Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Emmi: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ

A novemberi nyugdíjemelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel feladatként.
A novemberi nyugdíjemelés a várhatóan az ősz elején megismerhető inflációs mutatóktól függ - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkársága kedden tájékoztatta az MTI-t, jelezve: a novemberi emelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel.

A Napi Gazdaság kedden azt írta, hogy a tervezettnél magasabb infláció miatt az idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés. Az erről szóló előterjesztést a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint a kifizetés novemberben megtörténhet. Nem nagy emelésről van szó, hisz 1,1 százalékpont körüli kiegészítő nyugdíjemelés történhet, de - mint írták - ez is negyede az év eleji 4,2 százalékos emelésnek.

A szociális államtitkárság erre reagálva az MTI megkeresésére azt közölte: a novemberi nyugdíjemelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel feladatként. A januári nyugdíjemelést a költségvetési törvényben a tárgyévre tervezett infláció mértékével azonos mértékben kell végrehajtani. A novemberi emelés pedig attól függ, hogy az infláció tervezett és az év végéig várható mértéke között van-e eltérés, és ha van, az milyen mértékű.

Hozzátették, ez utóbbi viszont jelenleg még nem tudható. Ugyanis az év első nyolc hónapjának (januártól augusztusig) tényadatai alapján állapítják meg, hogy év végéig várhatóan mekkora lesz a fogyasztói árnövekedés. Ezeket az adatokat viszont csak szeptemberben teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a tervezett mértéket összehasonlítják a várható mértékkel. Ha a kettő között legalább 1 százalék az eltérés, vagyis januártól legalább 1 százalékkal magasabb nyugdíjemelés járt volna, akkor novemberben a nyugdíjakat a különbséggel azonos mértékkel fel kell emelni, és az év első 10 hónapjára (januártól októberig) visszamenőlegesen, egy összegben kell kifizetni a különbözetet. Ha 1 százaléknál kisebb a különbség, akkor novemberben a januártól decemberig járó különbözetet szintén egy összegben kell kifizetni, vagyis a teljes évi, 12 havi különbözetet kapják meg a nyugdíjasok.

A következő évi januári nyugdíjemeléskor pedig először a novemberben kifizetett összeg egytizenketted részével fel kell emelni a nyugdíjakat, hogy a novemberi emelés beépüljön a nyugdíj összegébe, majd az így felemelt összeget alapul véve történik meg a januári emelés - írta az államtitkárság.

A kormány tavaly novemberben egy összegben, 6 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat. Akkori közleményében a Miniszterelnökség azt közölte: a kormány a nyugdíjas-társadalomnak tett ígéretét betartva 2012-ben is folytatja a nyugdíjak emelését. A 2012. január 1-jétől folyósított nyugdíjak 4,7 százalékkal emelkedtek meg, így havonta átlagosan 4400 forinttal kaphat többet mintegy másfél millió öregségi nyugdíjas.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2012. július 11. 07:19
  „,,Emmi: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ"
  A kormány érzi, hogy közeleg a választás? Az idősek szavazataira számít a látszat intézkedéseivel? Már a nyugdíjak értéke rég esett a forradalmunk két éve során! Mindig tudatosan késve adják a látszat emeléseket. Az egészet visszaveszik az őket érintő valós áremelésekkel valós és bujtatott különböző adókkal. Az inflációs mutató meg egy pávatánc! Nem inflációs mutatósdizni, kellene a (valós) életüket ledolgozó őseink fele. Sokkal inkább mutatná a valós inflációt egy hiteles fogyasztói árindex emelkedési mutató! Talán ez magasabb lenne, mint az itt leírtak? Lehetséges, hogy különbséget kellene tenni a nyugdíjak között is? Vélelmezem, hogy a jelenlegi forradalmi felszabadító gazdasági helyzetre való tekintettel a 25o.ooo-Ft/hó feletti nyugdíjasok tekintettében elmaradhatna a nyugdíjemelés a takarékoskodás, szolidalítás jegyében. Vállalhatná a kormányunk is, hogy Ők és a parlamentben néha üldögélők is lemondanak kiváltságaikról és a kimutatható jövedelmük 5o%-ról. Ugye ezt nem lehet? Azt ugye lehet, hogy a valós rokkantakat különböző trükkökkel, a csicskásaikkal, kiszolgálóikkal (Nem orvosi specialistákkal.) kirugdalják, illetve a demokrácia jegyében alacsonyabb besorolásba dobatják. Ezek az emberek már ugye nem hasznosak a demokratikus kizsákmányoló társadalomnak? Tehát az előbbi csoportnak már csak a lassú halál jár. Rokkant ellátásemelés ezért nem adható nekik? Mennyen tovább a nemzeti irigykedés tovább és a másik földbe döngölése. Ha már az én tehenem megdöglik, akkor dögöljön meg a szomszédé is? Csak szeretném a 21. századi magyar rabszolgák figyelmébe ajánlani, hogy talán egyszer lehetnek Ők is nyugdíjasok. Talán bármikor lehetnek rokkant kiszolgáltatottak, ellátottak. Természetesen az egyesekre a fentiek nem vonatkoznak a megszerzett vagyonkájuk miatt!
  A jelenlegi helyzetről írtam nem a nyolc évvel ezelőttiről!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vak követőiknek.
  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kazincbarcikai kórházért demonstrál a Jobbik

Az állami fenntartás alá került kórházat az egészségügyi kormányzat szisztematikusan leépíti -… Tovább olvasom