Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Engedélyezték a rábakeresztúri hulladékégetőt

A burgenlandi építési hatóság pénteken kiadta az engedélyt a Szentgotthárdtól és a magyar határtól alig néhány száz méterre tervezett rábakeresztúri osztrák hulladékégetőre - közölte Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere.
A magyar kormány fellebbezést nyújt be az első fokú határozat ellen. A civilek megpróbálják késleltetni a másodfokú döntést.

Negyven napig lehet fellebbezést benyújtani az építési engedély ellen. Bugán József szerint a magyar diplomáciának érvényesítenie kell a magyar környezetvédelmi érdekeket Ausztriával szemben. Haraszthy László, a Környezetvédelmi Minisztérium természet- és környezet megőrzési szakállamtitkára azt mondta: a magyar kormány benyújtja fellebbezését. Hozzátette: mivel ezt már nem tartományi, hanem szövetségi szinten bírálják el, bíznak benne, hogy ez más dimenzióba helyezi az ügyet. A szakállamtitkár szerint lehetséges, hogy Burgenlandban fontos helyi érdek a hulladékégető, ugyanakkor barátságtalan lépés egy ilyen beruházást közvetlen a határ mellé telepíteni.

Az osztrák engedélyezési eljárásba Magyarországról hatezren jelentkeztek be ügyfélként, köztük az Őrségi Nemzeti Park, a szentgotthárdi önkormányzat, valamint Szentgotthárd lakosságának jelentős része. Nekik valamennyiüknek joguk van fellebbezést benyújtani. Sós Zoltán elnök, Pro Natura St.Gotthard környezetvédő szervezet elnöke elmondta: szeretnék, ha minél többen élnének fellebbezési jogukkal, mert így lehetőségük lenne legalább késleltetni a beruházást. Mint mondta: abban bíznak, hogy a gazdasági válság és a késlekedés együttes hatása pénzügyi gondokat okoz a beruházónak, amely így talán eláll a hulladékégető megvalósításától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság ellenére tartja üzleti tervét a MÁV csoport

A MÁV Zrt. leányvállalatai nullszaldóval teljesíthetik az idei évet, a szolgáltatásokat megrendelő… Tovább olvasom