Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Emelőszerkezetek segítik a mozgáskorlátozottakat a vasúton

A mozgáskorlátozottak vasúti közlekedését segítő emelőszerkezettel szerelnek fel a nyár közepéig 26 személyvagont. Az "Esélyegyenlőség a vasúton" elnevezésű programhoz az idén 410 millió forinttal járul hozzá az állami költségvetés.
A 26 emelőszerkezetet a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, valamint a Budapest-Vác-Szob vonalon közlekedő vonatokon szereli fel a MÁV. Június 30-ig adják át a lifteket, amelyek megteremtik a mozgáskorlátozottak, illetve a kerekesszéket használók vasúti utazásának feltételeit. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ebben az évben 410 millió forint támogatást biztosít a vasút akadálymentes közlekedésének fejlesztéséhez - tájékoztatott hétfőn közleményben a MÁV.

Tavaly a tárca 105 millió forintos hozzájárulásából hét pár liftet építettek be, tavalyelőtt pedig 92,5 millió forint támogatást adott a minisztérium, amiből 6 pár liftet szereltek fel. Így idén nyárra már összesen 39 személyvagonban lesz emelőszerkezet.

Jelenleg 60 pályaudvaron és állomáson működik mobil emelőberendezés, 27 helyen alakítottak ki külön mellékhelyiséget a mozgáskorlátozottak számára, 51 felújított vasúti kocsiban működik külön mozgáskorlátozott mosdó és sok pályaudvari aluljáróban karfalift segíti a kerekesszékes utasokat.

A közlemény szerint az állomásépületek felújítása során a MÁV arra törekszik, hogy minél szélesebb körben biztosítsa az akadálymentes közlekedést. Szombathelyen például a kerekesszékkel közlekedők rámpán érhetik el az épület központi csarnokát, ahonnan akadálymentesen juthatnak a pénztárakhoz, a főperonon áthaladva pedig használhatják a részükre kialakított, speciális mellékhelyiséget.

A gyengénlátó és vak utasok mozgását segítik a burkolatba épített vakvezető sávok, és az épületben elhelyezték a városban kiépített jeladó-rendszer készülékeit is. Hasonló megoldásokat működnek Záhony, Nyíregyháza, Szerencs, Sátoraljaújhely, Miskolc, Debrecen és Szeged vasútállomásain is. A Balaton melletti állomások mellékhelyiségei szinte kivétel nélkül akadálymentesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat helyett gyakran hétévesen kezdik az iskolát a gyerekek

Hat helyett gyakran hétévesen kezdik az iskolát a gyerekek, egyre inkább ez az általános iskolai… Tovább olvasom