Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Enyhítene a nyugdíjazás szigorításán a kormány

A frakciók leginkább az előrehozott nyugdíjazás szigorításán oldanának, például az elismert szolgálati idő figyelembevételével. A törvényjavaslat alapján 37 évet kell tudnia felmutatni a 60. életévét betöltöttnek, hogy ilyen járandóságban részesüljön.
Egy szocialista javaslat szerint a kormányzati előterjesztésben szereplő 60. életév helyett legfeljebb három évvel korábban is járna az előrehozott öregségi nyugdíj, ha a jogosult legalább 40 év szolgálati időt tud felmutatni.

A kormány szándéka, hogy akinek a havi jövedelme eléri a minimálbért, annak a nyugdíjfolyósítását szüneteltetni kell. Farkas Imre szocialista frakciótag az alacsony nyugdíjjal rendelkezőkre tekintettel javasolja, hogy mentesítsék a szigor alól azokat, akiknek a járulékalapul szolgáló jövedelmük és a nyugdíjuk együttes összege nem éri el a kifizetéskor érvényes minimálbér kétszeresét.

A szintén MSZP-s Kékesi Tibor választási lehetőséget biztosítana: vagy a minimálbér szintjéig engedné a jövedelemhez jutást mindkét ágról, vagy – ha az kedvezőbb, akkor – a jogosult mindenkori nyugdíjának 150 százaléka lenne a plafon. Szintén ő jegyzi azt a javaslatot, amely szerint a havi kereset 0,4 százaléka helyett 0,8 százalékkal dobnák meg évente a „továbbszolgálók" nyugellátását, vagyis azoknak, akik a korhatáron túl is folytatnak jövedelemszerző tevékenységet, és kitolják a nyugdíjba vonulásuk idejét, vagy felfüggesztik a nyugdíjukat arra az időre.

Béki Gabriella, liberális képviselő megelégedne 0,5 százalékkal is, átírná azonban az előrehozott öregségi nyugdíjba vonulásra vonatkozó kormányterveket: 60 helyett elég lenne betölteni az 59. életévet azoknak, akik 2013 előtt kívánnak ilyen nyugdíjban részesülni – viszont elvárás lenne a legalább 40 év szolgálati idő velük szemben (míg a kormány 37 évet írna elő).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom