Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Én és a gyíkom

Egy szép terrárium látványos lehetőség arra, hogy a vadvilág beférkőzzék otthonunkba.

A kutyák és macskák után a hüllők, kétéltűek, sőt, különleges rovarok is megjelentek háziállatként a lakásokban. Egy szép terrárium valóban lehetőség arra, hogy a vad világ beférkőzzék otthonainkba. 
 

Logikus, hogy más otthonra van szüksége egy madárpóknak, mint egy óriáskígyónak. Tehát aki terráriumot akar, az először döntse el, hogy pontosan mit akar tartani. Ennek ismeretében lehet ugyanis a terrárium típusát, alakját és a méreteit meghatározni. A terráriumi állatok tartásánál két alapvető problémával kell megküzdeni:  az egyik, hogy ezek az élőlények általában a miénktől lényegesen eltérő éghajlaton élnek, a másik, hogy ezek az állatok nemigen képesek akklimatizálódni, az élőhelyéhez leginkább hasonló környezetet kell biztosítanunk számukra.

Csobogó, fagöcsörtök

Manapság már minden felszerelés beszerezhető a szakkereskedésekben, és a magyar nyelvű szakirodalom is lassan bővül. Egy szépen elkészített terrárium a lakás dísze lesz,szépségét különleges megoldásokkal emelhetjük. Ilyen lehet, például egy teljesen behátterezett terrárium, vagy a háttéren egy kis csobogó kialakításával az ivóvíz is biztosítva van és a páratartalom is emelhető. A szükséges mászófelületeket érdekes fagöcsörtökkel, különleges szikladarabokkal biztosíthatjuk. Mindenképpen emeli a látványt, ha növényeket teszünk a terráriumba.
Ha élő növényt ültetünk bele, az tovább emeli a hitelességet, de egy újabb gonddal több, így ha a növénynek nincs funkciója és nem akarunk a gondozásával is bajlódni, akkor célszerűbb műnövényt használni. Nagyon élethű selyemvirágokat lehet beszerezni.

Változatos étrend

Végül, ha kész a szép terrárium és benne van az állat is, akkor jön a mindennapi törődés. Vagyis az állatnak biztosítani kell a rendszeres és jó minőségű eledelt, innivalót, vitaminokat. A terráriumot időnként takarítani kell, az ételmaradékot és ürüléket el kell távolítani, különben kellemetlen szaga lesz. A hüllők többsége élő eledelt eszik (rovarokat, lárvákat) ezt pedig nem lehet hónapokkal előre megvenni, mint a kutyatápot. Vagyis a hüllők általában sok törődést igényelnek. Persze vannak növényevők is, mint például a zöld leguán vagy a szárazföldi teknősök. Ezeknek viszont változatos zöldség- és gyümölcsétrendet kell biztosítani. Van néhány konzerv és száraztáp is a kereskedelemben, de ezek meglehetősen drágák és csak nagyon kevés állatnak adhatók.

Hova tegyük?

Ne legyen huzatos helyen, a rásütő nap ne melegítse túl és lehetőleg kisforgalmú, nyugodt helyen legyen. Magát a terráriumot többnyire egy nem erre a célra készült polcra helyezik, pedig sokkal szebb, ha egy direkt erre készített és a lakás hangulatához illő bútorba építik be. Az akváriumhoz hasonlóan falba építve is elhelyezhető, de ebben az esetben különösen figyelembe kell venni a kiválasztás már említett szempontjait, ugyanis ha hibázunk, nemigen lehet helyrehozni. A terrárium nagyon szép dísze lehet a lakásnak, de nem szabad elfelejteni, hogy élő állat van benne, ami törődést igényel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom