Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Emelték az abortusz árát

Októbertől az eddigi 24625 forint helyett 26193 forintot kell fizetni a nőknek a beavatkozásért.

Az illetékesek a finanszírozási díjak emelkedésével indokolják a változást.
Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője a finanszírozási díjak emelkedésével indokolta az árváltozást - írja a Népszabadság. A legutóbbi áremelés tavaly történt. Az egészségbiztosító egyébként kizárólag az egészségi okokból megszakított terhességek térítési díját vállalja át, s ez az évi mintegy 53 ezer beavatkozásnak mindössze öt-hat százaléka. Minden más esetben fizetni kell a műtétért: azt, hogy kinek és mennyit, konkrét szociális juttatásokhoz kötik a jogszabályok - teszi hozzá a lap.

A terhességmegszakítás - abban az esetben is, ha nem egészségi okokból történik a beavatkozás - csak az állami gondozottaknak térítésmentes. Részleges díjat fizetnek azok, akik rendszeres szociális segélyben, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Kedvezményük a beavatkozás árának maximum 70 százaléka lehet, azaz nekik legalább 7858 forintot kell fizetniük. A teljes összeg felét, 13096 forintot fizetnek a gyesen és a gyeden lévők.

Az abortuszok száma folyamatosan csökken Magyarországon. Az ezredfordulóra már évi hatvanezer alá csökkent az engedélyezett beavatkozások száma - írja a lap.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A további program

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Szentlőrinc (NB III)–Pécsi MFC,… Tovább olvasom