális, költségeket fedező szintet. Az ellenzék nemmel szavazott, de végül így is „átment” a közgyűlésen a javaslat. A sírhelydíjak 65, a temetői szolgáltatások 45 százalékkal emelkednek.
A távhő díjszabását érintő vitánál Vida László, a Sopron Holding távhődivíziójának vezetője úgy nyilatkozott, az alapdíjemelés elkerülhetetlen, enélkül már nem biztosított a működés. Hruby József (MSZP) kérte fideszes képviselőtársait, a Jereván-lakótelepen élőket képviselő Varga Szabolcsot és Balogh Juditot, hogy a minősített többség ne teljesüljön, ők ketten – a lakótelepiek érdekeit szem előtt tartva – ne szavazzák meg a díjemelés határozati javaslatát. Kérése nem teljesült, a döntés értelmében az alapdíj közel 11, a hődíj – támogatás nélküli ára – 112 százalékkal nő. Hasonló vitákkal tarkítottan telt az ivóvíz és csatorna áremelé-

sének kérdése. Itt összességében 16,5 százalékos emelkedés várható, a kéményseprő-szolgáltatás 6, a helyi tömegközlekedés ára 6,2 százalékkal emelkedik. A hulladékdíjat pedig 5 százalékkal magasabb összegben állapítják meg.
Az áremelkedéseken kívül – zárt ülésen – téma volt a Sopron Holding Zrt. első háromnegyed évi beszámolója is, amit nem fogadtak el. Kalmár István (MSZP) a Pro Kultúra Kht.-ről szóló napirend tárgyalásánál feltette a kérdést, az idegenforgalmi igazgatói poszt megszüntetésével ki felel a város turizmusáért. Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató elmondta, az igazgatóság utófeladatait a kht. végzi, a döntéseket pedig a város hagyja jóvá.
A tegnapi testületi ülésen döntés született többek között a Pócsi utcai vízi közművek rekonstrukciójáról és az aszfaltburkolat helyreállításáról. A feladat ellátására az önkormányzat közbeszerzési eljárást ír ki. Egyes városi intézményekbe – bölcsődébe, óvodákba, általános és középiskolákba, valamint a tűzoltóság élére – vezetői pályázat kiírásáról is döntöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílusos ünnepi üdvözlet

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna szegedi mesterfodrász egyéni karácsonyi kompozíciója a szakma… Tovább olvasom