Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Engedmény a bajba jutott diákhiteleseknek

Törlesztőrészletük mérséklését kérhetik a nehéz helyzetbe került diákhitelesek - jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.
A tárcavezető elmondta: a könnyítést azok kérhetik, akik vállalják, hogy havonta legalább a minimálbér 6-9 százalékát befizetik. A törlesztés mérséklésére két évig lesz lehetőség a kedden megjelent kormányrendelet értelmében.

Ez a módosítás azoknak a fiatal diplomásoknak jelenthet majd könnyebbséget, akiknek a válság miatt növekedtek a terhei, és csökkent a jövedelmük. A hitel törlesztőrészlete ugyanis nem fix, hanem a harmadik törlesztési évtől a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. Ha valakinek tehát volt egy jól fizető állása, és most nehezebb anyagi helyzetbe került, annak komoly gondot okozhat a törlesztés.

Kiss Péter elmondta: kétszáznál is több személyes megkeresés volt, amelyik arról szólt, hogy kedvezményt kérnének a törlesztésnél.

Csillag Tamás, a Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg 107 ezren törlesztik diákhitelüket, a módosítás közel 60 ezer embert érint, akik már a jövedelmük alapján törlesztenek. Számukra ad lehetőség a jogszabály a könnyítésére - mondta.

A változtatás nem csupán a nehéz helyzetbe került ügyfeleknek előremutató, hanem a hallgatói hitelrendszert is stabilizálja - jegyezte meg.

Elmondta, aki nehéz helyzetbe került, nem kell mást tennie, mint a Diákhitel Központnál be kell jelentenie, hogy kevesebbet kíván törleszteni. Ezt már szerdától megteheti, a kérés okát a központ nem vizsgálja. A szükséges nyomtatványt a Diákhitel Központ honlapjáról le lehet tölteni. A kérhető összegnek csak az alsó határát rögzítették, illetve azt határozták meg, hogy két évig van erre lehetőség.

Csillag Tamás ugyanakkor arra is figyelmeztetett: a lehetőséggel megfontoltan kell élni, hiszen az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt tovább is tart a törlesztés.

Miskolczi Norbert, a könnyítést kezdeményező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerint jó és gyors döntés született. Számításaik szerint néhány ezer ember került olyan helyzetbe, hogy szüksége lehet a könnyítésre.

A diákhitelezés elmúlt nyolc évében közel 270 ezer diák igényelt hitelt mintegy 175 milliárd forint értékben. Költségtérítéses képzésben havi 50 ezer, államilag finanszírozott képzésben havi 40 ezer forintot lehet kérni. A diákhitel a felsőoktatási tanulmányokat folytatók költségeinek mintegy felét fedezheti havonta. Egy adott évfolyamon általában a diákok 20-25 százaléka él a lehetőséggel.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2009. július 07. 16:24
  „2. hozzászólás Lencsi80 2009.07.07. 15:39
  A diákhitelnek a bevezetésekor a kamatát a mindenkori jegybanki alapkamat + 0,5%-ban határozták meg (a Fidesz kormány idején). Mellesleg Kovács László úgy kampányolt 2002-ben a diákhitel kamatának csökkentésének ígéretével (mert az maradt), hogy azt sem tudta - riporteri kérdésre - megmondani, hogy az mennyi. Mondanom sem kell, a bankok "kiharcolták", hogy a diákhitel kamata NE igazodjon az eredetileg meghatározott módon a jegybanki alapkamathoz! Ismerve a szocialista kormány viszonyát a bankokhoz, a mostani intézkedésük is csak a bankok érdekeit szolgálja.”
 • 3. flexsnake 2009. július 07. 16:21
  „ÉS nem is olyan régen még kampányoltak hogy vegyél fel diákhitelt. Tessék megkérdezni amcsiban milyen is ez. Még felnőtten is azt nyögik. Pedig ha nem akar a magyar elfogyni, kénytelen lesz kamat nélküli hiteleket adni. Ja, el is felejtettem hogy ez már nem a gyűlölt kommunizmus ahol tervezhettél és 2-3 év múlva lakásod is lehetett. Most már bármit megtehetsz csak nincs miből, ugye?”
 • 2. Lencsi80 2009. július 07. 15:39
  „"a lehetőséggel megfontoltan kell élni, hiszen az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt tovább is tart a törlesztés. "
  Amúgy sem fogy el sosem. Ez az egész a naiv hallgatók átvágása. Jómagam is felvettem 315 ezret, mert a munka ellenére sem jutott mindenre. Eddig visszafizettem kb. 200-at. Jelen egyenleg 789 ezer forint. ??? Felhívtam őket. válasz: Hát igen, csak akkor ttudok törleszteni a tőkéből, ha a minimumnál többet fizetek. (Amúgy valamennyivel többet fizetek) Magyarán: kamatos kamat, havi kidobott pént, az adósság meg csak nő. Jó üzlet volt ez valakinek. Semmiképp sem a hallgatók támogatását jelenti a rendszer. Ha ezt tudom, felvettem volna inkább személyi kölcsönt. Már régen elfelejtettem volna. Szemetek.”
 • 1. comet 2009. július 07. 15:20
  „toldozás foldozás. Az alaprobléma, hogy az MSZP-s söpredék képtelen a kormányzásra, de a hatalomról sem mond le. Mindenhol baj van. Az oktatást is szétzilálták, vagy inkább magára hagyták. Ma már egyre többen képtelenek időben befejezni a tanulmányaikat, mert az egyetemek képtelenek biztosítani a kötelező tárgyak felvételét, vagy normális oktatását. Sok esetben a TO sem tudja mit kéne tennie a hallgatónak. Az oktatott tananyagnak a jó része értelmetlen, vagy felesleges, nem egyszer megtanulhatatlan az adott idő alatt. A liberalista oktatás politika eredményeként sok tanárnál elszaladt a paci...
  A szegedi tudomány egyetemre felvett kb 70 matekos Msc-ből pl. csak 6-an tudtak sikeres záróvizsgát tenni. Olyan tanárokról van szó akik több éve tanítanak már, sok közülük középiskolákban. Egyértelmű, hogy a követelményt teljesíthetetlen szinten határozták meg és jórészt a szeremcsén múlott ki megy át. Viszonyításként az Oxfordi egyetemen 1%-os a lemorzsolódás, de a ´rosszabb´ angol egyetemeken is 10% alatt van. A szegedi eset bár arányait tekintve talán még Magyarországon is ritka, de az esztelen követelmény rendszer a társuló fejetlenséggel meglehetősen általános.
  Előbb azt kéne rendbetenni, hogy az egyetemek ne szórakozzanak a hallgatóikkal és azt oktassák aminek értelme van, annyi idő alatt amiért vállalták az anyag leadását. Ha ez megvan, utána van értelme a diákhitelekkel foglalkozni, mert addig a tanulásra felvett hitel sok esetben kidobott pénz a becsapott hallgatóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankrablás Budapesten

A támadó az egyik ügyfél nyakához egy kést szorított. Tovább olvasom