Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Enteriőr színesben

Bármilyen hangulatot, stílust szeretnénk kialakítani lakásunkban a sikert,  nagymértékben meghatározza az alapként használt színek skálája. A pszichológusok szerint a házról szerzett első benyomás pontosan a színkompozíció alapján alakul ki, és sokkal hosszabb ideig marad meg emlékezetben, mint a berendezés részletei.

„Működjenek együtt" a színekkel!

A helyesen megválasztott színek a rideg helyiségbe meleget visznek, a kis szobát tágassá, az unalmasan hivatalosat pedig kellemessé teszik. Még ha csak „kozmetikai" javításokat végeznek is, saját érdekükben, „működjenek együtt" a színekkel: egyetlenegy világos ecsetvonás a megszokott lakóhelyet újjá varázsolhatja, a sötét helyiséget világossá és szellőssé teheti. Ha pedig teljes felújítást szeretnének végezni, vagy most alakítják ki a szoba új arculatát, akkor eljátszhatják a mindenható varázsló szerepét: hatalmukban áll bármilyenre változtatni a szobát, amilyenre csak akarják.

Mit látunk?

A legutóbbi kutatási adatok szerint az emberi szem hétmillió különböző árnyalatot tud megkülönböztetni. Azonban ez a sajátosság nem mindig válik hasznunkra. Sokan a végtelen színpalettáról makacsul a legátlagosabbat, a legkevésbé feltűnőt választják, képtelenek lévén bátran áttérni valamilyen világosabbra, divatosabbra, egyedibbre. És így élnek szürkével és barnával körülvéve. Mások kizárólag egy színt használnak a szoba kiképzésére. Meglehetősen ismert a következő kép: zöld tapéta, zöld függöny, zöld fotelek, sőt még a szőnyeg is zöld… Ezeket az embereket egyébként egyetlen dolog vezérli: félnek hibázni; nem bíznak lakberendezési jártasságukban, attól tartanak, hogy szemrehányás éri őket ízléstelenségük miatt, ezért a „veszélytelen" változatot választják.
Meg lehet tanulni vajon, hozzáértéssel kezelni a színeket? A végtelen mennyiségű árnyalat közül tévedés nélkül kiválasztani azokat, amelyek harmonikusan kombinálhatók egymással? Úgy tűnik, ez nem is annyira bonyolult. Csupán néhány kifejezést kell elsajátítaniuk, és hamarosan egy gyakorlott lakberendező magabiztosságával lesznek képesek választani a színek közül.

Elsődleges színek

A piros, a kék és a sárga – minden szín alapja. A hétmillió árnyalat bármelyike összeállítható ezekből az alapvető „építőelemekből". Magukat az alapszíneket nem lehet más színekből kikeverni.

Másodlagos színek

Két alapszín összekeveréséből keletkeznek. Ide tartozik a lila (piros + kék), a narancssárga (sárga + piros), és a zöld (sárga + kék).

Harmadlagos színek

Azokat a színeket nevezzük így, amelyek egy alapszín, illetve egy másodlagos szín keverékéből jönnek létre. Hat ilyen szín létezik: sáfrányszín (piros + narancssárga), citrusz (sárga + zöld), orgonaszín (kék + lila), bíbor (piros + lila), türkiz (kék + zöld), borostyán (sárga + narancssárga).

Abban, hogy ne tévedjenek a színkombinációk kiválasztásánál, a színkör használata lényeges segítséget nyújt. Ez az alapvető eszköz nélkülözhetetlen a kezdő lakberendezők számára. Forduljanak bizalommal hozzá, amikor leendő enteriőrjük színvilágát tervezik. Vigyék magukkal minden alkalommal, amikor a boltba mennek a tapétát, a függönyt vagy a padlóburkolatot megvásárolni.

Hogyan épül fel a színkör?

A színkör körszeletekre van osztva, amelyek együtt a színspektrumot alkotják. Az elsődleges színek (piros, kék, sárga) 1-es számmal vannak jelölve, a másodlagos színek 2-sel, a harmadlagosak pedig 3-sal. Ezek a kör külső peremén helyezkednek el. A körökben levő színeket a fekete vagy a fehér hozzáadásával kapjuk, ennek függvényében jönnek létre ugyanazon szín különböző árnyalatai. A színkörre támaszkodva három típusú színkombinációt kapunk.

Tonális (árnyalati) - A szoba kiképzésekor egyetlen szín árnyalatait használjuk (az ugyanabban a körszeletben levő színeket). Az ilyen kompozíció a nyugalom és a pihentető légkör megteremtését segíti elő.
Harmonikus - Ebben az esetben az egymással közvetlenül szomszédos színeket válasszuk a színkörből.
Kontrasztos – Az egymással ellentétes oldalon fekvő körszeletekben levő színeket válasszuk. Éles, hatásos kombinációkat szül.

Erről a három színkombinációról még többet megtudhatnak a következőkben. A színkör ellenkező oldalán fekvő színeket kiegészítő vagy komplementer színeknek nevezzük: így a narancssárga a kék szín kiegészítője, a lila a sárgáé, a zöld a pirosé. A kontrasztos színharmónia nem egyéb tehát, mint a kiegészítő színek kombinációja.

A színkör hideg és meleg színekre oszlik. A meleg színek összetételében több a piros és a sárga. Ezek fellendítik a hangulatot, ezen kívül a falak, a mennyezet vagy a padló közelségének érzetét keltik. Ezek a színek kellemessé teszik a tágas nappalit vagy hálószobát, a védettség érzését kelti. A hideg színekben nagyobb mennyiségben van jelen a kék. Ilyen például a lila, a mélykék és néhány zöld árnyalat. Nyugtató hatással rendelkeznek és a kisméretű szobában a nagyobb tér érzetét keltik, mivel a falak vizuális „eltolásának" képességével rendelkeznek. Előnyösen hatnak az emberre hőség idején, illetve a fülledt szobában. Ezért néhány orvos a szívinfarktus megelőzésének lehetőségét látja benne.

A megvilágítás is jelentősen hat színérzékelésünkre. Melegebbnek és világosabbaknak tűnnek az olyan helyiségek, amelyek ablakai Délre néznek, ahol sok a napfény, míg az északi fekvésű szobák megvilágítása hidegebbnek, tompábbnak hat, a színek szürkés, hűvös árnyalatúnak.

A fehér, szürke és fekete az akromatikus színek elnevezést kapták (a görögből szó szerint fordítva – „színtelen"). A semleges színek a színkör legvilágosabb részében elhelyezkedő árnyalatok. Az éles és üde színek kiváló ellensúlyozóiként szolgálhatnak, jól beleillenek a kontrasztos színharmóniába – kiegyenlítik a túlságosan élénk kombinációkat. A leginkább elterjedt semleges színek: világosszürke, bézs, krémszín, a fehér és szürkés árnyalatok. Barnával társítva divatos, nagyon kellemes és nyugtató, úgynevezett „ökologikus" színskálát nyerünk.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Győrben az Audi

„ Meggyőződésem, hogy az Audi győri sikere a Magyar Köztársaság sikere is” –… Tovább olvasom